Φύγαμε για... Θεσσαλία σαν νησί

Με αφετηρία τον Βόλο και κατεύθυνση προς το Νότιο Πήλιο, η θάλασσα χάνεται για να εμφανιστεί και πάλι απέραντη και λαχταριστή, μέσα από στροφές που κόβουν την ανάσα από την ομορφιά που αποκαλύπτουν.

Στα χωριά του Παγασητικού

Εκκινώντας από τον ωραίο και φιλόξενο Βόλο, ακολουθούμε την οδική διαδρομή που βλέπει Παγασητικό κι έχει κατεύθυνση στο Νότιο Πήλιο – μέχρι το Τρίκερι και τον Αλογόπορο. Στα γενικά της διαδρομής, η θάλασσα δεν μας συντροφεύει για πολύ, καθώς μετά τα πρώτα χωριά χάνεται για να εμφανιστεί και πάλι απέραντη και λαχταριστή περνώντας την Αργαλαστή και μετά μία από εκείνες τις στροφές που κόβουν την ανάσα από την ομορφιά που αποκαλύπτουν. Η αλήθεια είναι πως οι στροφές δεν θα σας λείψουν, όπως στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της χώρας. Η διαδρομή ωστόσο, καθώς κινείται στα χαμηλά του Πηλίου, έχει και πράσινο, και θέα, και διάφορα ενδιαφέροντα σημεία για στάση.

Μια ανάσα από τον Βόλο, η Αγριά είναι χαλαρή, αλλά έχει την κίνησή της κι ένα παραλιακό τσιπουράδικο, ονόματι «Παλιά Σκάλα» (2428092861), το οποίο αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι. Στα Άνω Λεχώνια, απ’ όπου θα περάσετε στη συνέχεια, θυμηθείτε (και σημειώστε το για την επιστροφή ίσως) ότι από εδώ ξεκινάει το Τρενάκι του Πηλίου, ο περίφημος Μουντζούρης, που στη διάρκεια του καλοκαιριού ανεβοκατεβαίνει καθημερινά προς και από τις Μηλιές. Καλά Νερά, Κάτω Γατζέα και στη συνέχεια Άφησσος απολαμβάνουν τη θάλασσα παρέα με τους φανατικούς παραθεριστές τους, ενώ στην τελευταία και συγκεκριμένα στην παραλία Καλλιφτέρη θα βρείτε τα «6 Κλειδιά» για όσους αγαπούν την πολυτέλεια αλλά και το καλό φαγητό, καθώς ο ξενώνας διαθέτει εστιατόριο με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2020.

Αφήνοντας πίσω τη θάλασσα, η Αργαλαστή είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής, με πολλούς μόνιμους κατοίκους και μια ωραία, μεγάλη πλατεία που σφύζει από ζωή (και παιδικές φωνές), ειδικά τα απογεύματα και τα βράδια του καλοκαιριού. Ξαναβρίσκοντας και πάλι τον Παγασητικό, σε απόσταση μιας ώρας πια με το αυτοκίνητο από τον Βόλο, προσεγγίζουμε τα δυο πολύ γραφικά παραθαλάσσια χωριά Χόρτο και Μιλήνα, με πλήθος επιλογών για διαμονή, φαγητό και γλυκό. Πράγματι στην «Ελιά της Μηλίνας» (2423066133) θα βρείτε φρεσκότατα ψάρια κι εξαιρετική καραβιδομακαρονάδα, ανάμεσα σε άλλα θαλασσινά, κρεατικά αλλά και μαγειρευτά, ενώ παρακάτω στην «Τρίλιζα» (6934376073) θα απολαύσετε λουκουμάδες με μέλι και κανέλα και το δικό τους χειροποίητο παγωτό βασισμένο σε ιταλική συνταγή, παρακαλώ!

Συνεχίζοντας νότια μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στη χαριτωμένη παραλία Τζάστενη, που βλέπει Παγασητικό, εκτός αν θέλετε να απιστήσετε για λίγο και για χάρη του... Αιγαίου και να οδηγήσετε προς την πολύ ωραία παραλία της άλλης πλευράς, τη Χονδρή Άμμο.

Το χωριό Τρίκερι δεν είναι πάνω στη θάλασσα. Έχει το επίνειό του ωστόσο, την Αγία Κυριακή –δύο ώρες πια από τον Βόλο– με τις φημισμένες ψαροταβέρνες. Η οδική αυτή εκδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί στον Αλογόπορο με την ομώνυμη ψαροταβέρνα και το μόλο απ’ όπου θα επιβιβαστείτε στο καΐκι της... γραμμής με προορισμό το μικροσκοπικό νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Εδώ, απαλλαγμένοι από οχήματα, θα ευχαριστηθείτε ησυχία, πεζοπορία και κολύμπι. Δυο-τρεις ώρες περπάτημα χρειάζεται το νησάκι για να το δείτε από τη μία άκρη στην άλλη, ενώ η ψηλότερη κορυφή του είναι 129 μ. κι εκεί βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (2423055207).

Tip

Επιστρέφοντας προς Βόλο, μια παράκαμψη που αξίζει να κάνετε, αφού περάσετε τη Μηλίνα και ανηφορίζοντας προς Αργαλαστή, είναι στον ωραίο Λαύκο με την πλατανοσκέπαστη πλατεία κι ένα από τα παλιότερα καφενεία της χώρας, αυτό του Φορλίδα, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1785. Καθίστε για έναν ελληνικό καφέ και μόλις πεινάσετε κατευθυνθείτε στην ταβέρνα-ψησταριά «Δροσιά» για καλής ποιότητας κρεατικά. Στον Λαύκο επίσης υπάρχει και ο παραδοσιακός φούρνος Ι. Δροσίτη (2423065046), απ’ όπου θα προμηθευτείτε εξαιρετικό ψωμάκι και άλλες αρτολιχουδιές για το δρόμο του γυρισμού.

Στα παράλια της Λάρισας

Είναι ο καλά κρυμμένος... παράδεισος των ντόπιων. Με προορισμό την Αγιά, θα οδηγήσετε μέσα στον κάμπο για να «εισβάλετε» στο δάσος στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, ενώ θα σας πάρει γύρω στα 40΄-50΄ μέχρι να φτάσετε στον Αγιόκαμπο και να ανοίξει το μάτι σας στη θέα της ατελείωτης παραλίας. Με νότια κατεύθυνση, ο δρόμος θα σας οδηγήσει έπειτα από 4 χλμ. στην εύκολα προσβάσιμη Ακτή Παπακώστα μήκους χιλίων μέτρων, με τις κουμαριές και τα πουρνάρια να φτάνουν μέχρι την αμμουδιά. Εδώ κοντά και ο εναλλακτικός Ρακοπόταμος με το ομώνυμο ποτάμι και το beach bar «Λόλα» (6988278425), το οποίο διατηρεί το ίδιο όνομα με την ομώνυμη, δεόντως γευστική τοπική μπίρα! Η «Λόλα» ωστόσο δεν είναι πάνω στην παραλία αλλά από πάνω της, με φανταστική θέα και φιλική εξυπηρέτηση.

Επιστρέφοντας στον Αγιόκαμπο, αναζητήστε τον «Λιντέρη» (2494051050) για τα θαλασσινά του –έχει πολύ καλό τηγάνι και αξίζει να πάτε αν και δεν είναι πάνω στο κύμα–, ενώ εξίσου καλή επιλογή είναι και ο «Σκιαθάς» (2494051248) με θέα στη θάλασσα.

Τώρα, από τον Αγιόκαμπο και με προορισμό τον Βορρά πια η αμμουδιά είναι ατελείωτη, με παραθεριστικές κατοικίες και κάποια μαγαζιά από τη μία πλευρά του δρόμου κι ελάχιστα οργανωμένα και κυρίως αμέτρητα ελεύθερα σημεία από την πλευρά της παραλίας. Εδώ, ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο, μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας σε απόσταση ασφαλείας σε σχέση με τους... διπλανούς, δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με το οδικό δίκτυο της περιοχής, που σε ημέρες αιχμής παρουσιάζει έντονα σημάδια κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Κινούμενοι παραλιακά, λοιπόν, θα περάσετε με τη σειρά την Κάτω Σωτηρίτσα –εδώ ένα χαλαρό beach bar μακριά από τα άλλα είναι το «Aqua» (2494052049) κι ένα περιποιημένο café στο πεζοδρομημένο κομμάτι της παραλίας το «Όστρια» (2494051811) – και αμέσως μετά τη Βελίκα, όπου μπορείτε να καθίσετε στο χαριτωμένο café «Σπιτάκι» (6937284446). Από τον Αγιόκαμπο μέχρι το τέρμα της Βελίκας, όπου η παραλία είναι συνεχής, θα έχετε περπατήσει/τρέξει/οδηγήσει σε δύο ή σε τέσσερις τροχούς 14 χλμ.!

Στη συνέχεια ο δρόμος ανεβαίνει λίγο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει θάλασσα για να εμφανιστεί και πάλι η αμμουδιά στην Παλιουριά κι έπειτα στην Κουτσουπιά και στο Κόκκινο Νερό (οφείλει το όνομά του στον πλούτο του σε μεταλλικά άλατα, θεωρείται ιαματικό και πίνεται επιτόπου, καθώς δεν εμφιαλώνεται). Μια ωραία παραλία της περιοχής είναι ο Ψαρόλακας (με beach bar) και το πολυσύχναστο και οργανωμένο Στόμιο. Πιο πέρα, στα όρια Λάρισας και Πιερίας μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το εντυπωσιακό Δέλτα του Πηνειού ή να ολοκληρώσετε αυτήν την παραλιακή διαδρομή με μια παράκαμψη για λίγο βουνό – βρίσκεστε στις ρίζες του Κισσάβου άλλωστε.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να φτάσουν μέχρι τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Καλυψούς εκκινώντας από το Κόκκινο Νερό και περπατώντας περίπου για μιάμιση ώρα στο δασικό μονοπάτι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο προς Καρίτσα και πριν από το χωριό να ακολουθήσετε τη σήμανση μέσα στο χωμάτινο δρόμο (με προσοχή) μέχρι το σημείο στάθμευσης. Από εκεί και μέχρι τους μαγευτικούς καταρράκτες είναι γύρω στα 45΄. Προτού ξεκινήσετε, ρωτήστε και τους ντόπιους για την κατάσταση του μονοπατιού και του δρόμου.

Επιστρέφοντας προς Λάρισα, αξίζει μια παράκαμψη 2 χιλιομέτρων από την Αγιά για το πανέμορφο Μεταξοχώρι. Στη συνέχεια γευματίσετε στην πολύ καλή ταβέρνα «Νιβόλιανη» (2494024165) στο κοντινό Μεγαλόβρυσο.

Πού να μείνετε

Εποπτική θέα στην παραλία Παπά Νερό απολαμβάνει το αμφιθεατρικό σύμπλεγμα του «Agapitos Villas & Guesthouses» (Μούρεσι, 2426031005) με έναν πλήρως ανακαινισμένο ξενώνα και προσεγμένες βίλες, ενώ ιδιαίτερη πρόταση στις παλιές εγκαταστάσεις ενός καρνάγιου, στην παραλία Καλλιφτέρη, αποτελεί το boutique ησυχαστήριο «6 Κλειδιά» (Άφησσος, 2423033720), με βραβευμένο εστιατόριο. Για την ωραία θέα από ψηλά και το καλοβαλμένο εστιατόριό του ξεχωρίζει ο ξενώνας «Παραδιές» (Πολυδένδρι, 2494051387), επτά πολυτελείς και άνετες σουίτες διαθέτει το «Panorama Suites & Spa» (Στόμιο, 2495091345), ενώ για απολαυστική διαμονή και φανταστικό πρωινό προσφέρεται το «Αρχοντικό Σουλιώτη» (Μεταξοχώρι, 2494022040).

Τα ελληνικά

«Ηλιαχτίδα» Melentini

«Μάζα» Ίνφο

«Sexlove» Lemonostifel

«Κοκτέιλ» Monsieur Minimal

«Into the ocean» Irene Skylakaki

«Samba» Σtella

«Μια νύχτα του καλοκαιριού»» Μαύρη Παλίρροια

«Sti Thalassa (Theodosia Tsatsou cover mashup)» Sebastien Tellier ft. Matina Sous Peau

«Αλίμονο σε σένα» Stereomatic

«Η καρδιά μου εδώ» Polkar

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο spotify εδώ

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο Youtube εδώ

Από την Κική Βασσάλου


Ενότητες