Τα must read και must watch πριν την αναχώρηση

Βιβλία και ταινίες που ανεβάζουν την ανυπομονησία για την εκκίνηση και δίνουν έμπνευση για το δικό σας road movie.

Βιβλία σε 4 τροχούς

«Στο δρόμο»

Το βιβλίο αναφοράς του Τζακ Κέρουακ που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών –και όχι μόνο– να οργώσουν τη χώρα τους αναζητώντας την έννοια της ελευθερίας. (εκδ. Πλέθρον)

«Ημερολόγια μοτοσικλέτας»

Το οδοιπορικό του Τσε Γκεβάρα στη ραχοκοκαλιά της Νότιας Αμερικής και στην αρτηρία της συλλογικής ανθρώπινης ψυχής εξίσου. (εκδ. Λιβάνη)

«Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα: θα πάει μακριά η βαλίτσα»

Ένα road trip που ξεκινά γεμάτο προσδοκίες, όμως μια σειρά από απίθανα απρόοπτα το μετατρέπουν σε μια περιπέτεια χωρίς τέλος, στην αγαπημένη βιβλιοσειρά του Τζεφ Κίνι για παιδιά 9-11 ετών. (εκδ. Ψυχογιός)

Ξεδιπλώστε το δρόμο στην οθόνη

«Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» (1998)

Μια ταινία του Τέρι Γκίλιαμ για τη ζαλάδα του road trip στη σκιά της ταραχώδους προεδρίας του Νίξον αλλά και τη θολούρα του... τριπαρίσματος εν γένει στην έξαλλη Αμερική των ’60s.

«Βαλκανιζατέρ» (1997)

Ο Σωτήρης Γκορίτσας απλώσει στην οθόνη του ζητήματα όπως η ξενοφοβία, η πολιτισμική υπεροψία και, βέβαια, η αδερφική φιλία, σε ένα από τα ωραιότερα road movies στην κάτω πλευρά των Βαλκανίων.

«Ο Mr. Bean πάει διακοπές» (2007)

Η πιο... καταστροφική κινηματογραφική εμφάνιση του ξεκαρδιστικού χαρακτήρα του Ρόουαν Άτκινσον, σε σκηνοθεσία του Στιβ Μπέντελακ,μας ταξιδεύει στην ειδυλλιακή ακτογραμμή της Νότιας Γαλλίας.

«Θέλμα και Λουίζ» (1991)

Η κλασική και ολότελα συναρπαστική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, με την Τζίνα Ντέιβις και τη Σούζαν Σαράντον να παραδίδουν δύο από τις πιο εμβληματικές τους ερμηνείες και τον νεαρό Μπραντ Πιτ να προσφέρει ευχάριστο αντιπερισπασμό.

«Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998

Aρκετά στατικό για road movie, αλλά με όλη την γοητεία της ελληνικής επαρχίας στο background, η ταινία του Σταύρου Τσιώλη είναι ένα ταξίδι στην κουλτούρα του νεοέλληνα εκείνης της εποχής, πασπαλισμένο με βιτριολικό χιούμορ και κοφτερές ατάκες.

Ιωσήφ Πρωϊμάκη -


Ενότητες