Φύγαμε για... Χαλκιδική, που σαν αυτή άλλη δεν έχει!

Στρίβουμε το τιμόνι για τα τρία πόδια της βορειοελλαδίτικης διακοποχώρας και χαζεύουμε παραλίες που εκτείνονται για τόσα χιλιόμετρα όσα και οι δρόμοι που τις συνδέουν.

Πρώτο πόδι: Κασσάνδρα

Κοσμικό και πολυσύχναστο, το κοντινότερο στη Θεσσαλονίκη πόδι της Χαλκιδικής τα έχει όλα: από γραφικές ταβέρνες μέχρι χρυσοσκουφάτα γκουρμέ εστιατόρια και από απομονωμένα κολπάκια μέχρι beach clubs με ασυναγώνιστο party mood. Πράσινη και γαλάζια, με πευκοδάση, ελαιώνες και υπέροχες παραλίες, τιρκουάζ νερά και καρτ­ποσταλικά ηλιοβασιλέματα, η Κασσάνδρα διαθέτει μαγευτική φύση και δημιουργεί ένα πολυπρόσωπο σύμπλεγμα απόδρασης, που μπορεί να κάνει και τον πιο συνεπή οδηγό να παραστρατήσει.

Χωρισμένη από την υπόλοιπη Χαλκιδική με τη διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας κι έχοντας τον κόλπο του Θερμαϊκού με αυτόν του Τορωναίου στα δύο πλευρά της, υποδέχεται τον επισκέπτη με την ψευδαίσθηση της εισόδου σε νησί. Και τι νησί, μάλιστα, με τον Όλυμπο να στέκει επιβλητικός στη Δύση και τη Σιθωνία να απλώνει την κορμοστασιά της ανατολικά.

Ήσυχος, γραφικός και προικισμένος με αυτήν τη θέα, ο προσφυγικός οικισμός της Νέας Ποτίδαιας είναι ιδανικός τόσο για μια πρώτη στάση στο έμπα της Κασσάνδρας όσο και για δείπνο στην επιστροφή, με θέα στο πέρασμα των σκαφών και μυρωδιές της θάλασσας, όπως αυτές που επικρατούν στην όμορφη σάλα της «Μαρίνας», που με τη μαστόρικη διαχείριση των εξαιρετικών θαλασσινών βραβεύεται σταθερά (Top Notch στους Χρυσούς Σκούφους 2020).

Αν ακολουθήσετε την ακτογραμμή από την ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας, η Νέα Φώκαια είναι ο επόμενος σταθμός, με κλασική στάση στο κουκλίστικο λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες και τα νοικοκυρεμένα ουζερί στη σκιά του 28 μ. βυζαντινού πύργου αλλά και το εντυπωσιακό σπήλαιο, που μέσα από έναν στενό διάδρομο 10 μ. οδηγεί στη μικρή ανοικτή δεξαμενή του αγιάσματος του αποστόλου Παύλου. Συνδυάστε την κατανυκτική εμπειρία με μια στάση στη «Μασσαλία», την πρώτη έδρα της ομώνυμης νεο-ταβέρνας της Θεσσαλονίκης κι ένα από τα διασημότερα στέκια των καλοφαγάδων στην περιοχή.

Η κοσμοπολίτικη Καλλιθέα, ο πιο τουριστικός οικισμός της Κασσάνδρας, είναι συνώνυμο της διασκέδασης. Μεγάλα ξενοδοχεία, casual εστιατόρια, νυχτερινή ζωή αλλά και μια όμορφη αμμώδης παραλία συνθέτουν την εικόνα, ενώ λίγο πιο κάτω η Άφυτος διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο του ωραιότερου και καλύτερα διατηρημένου οικισμού, με πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια να καταλήγουν σε ένα μπαλκόνι με συγκλονιστική θέα στον Τορωναίο. Έδρα του ιερού του Άμμωνα Δία, ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαίους ναούς της Χαλκιδικής, η Άφυτος είναι προικισμένη με μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κασσάνδρας, με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Πέρα από τις βουτιές, ρουφήξτε και τη θέα της από την άνετη, κομψή βεράντα του café-bar «Νότος» (2374091331), με πληθωρικό brunch και μερακλίδικα σνακ.

Μια σειρά από όμορφα παραθαλάσσια χωριά με υπέροχες θάλασσες κι έντονη ζωή συνθέτουν το ψηφιδωτό των αγαπημένων εξοχικών προορισμών των Θεσσαλονικέων κατά μήκος της υπόλοιπης ανατολικής ακτής της χερσονήσου. Τα κρυστάλλινα νερά δίπλα στο πευκόδασος της Κρυοπηγής είναι χάρμα οφθαλμών, στην πολυσύχναστη παραλία του Πολύχρονου ίσως θελήσετε να κάνετε μια παράκαμψη 3 χλμ. προς τη μικρή λίμνη Μαυρόμπαρα, βιότοπο τριών ειδών σπάνιας νεροχελώνας, ενώ έξω από το καταπράσινο Πευκοχώρι, στην παραλία του Γλαρόκαβου, θα ξεχωρίσετε το εντυπωσιακό και κοσμοπολίτικο «Umbrellas» (6945266299) για το ατμοσφαιρικό εστιατόριο με έμφαση στα θαλασσινά και αξιόλογη κάβα κρασιών αλλά και το «Elephant Βeach Βar» (6970425787) για το μπιτάτο, νεανικό του setting.

Στην αμμουδιά Χρούσο, όπου τα δέντρα αγγίζουν τη θάλασσα, θα εντοπίσετε τη διά­σημη «Λευκή Άμμο» (6981190191), με ωραία κοκτέιλ και δυνατά πάρτι, αλλά και το beach bar «Cabana» (6955698151), σε παρόμοιο μοτίβο. Αν είστε πιο μοναχικοί, συνεχίστε μέσα από πεύκα κι ελιές μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, για να ανακαλύψετε τους κολπίσκους που επιβλέπει, ή στρίψτε το τιμόνι προς τη δυτική ακτή, κατευθυνθείτε προς την καταπράσινη Αγία Παρασκευή και χαρίστε στον εαυτό σας λίγο pampering με μια βόλτα στα σύγχρονα και προσεγμένα δημοτικά ιαματικά λουτρά (2374071358): ένα σύγχρονο spa με εσωτερική κι εξωτερική πισίνα αλλά κι εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα.

Στο δρόμο προς τα βόρεια, το μεγάλο ψαροχώρι της Νέας Σκιώνης, παλαιάς κοπής προορισμός για οικογένειες, δίνει ρετρό αύρα στη διαδρομή, ενώ το Ποσείδι, νεανικό και οικογενειακό, είναι γνωστό τόσο για τις κατασκηνώσεις του όσο και για τις παραλίες με τα ήρεμα νερά και τα water sports. Για τα ρομαντικά της ηλιοβασιλέματα ενδείκνυται η Σκάλα Φούρκας, ενώ στον βορειοδυτικό λαιμό της Κασσάνδρας εντοπίζεται σύσσωμο το γαστρονομικό ενδιαφέρον της χερσονήσου, με το «Sani Resort» να αποτελεί αυτοτελή προορισμό. Σκορπισμένα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό σπαρμένο με high end καταστήματα, πολυτελή σκάφη και μια διάχυτη αίσθηση χαλαρής πολυτέλειας, τα 20 εστιατόρια του συγκροτήματος συνθέτουν ένα μπουκέτο για όλα τα γούστα, με στολίδια όπως το «Fresco» του Έκτορα Μποτρίνι (Χρυσός Σκούφος 2020), η «Tomata» του Χρύσανθου Καραμολέγκου (Χρυσός Σκούφος 2020) και το «Water» του Ντέμη Κοκκινίδη (Top Notch 2020) να συνθέτουν την αιχμή του γαστρονομικού δόρατος όλης της Χαλκιδικής.

Δεύτερο πόδι: Σιθωνία

Εδώ ο ρυθμός φαίνεται να κατεβάζει στροφές και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής να εκπέμπει μια δική του ράθυμη αύρα, που σας καλεί να χαμηλώσετε τη μουσική και να ανοίξετε τα παράθυρα. Οι μυρωδιές της φύσης αποκτούν άλλη ποιότητα εδώ, τα αρώματα του πεύκου μπλέκονται με της θάλασσας και ο δρόμος, μια στενή γκρίζα λωρίδα ανάμεσα στα δύο, χάνεται κι εμφανίζεται ξανά μέσα στις μύριες αποχρώσεις πράσινου και γαλάζιου.

Πράγματι, η Σιθωνία είναι πιο ήρεμη από την Κασσάνδρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σε επιλογές και χάρες. Στην παραλιακή Νικήτη, κεφαλοχώρι της χερσονήσου με ωραία περαντζάδα, ο «Αρσανάς» επιβεβαιώνει την αίσθηση χαλάρωσης με καλοβαλμένες θαλασσινές γεύσεις σε παραθαλάσσια αυλή, ενώ λίγο έξω από το χωριό, στην αλά ιταλική ριβιέρα πολυτέλεια του «Danai Beach Resort & Villas» o σεφ Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει δημιουργική ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα στο «Squirel» (Χρυσός Σκούφος 2020), υπογραμμίζοντας τη γαστρονομική δυναμική της περιοχής.

Στην παλιά Νικήτη, τώρα, και στον ιστορικό της οικισμό, πετρόχτιστα σπίτια, πράσινο και δροσιά δημιουργούν σκηνικό άμεσης χαλάρωσης, που καλεί για ραχάτι σε spots όπως το συμπαθέστατο all day wine gallery «Barcarolla» (6980293934) ή η ταβέρνα-καρτ ποστάλ «Πλάτανος» (6980293934) ακριβώς απέναντι. Από τη Νικήτη και κάτω η μία υπέροχη παραλία διαδέχεται την άλλη: η Λαγόμανδρα, η Ελιά με τους μυστικούς κολπίσκους, ο Τριπόταμος, ο Παράδεισος, η Αγία Κυριακή, η Κουτσουπιά, το Αζάπικο, η Κόχη είναι τα στολίδια στο περιδέραιο της δυτικής ακτής, με θέα στην Κασσάνδρα και νερά που στέλνουν το νου στους τροπικούς.

Μια ανάσα πιο κάτω, μετά τον Νέο Μαρμαρά, αποκαλύπτεται το εμβληματικό «Porto Carras Grand Resort» (2375077000) με την all time classic γοητεία του, ενώ μια σύντομη παράκαμψη 10 χλμ. βόρεια μάς φέρνει στον πανέμορφο Παρθενώνα. Βασίλειο κάποτε των πραγματικά ντόπιων Χαλκιδικιωτών, σπαρμένο με παχιά πλατάνια, έχει μετατραπεί σε «αποικία» Γερμανών, που έχουν αναπαλαιώσει υποδειγματικά τα περισσότερα από τα πετρόχτιστα σπίτια του. Η μεγάλη αμμώδης παραλία της Τριστινίκας, με το ιστορικό εναλλακτικό beach bar «Ethnic» (6937380554), είναι το θαλασσινό hot spot της περιοχής, ενώ στη μύτη της Σιθωνίας βρίσκεται το διάσημο Πόρτο Κουφό, με το σμίξιμο των βράχων του κόλπου να καδράρει υπέροχα τα βαθιά, καταγάλανα νερά. Κυκλώνοντας τη χερσόνησο, οι τεράστιες αμμουδιές της Σάρτης και της Συκιάς ξεδιπλώνουν το οικογενειακό τους προφίλ, ενώ 2,5 χλμ. προς την ενδοχώρα το ημιορεινό χωριό της Συκιάς εντυπωσιάζει με την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και τα πλακόστρωτα σοκάκια του.

Οι Καβουρότρυπες, αλλεπάλληλες μικρές παραλιούλες ανάμεσα σε λείους λευκούς βράχους με λογιών λογιών μορφές κι εξωτικά νερά, αλλά και η όνομα και πράγμα Ακτή Ονείρου με το καλοβαλμένο κάμπινγκ και το στιλάτο «Manassu Beach Bar» (6949120652) είναι οι τελευταίες στάσεις πριν από την καταπράσινη Βουρβουρού, η οποία, εκτός από αφετηρία για απολαυστικές βαρκάδες προς το Διάπορο και τα υπόλοιπα οκτώ ακατοίκητα νησάκια στον κόλπο της, είναι και το γαστρονομικό hot spot της Σιθωνίας. Και αυτό χάρη στο φωλιασμένο στο δάσος «Ekies All Senses Resort» και τα δύο εξαιρετικά του εστιατόρια: το «Treehouse» (Χρυσός Σκούφος 2020) και το «Bubo» (Top Notch στους Χρυσούς Σκούφους 2020), με τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη να παρουσιάζει αφενός ένα fine dining menu γευσιγνωσίας σε στιλάτο δεντρόσπιτο και αφετέρου μια δημιουργική κουζίνα που τιμά την ελληνική παράδοση με φαντασία.

Τρίτο πόδι: Άθως

Εδώ πια το φυσικό τοπίο παίρνει τον πρώτο ρόλο, μαγαζάκια και ταβέρνες φέρουν πατίνα αλλοτινών καιρών, πλατανόδαση μεριάζουν για να αποκαλύψουν μοναχικούς κολπίσκους και τα Αρχαία Στάγειρα με το μαγικό νησάκι της Αμμουλιανής προκαλούν τους επισκέπτες για εξερευνήσεις.

Επίκεντρο της χερσονήσου και πύλη για το Άγιον Όρος είναι η Ουρανούπολη, με σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα κι ένα ιδιότυπο παζλ να ξεδιπλώνεται στα μαγαζάκια, όπου θρησκευτικά είδη μοιράζονται τις προθήκες με σορτσάκια και σαγιονάρες, όπως μοναχοί από όλον τον κόσμο μοιράζονται τη σκιά των δέντρων με ανέμελους τουρίστες σε mood διακοπών. Από το λιμανάκι ξεκινούν καραβάκια για το διάπλου του Αγίου Όρους, επιβλητικό έτσι όπως ορθώνεται σαν κάστρο μέσα στη θάλασσα, αλλά και για ημερήσιες βόλτες στα απέναντι νησάκια και στην Αμμουλιανή, ενώ λίγο έξω από το χωριό με την όμορφη παραλία κι ένα εκλεκτικό mix μακεδονίτικων και αγιορείτικων αρχιτεκτονικών στοιχείων, το «Eagles Palace» στην Ουρανούπολη ξεχωρίζει όχι μόνο ως πρόταση διαμονής αλλά και ως γαστρονομικό σημείο αναφοράς, με εστιατόρια όπως το βραβευμένο «Kamares by Spondi» (Top Notch 2020).

Προς τα βόρεια, η ακτογραμμή του Στρυμονικού μας περνάει από το ήσυχο παραθαλάσσιο σκηνικό της Ιερισσού, της οποίας το κέντρο πολιτισμού (2377021130) διαθέτει το πρώτο αμφιθέατρο στεροσκοπικών προβολών στην Ελλάδα, με ένα μαγευτικό 3D οδοιπορικό στο Άγιον Όρος να αποτελεί κομμάτι του προγράμματος. Περίπου 30 χλμ. πιο πάνω ξεχωριστό προορισμό αποτελεί η Ολυμπιάδα. Απομονωμένοι κολπίσκοι και οργανωμένες παραλίες έχουν για υπόβαθρο μια καταπράσινη περιοχή Natura, ενώ δίπλα στο χωριό, πάνω σε ένα καταπράσινο λοφάκι, τα εντυπωσιακά Αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη και του Φιλίππου Β΄, αγναντεύουν τη θάλασσα αποκαλύπτοντας ένα μίτο γαλήνης που συνδέει ακόμη το χθες με το σήμερα.

Πού να μείνετε

Πρώτο πόδι
Στο μεταίχμιο πρώτου και δεύτερου ποδιού, το πεντάστερο «Blue Lagoon Palace» (Καλύβες Πολύγυρου, 2371440650) είναι μια high end πρόταση για ζευγάρια, το οικογενειακό «Achtis» (2374021030) συνδυάζει ρομαντικό στιλ και καταπράσινους κοινόχρηστους χώρους, ενώ το «Porto Valitsa» εμπλουτίζει τη δια­μονή στα άνετα διαμερίσματα με arty αύρα, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα στην επιστροφή προς τη Θεσσαλονίκη, το «Georgalas Sun Beach Hotel & Resort» (Νέα Καλλικράτεια, 2399035001), γνωστό για το φρέσκο ψάρι που σερβίρει σε άνετη βεράντα δίπλα στο κύμα, επεκτείνει την οικογενειακή φιλοξενία και στα δωμάτια και στις σουίτες του με θέα στη θάλασσα.
Δεύτερο πόδι
Cool πολυτέλεια σε καταπράσινο φόντο προσφέρει το «Ekies All Senses Resort», οικογενειακό προφίλ και πριβέ παραλία προτάσσει το κλασικό «Porto Carras Grand Resort» (Νέος Μαρμαράς, 2375077000), πανοραμική θέα στην Κασσάνδρα απολαμβάνουν τα καλοβαλμένα μπάνγκαλοους του «Kelyfos Holiday Resort».
Τρίτο πόδι
Υψηλού επιπέδου παροχές, γαστρονομία και ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στιλ συνδυάζει το «Eagle’s Palace» (Ουρανούπολη, 2377031070), απόλυτη αποσυμπίεση και διαμονή εκτός ραντάρ προσφέρει το «Agionissi Resort» (Αμουλιανή, 2377051102), όπως και το «Avaton Luxury Villas Resort» με τις πολυτελείς βίλες.

Τα beats

«Voyage libre» Thievery Corporation

«La piscine» Hypnolove

«Take time» Concorde

«Hanoï Café» Bleu Toucan

«La malinche» Feu! Chatterton

«Chewing-gum» Vendredi sur mer

«San Diego (Bagarre remix)» The Pirouettes

«It’s only music, baby» Kid Francescoli

«Du sang sur les congas» Clea Vincent

«Holding a monument» Herman Düne

«Toy» Chromatics

«I’m not your dog» Baxter Dury

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο spotify εδώ

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο Youtube εδώ

Ιωσήφ Πρωϊμάκη -


Ενότητες