Φύγαμε για... Παράλια Ηπείρου, για φύση και ιστορία

H αμαξάδα κατά μήκος των παραλίων της Ηπείρου είναι μια απολαυστική βόλτα ανάμεσα σε σημαντικές κωμοπόλεις και γραφικά χωριά, παραλίες και λιμνοθάλασσες.

Πρώτη στάση Πρέβεζα

Τέσσερις ώρες και κάτι απέχει αυτή η ζωηρή φοιτητούπολη από το κέντρο της Αθήνας και είναι ο πρώτος σταθμός στο ταξίδι. Τα όμορφα καλντερίμια, ζωσμένα από προσεγμένα νεοκλασικά και την αύρα του Ιονίου, συνθέτουν το σκηνικό ενός ιδανικού ορμητηρίου για εξερευνήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, που ανεγέρθηκε σε ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου αλλά και το πρότυπο Αρχαιολογικό Μουσείο (2682089892) αξίζουν την επίσκεψη, αν μπορέσετε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο από τις χρυσαφένιες ακτές σε Μονολίθι και Κανάλι ή τα θελκτικά νερά στο Αλωνάκι και στον Όρμο του Οδυσσέα. Στα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία στα δαιδαλώδη δρομάκια της πόλης θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια από τον Αμβρακικό και τη γύρω περιοχή, μετά τον περίπατο στο ενετικό φρούριο του Αγίου Ανδρέα (Ιτς Καλέ, 18ος αιώνας) κοντά στο λιμάνι στο κέντρο της πόλης, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Γενί Καλέ) στο νοτιότερο άκρο και το φρούριο του Παντοκράτορα σε προνομιακή θέση στην είσοδο του Αμβρακικού.

Στα αβαθή του Αμβρακικού

Τόσο κλειστός που για να ανανεώσει πλήρως τα νερά του θέλει σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, ο κόλπος του Αμβρακικού αποτελείται από 12 διαφορετικές λιμνοθάλασσες και 2 ποταμίσια δέλτα, του Λούρου και του Άραχθου, ενώ μετρά περί τα 160 είδη μεταναστευτικών πουλιών (εκ των οποίων και αρκετά επαπειλούμενα) στους ετήσιους επισκέπτες του αλλά και διάσημους μόνιμους κατοίκους όπως η –αγαπημένη του Τζέιμς Μποντ– γάμπαρη. Απολαύστε τον με μια βόλτα μέχρι την Κορωνησία, περί τα 60 χλμ. από την Πρέβεζα, ακολουθώντας τη στενή λωρίδα γης που εισχωρεί στον Αμβρακικό. Στο νησάκι θα βρείτε μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Ελλάδας, τη «Μυρταριά» (2681024021) ή αλλιώς «Ταβέρνα του Πατέντα», όπως είναι πιο γνωστή στους ντόπιους, όπου ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά συνθέτουν ένα γευστικό παλμαρέ που θα θυμάστε για καιρό.

Πάργα μέσω Αχέροντα

Λουσμένη στο γαλάζιο της θάλασσας, η δια­δρομή από την Πρέβεζα στην Πάργα (85 χλμ.) είναι αποκαλυπτική, με τη θέα του Ιονίου να σας ανταμείβει απλόχερα. Περίπου στα μισά, λίγο μετά τη Λούτσα, στρίψτε το τιμόνι προς τα βουνά για να κατευθυνθούμε στο εντυπωσιακό Νεκρομαντείο του Αχέροντα (2684041206) αλλά και στη Γλυκή, το χαμηλότερο από τα χωριά του Σουλίου και είσοδο για τις πηγές του Αχέροντα. Τα παγωμένα κρυστάλλινα νερά –βάλσαμο για όσους το τολμήσουν– ενδείκνυνται τόσο για rafting όσο και για χάζι από τα πλατάνια, που ρίχνουν τη σκιά τους στα ταβερνάκια, δίπλα στην ασταμάτητη ροή.

Από εδώ η Πάργα απέχει μόλις 28 χλμ. και σας περιμένει για βόλτες στη γοητευτική προμενάδα και στο Τουρκοπάζαρό της, που επιτηρούν το Ιόνιο και αντανακλούν το αρχιτεκτονικό του χρώμα στις όμορφες προσόψεις των διατηρητέων τους. Καραβάκια περνούν σε Παξούς και Αντίπαξους, που βρίσκονται σε απόσταση αδραξιάς, ενώ καμάρες, μνημεία και ανθισμένες αυλές σάς περιμένουν στο ενετικό κάστρο με θέα στο νησάκι της Παναγιάς και χάζι στον παραδοσιακό οικισμό από την εποπτική θέση που εγγυώνται τα 240 σκαλιά μέχρις εκεί. Οργανωμένες και πλούσιες σε επιλογές θαλάσσιων σπορ η κοσμοπολίτικη αμμουδιά του Βάλτου, το κεντρικό Κρυονέρι, ο καταπράσινος Λύχνος αλλά και ο ονειρικός κολπίσκος στο Σαρακήνικο.

Πυξίδα για Σύβοτα

Με τελικό προορισμό τα Σύβοτα (34 χλμ. από την Πάργα), η διαδρομή προς την Πέρδικα, μέσω των πετρόχτιστων σπιτιών της Ανθούσας με το διάσημο κάστρο του Αλή Πασά, και την αμφιθεατρική Αγιά είναι από τις ομορφότερες της περιοχής, ενώ λίγο αργότερα ο δρόμος πλησιάζει περισσότερο στη θάλασσα, τα θέλγητρα της οποίας ξεδιπλώνονται σε παραλίες όπως η Αγία Παρασκευή με το νησάκι απέναντι ή η λιλιπούτεια Μικρή Άμμος με τις άνετες ξαπλώστρες στο ομώνυμο café.

Πλέον λιγότερα από 4 χλμ. σάς χωρίζουν από τα Σύβοτα Θεσπρωτίας με το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο. Δεκάδες φιόρδ και λιμανάκια έχουν μετατρέψει την περιοχή σε καρποσταλικό πρεσβευτή της σαγηνευτικής ηπειρώτικης ακτογραμμής, ενώ το καταπράσινο σκηνικό την αγκαλιάζει σαν πέπλο φυσιολατρικής αναζωογόνησης. Βουτήξτε βαθύτερα στον μεσογειακό εξωτισμό που εκπέμπει η περιοχή κάνοντας με τα καΐκια που ξεκινούν από εδώ βόλτες σε μυστικούς όρμους, αστραφτερές αμμουδιές και δροσερές σπηλιές στα διάσπαρτα νησάκια και στις βραχονησίδες. Διαφορετικά ανεβείτε μέχρι το επιβλητικό, πανύψηλο κάστρο του Αλή Πασά, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης το 1814, και αφού χαζέψετε τη θέα προς την Πάργα και την Ανθούσα, κατηφορίστε προς το μοναχικό εκκλησάκι του Αγίου Σώστη, τρυπωμένο ανάμεσα στην πλαγιά του βουνού και σε έναν θεόρατο βράχο. Ακολουθήστε το μονοπάτι προς την ήσυχη, μοναχική παραλιούλα του και όταν βγείτε από την αγκαλιά του Ιονίου καθίστε να διπλοσκεφτείτε αν θέλετε ποτέ να φύγετε από ετούτο τον μικρό παράδεισο...

Πού να φάτε

Μερακλίδικους μεζέδες σερβίρει το «Απάγκιο» στο γραφικό σοκάκι όπου έζησε ο Καρυωτάκης, ενώ ανανεωμένη ελληνική παράδοση υπογράφουν οι σεφ Κώστας Τερζούδης και Ιωάννης Χρηστίδης στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Sesa», ένα από τα καλύτερα της Δυτικής Ελλάδας, σε ειδυλλιακή τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα. Ατόφια ελληνική νοστιμάδα σερβίρει στα πιάτα της η «Θάλεια», συνοδεία καλού ντόπιου κρασιού. Νεο-­αστική αύρα έχουν μενού και σάλα στο «5 Senses» στο ξενοδοχείο «Αlfa», ευρωπαϊκή κουζίνα με έφεση στα θαλασσινά και προσεγμένο σέρβις ξεχωρίζουν στο «Castello» του ξενοδοχείου «Acropol». Μοναδική θέα στον κόλπο και στο νότιο κομμάτι της Κέρκυρας προσφέρει η βεράντα του «Βυθού» με το μαστόρικο ψήσιμο στα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μεσογειακή κουζίνα επιπέδου με ιδιαίτερη έμφαση στις ιταλικές γεύσεις ετοιμάζει η ανοιχτή κουζίνα του «Island» στο ξενοδοχείο «Domotel Agios Nikolaos».

Πού να μείνετε

Μίνιμαλ γραμμές, γήινα χρώματα και σύγχρονη σικ επίπλωση αλλά και προσεγμένο beach side με ξαπλώστρες και ομπρέλες κάνουν το «Sesa Boutique Hotel» μία από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην ευρύτερη περιοχή. Σκαρφαλωμένο σε ιδιωτικό λόφο και αγκαλιασμένο από ελαιόδεντρα, το «Racconto Design Boutique Hotel» προσφέρει σοφιστικέ γαλήνη με όμορφη πισίνα, ενώ η μίνιμαλ διακόσμηση με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς μεταφέρουν την αίσθηση της φύσης στους εσωτερικούς χώρους του «Salvator Villas & Spa». Μπανγκαλόους και άπλετους ανοιχτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους σύγχρονης αισθητικής διαθέτει το «Sivota Diamond Spa Resort», ενώ σε πιο οικογενειακά μοτίβα κινείται το «Domotel Άγιος Νικόλαος», ένα suites resort με all inclusive επιλ επιλογές και ωραίες βίστες στο νησάκι του Αγίου Νικολάου.

Τα κλασικά

«Let there be drums» Sandy Nelson

«Perfect day» The Constellations

«Short skirt / Long jacket» Cake

«Country girl» Primal Scream

«Lust for life» Iggy Pop

«Blister in the sun» Violent Femmes

«Reasons to be cheerful, part 3» Ian Dury & the Blockheads

«I’m gonna be (500 miles)» The Proclaimers

«Everybody needs somebody to love» The Blues Brothers

«Chick habit» April March

«Cherchez le garcon» Taxi Girl

«Le temps de l’amour» Françoise Hardy

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο spotify εδώ

Ακούστε την playlist της διαδρομής στο Youtube εδώ

Ιωσήφ Πρωϊμάκη -


Ενότητες