Matsuhisa Athens

15,5

Στο ανανεωμένο εστιατόριο του δημοφιλούς Nobu η εξωτική κομψότητα συναντάει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και μια ξεχωριστή κουζίνα, που έχει εδραιωθεί μεν, αλλά δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Matsuhisa Athens

Tηλ:

Τιμές:

€90 - €190

Στο ανανεωμένο εστιατόριο του δημοφιλούς Nobu η εξωτική κομψότητα συναντάει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο και μια ξεχωριστή κουζίνα, που έχει εδραιωθεί μεν, αλλά δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Matsuhisa Athens - εικόνα 1

Όταν είσαι στο «Matsuhisa Athens», νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μια ιδεατή, κοσμοπολίτικη ριβιέρα. Ειδικά τώρα τον Αύγουστο που οι στιλάτοι ξένοι πλειοψηφούν, η αύρα γαλλικής και ιταλικής ριβιέρας σου δίνει μια ελπιδοφόρα εικόνα εξέλιξης της αντίστοιχης αθηναϊκής, όταν ολοκληρωθεί και το «Four Seasons», το οποίο βλέπω απέναντί μου να προχωράει. Στα τραπέζια κάθονται και ολόκληρες οικογένειες (ξένοι αλλά κι Έλληνες VIPs, πολιτικοί), και πολλά ζευγάρια, και μεγάλες παρέες. όλοι με ένα όμορφο χαμόγελο ξενοιασιάς στο πρόσωπο.

Μετά το προσωρινό κλείσιμό του κατά τη χειμερινή περίοδο, το «Matsuhisa» επανήλθε δριμύτερο με το «Umi» (θάλασσα στα ιαπωνικά), ένα πανέμορφο καμπύλο μπαρ από μάρμαρο και ξύλο, που είναι στραμμένο στη δύση του ήλιου. Από εκεί ρεμβάζεις υπέροχα πίνοντας τα κοκτέιλ περιωπής του Χάρη Γεωργόπουλου. Τις Πέμπτες, μάλιστα, την κονσόλα θα αναλαμβάνουν διαφορετικοί DJs.

Matsuhisa Athens - εικόνα 2

Η ανανέωση έχει έρθει και στην κουζίνα μετά το re-opening, μια και head chef έχει αναλάβει πλέον ο Νίκος Σκαμνάκης. Έχω δοκιμάσει κάποιες καινούργιες ιδέες του προσφάτως και ομολογώ ότι είναι πολύ­ δυνατές και ίσως κάνουν την εμφάνισή τους ως πιάτα ημέρας (λ.χ. μπαρμπούνι σεβίτσε με πλιγούρι, γκότζι μπέρι και σάλτσα ταμπουλέ). Οι ραφινάτες σαρδέλες, μαριναρισμένες σε αλάτι και ρυζόξιδο, με καυτερές πιπεριές jalapeno και μυρωδάτη δροσιά φρέσκου κόλιαντρου, έχουν μια ευγένεια στη γεύση και οι εξαιρετικές γαρίδες Κοιλάδας μια φυσική γλύκα, που ταιριάζει γάντι με την ιωδιούχα ντελικατέτσα του αχινού. Κοντά τους, σε παρόμοιο στιλ, και το new style sashimi με καλαμάρι περιχυμένο με ζεστό ελαιόλαδο και σησαμέλαιο, που συνδυάζεται με ωραίο μπρικ.

Ένα από τα σημεία αναφοράς της κουζίνας είναι το umami. Στη σαλάτα με μοσχάρι tataki, λ.χ. σε μαγνητίζει η umami νοστιμάδα του goma dressing πάνω στην ποικιλία μαρουλιών, μυρωδικών και χορταρικών. Σε πιάτα όπως τα toban yaki, βέβαια, το επίπεδο ανεβαίνει. το ίδιο και στα πολύ καλά απωανατολίτικα μανιτάρια, τα οποία ψήνονται σε ειδικό πήλινο σκεύος, με σόγια, yuzu, βούτυρο και σάκε ή και σε ένα χριστόψαρο με τρούφα, yuzu και βούτυρο.

Κορυφαία όλων στην πρόσφατη επίσκεψή μας ήταν τα σούσι (head sushi chef ο Τόνυ Βρατσάνος), τα οποία φτιάχνονται με εξαιρετικό ρύζι. Το California roll σε κερδίζει με τη νοστιμάδα σουσαμιού. Τα φανταστικά nigiri ξεφεύγουν, με ιδιαίτερα στοιχεία που δεν βρίσκεις αλλού: στη μελωμένη κοιλιά τόνου γράφει το κοντράστ πικάντικης δροσιάς από wasabi τουρσί, στις γαρίδες Κοιλάδας το σερβίρισμα με χαβιάρι, στο χριστόψαρο η έξαψη από λάιμ και τραγανό καπνιστό αλάτι Χαβάης. Το καλύτερο είναι το nigiri λεπτοκομμένου καλαμαριού, με την αλαβάστρινη υφή και τη φυσική γλύκα του να «βάφονται» από το βαθύτατο umami σάλτσας χελιού. Ωραία κατάληξη μια σούπα από ζωμό χριστόψαρου (βελούδινη νοστιμιά) με τόφου, χτένι και το ίδιο το ψάρι, για να κλείσει το δείπνο με κλασικό γιαπωνέζικο τρόπο.

Τέλος, το ντελικάτο βελούδο μιας μους σοκολάτας γάλακτος μαζί με πρωτότυπο παγωτό beurre noisette και πολύ καλό New York style cheesecake είναι γλυκά αντάξια της κουζίνας.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 31/7.

MATSUHISA ATHENS (ξεν. «Astir Palace») Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Τιμή: € 68-95 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Πάρκινγκ: Στο εστιατόριο.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια