Nikkei

14 ↑

Η καλοκαιρινή βερσιόν του δημοφιλούς εστιατορίου έχει κάνει ήδη αίσθηση και μαζεύει τους μοδάτους της πόλης. Αναβαθμισμένη κουζίνα, εξαιρετικό μπαρ, αλεγρία και γεύση.

Η καλοκαιρινή βερσιόν του δημοφιλούς εστιατορίου έχει κάνει ήδη αίσθηση και μαζεύει τους μοδάτους της πόλης. Αναβαθμισμένη κουζίνα, εξαιρετικό μπαρ, αλεγρία και γεύση.

Nikkei - εικόνα 1

Μαγαζάρα! Ενώ πέρυσι το μαγαζί της Λεβέντη είχε κλείσει για καλοκαίρι, φέτος το «Nikkei» επιχειρεί αντεπίθεση σε διπλό ταμπλό. Από τη μια άνοιξε στη Μύκονο, στο παλιό «Pierro’s», βγάζοντας τραπέζια και στην πλατεία της Αγίας Κυριακής. Από την άλλη ανέβηκε λίγο πιο ψηλά, πάνω από την πλατεία Δεξαμενής, στην ωραία βεράντα του ξενοδοχείου «St George Lycabettus» όπου δημιουργήθηκε ένα από τα πιο όμορφα ρέστοραν-μπαρ της Αθήνας. Σε προδιαθέτει η είσοδος με τα δυναμικά γεωμετρικά σχέδια, αλλά το wow effect σε περιμένει όταν μπαίνεις:

Ένας πανέμορφος εξωτικός κόσμος γεμάτος διακοσμητικά στοιχεία tropicalισμού που ξεπερνούν την τυπολογία του Περού απλώνεται μπροστά σου, με πρώτους και καλύτερους δύο χρυσούς ελέφαντες. Ο ουρανός σχηματίζεται από πάμπολλα πολύχρωμα νήματα που καμπυλώνονται στηριγμένα σε κεκλιμένους κορμούς, τα πολλά διαφορετικά φωτιστικά είναι υφασμένα σε ποικίλα έθνικ μοτίβα, ενώ γύρω γύρω ο χώρος είναι περικυκλωμένος από φυτά.

Nikkei - εικόνα 2

Στην περίμετρο κάθεσαι σε καναπέδες με μαξιλάρια σε λατινοαμερικάνικα γεωμετρικά σχέδια, δίπλα σου στις ζαρντινιέρες είναι φυτεμένα τεράστια κεραμικά λουλούδια σε ρόλο φωτιστικού, τα εντυπωσιακά τραπέζια είναι φτιαγμένα από χοντρές φέτες μεγάλων κορμών, τα κιλίμια στο πάτωμα μιλούν με λατινοαμερικάνικη προφορά. Η ντεκό ψυχεδέλεια των γοητευτικών καμπυλωτών στοιχείων και των εναλλασσόμενων χρωματικά φωτισμών καρυκεύει το χώρο με έξτρα έξαψη, την οποία θα νιώσετε και ανεβαίνοντας στο δεύτερο επίπεδο, του μπαρ. Εκεί δεσπόζει το «κλουβί» των bartenders (εξαιρετικά κοκτέιλ από την Μαίρη Ταλαιπώρου σε επιμέλεια Σπύρου Κερκύρα), από τον ουρανό κρέμονται τα χαρακτηριστικά χάλκινα φωτιστικά του Tom Dixon, ο φωτισμός αλλάζει διαρκώς, η μουσική έχει latino αποχρώσεις και φευγάτο καλοκαιρινό mood, ο κόσμος βουίζει. Το «Nikkei» έχει εξελιχθεί σε καυτό θερινό σποτ, με πολύ νέο κόσμο, πολλούς κοσμικούς, πολλούς β.π.

Nikkei - εικόνα 3

Εξέλιξη σημαίνει άνοδος: Η nikkei κουζίνα του Θάνου Στασινού έχει εξελιχθεί πολύ από το 2015 που άνοιξε το εστιατόριο και καταγράφεται στις επιτυχίες του το γεγονός ότι, όντας ο ίδιος στη Μύκονο, καταφέρνει να διευθύνει δύο κουζίνες επιπέδου. Πρώτο πρώτο χαρήκαμε το σεβίτσε λαβράκι, ένα από τα τρία καλύτερα πιάτα που δοκιμάσαμε, και τα τρία επιπέδου Χρυσών Σκούφων. Leche de tigre εσπεριδοειδών, μάνγκο, σπέσιαλ καλαμπόκι choclo και φρέσκος κορίανδρος φτιάχνουν ένα εξαιρετικό παχνίδισμα ισορροπιών και αντιθέσεων ανάμεσα στο αρωματικά ξινό, το αλμυρό και τις απαλές και τραγανές υφές. Είναι αρκετά τα πιάτα που στηρίζουν την άνοδο της κουζίνας.

Nikkei - εικόνα 4

Το tiradito σολομού με ραπάνι daikon συνοδεύεται από μια πολύ καλή σάλτσα λεμονιού yuzu και πορτοκαλιού. Η πάπια που ψήνεται σε φούρνο josper με κάρβουνα είναι νοστιμότατη (χρειάζεται πάντως προσοχή το ψήσιμό της για να μένουν όλα τα κομμάτια της ροζ και ζουμερά) και έρχεται συνοδεία μιας δυναμικής σάλτσας από τρούφα και μίσο. Το σούσι είναι από τα καλύτερα στην πόλη, ειδικά το nikkei ρολό τόνου με το πολύ ωραίο του ρύζι ανάμεσα σε δύο φέτες ψαριού με σάλτσα από καυτερά φασόλια και ψιλοκομμένο wasabi να του δίνουν πικάντικη αρωματική νοστιμιά, και το nigiri με μοσχάρι Wagyu. Στο μενού πάντως υπάρχουν και πολύ απλούστερες σπεσιαλιτέ που δεν καταφέρνουν να φτάσουν τον υψηλό μέσο όρο της κουζίνας.

Η γέμιση από ισπανικό τσορίθο και χταπόδι, λ.χ., στα τάκο είναι ουδέτερη, όπως και η γέμιση από παστράμι μπακαλιάρου και λάχανο kimchi στα γιαπωνέζικα ραβιόλια gyoza που ούτε η ζύμη τους έχει τη λεπτότητα που περιμένεις, αδικώντας την ωραία τους σάλτσα από εσπεριδοειδή και μήλο. Καλύτερα είναι τα ψωμάκια του ατμού γεμισμένα με πάπια Πεκίνου όπως και το ωραίο ψητό χταπόδι με τσαγανό.

Κι αυτά ωστόσο δεν φτάνουν τα κορυφαία πιάτα της κουζίνας, όπως τα φανταστικά μελωμένα short ribs από Black Angus ή ο τέλεια ψημένος σολομός, που η σάρκα του κρατάει στο κέντρο ευγενή ωμότητα και υγρασία, συνδυασμένος με φρουτοσαλάτα από μάνγκο και ξινούτσικα φραγκοστάφυλα σε σάλτσα σουσαμιού φουλ στο umami. Οι γαρνιτούρες της αέρινης τηγανητής γιούκα και ο πουρές πατάτας καρυκευμένος με wasabi είναι ωραιότατες αλλά η τιμή τους (€ 5) είναι πολύ ακριβή σε σχέση με την πολύ μικρή ποσότητα. Ευπρόσωπα και προσεγμένα τα γλυκά: ξεχωρίζει ο συνδυασμός yuzu-μάνγκο, η σύνθεση με σοκολατένια namelaka είναι καλή αλλά φλύαρη, και η σοκολάτα dulcey με κέικ Βικτώρια έχει παλιομοδίτικη γοητεία.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 7/7

NIKKEI Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, 2107239366. Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ. Τιμή: € 35-45 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στο ξενοδοχείο και τους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια