Ψωμί & Αλάτι

13 ↑

Νόστιμο και προσιτό φαγητό από έναν ταλαντούχο σεφ με αναγνωρισμένες επιδόσεις στην υψηλή γαστρονομία.

Ψωμί & Αλάτι

Tηλ:

Τιμές:

€35 - €50

Νόστιμο και προσιτό φαγητό από έναν ταλαντούχο σεφ με αναγνωρισμένες επιδόσεις στην υψηλή γαστρονομία.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 1

Το «Ψωμί και Αλάτι» το έχω επισκεφθεί πολλές φορές με διάφορες αφορμές και έχω ξαναγράψει για τον όμορφο χώρο του και, φυσικά, για τα αξιόλογα αποτελέσματα της δουλειάς του Γιάννη Λουκάκου. Κατά τη γνώμη μου, ο Λουκάκος είναι ένας από τους σεφ που κοσμούν το εγχώριο γευστικό στερέωμα και στο παρελθόν έχω δοκιμάσει πιάτα που τον καθιστούσαν αξιοβράβευτο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, η προσέγγισή του είναι διαφορετική. Στο «Ψωμί και Αλάτι» ο σεφ κρατάει ψήγματα από τις κατά καιρούς σοφιστικέ προσεγγίσεις του στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας και τα αξιοποιεί σε απλά πιάτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαγαζί με τιμές καλής ταβέρνας, αλλά με αυτό το κάτι παραπάνω στο πιά­το που κάνει τη διαφορά και δίνει ενδιαφέρον γευστικό χρώμα στην έξοδο.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 2

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το σύνολο είναι αρκετά ελκυστικό. Η ευρύχωρη χειμερινή σάλα με την ανοιχτή κουζίνα-πάσο είναι φωτεινή, με παλ χρώματα και τραπέζια που σέβονται τις ανάγκες του πελάτη. Η τζαμαρία της πρόσοψης δίνει μια αίσθηση πρόσθετης ευρυχωρίας. Πιο ενδιαφέρων (για μένα) είναι ο εξωτερικός χώρος-βεράντα που βλέπει στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου. Αυτός όμως δεν είναι συχνά διαθέσιμος το χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών.
Ας δούμε και τον κατάλογο, ο οποίος κάνει μια πρόταση αρκετά ισορροπημένη με είκοσι ζεστά ή κρύα ορεκτικά και γύρω στα δεκαπέντε κύρια, με επιλογές που κινούνται ανάμεσα στις πάστες και στο κρέας. Η κουζίνα είναι γενικά πολυσυλλεκτική. Παραπέμπει σε Ελλάδα ή μάλλον ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, τολμά όμως να δανείζεται στοιχεία από την ινδική, τη γιαπωνέζικη, αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή γαστρονομική αντίληψη.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 3

Δοκίμασα αρκετά πιάτα. Το μόνο στο οποίο θα περίμενα καλύτερες επιδόσεις ήταν η καρμπονάρα. Παρά τη σωστή, παραδοσιακή συνταγή, ίσως επειδή το αβγό είχε ένα απόλυτα υδαρές ασπράδι, το πιάτο δεν είχε ούτε την ένταση ούτε την αναμενόμενη νοστιμιά. Απλή, αν και γενικά νόστιμη, μου φάνηκε επίσης η ελληνική πίτσα. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα υλικών για να στολιστεί επαρκώς η όντως αφράτη ζύμη. Αντίθετα, βρήκα απολαυστικά τις πατάτες με αβγά, το πιτάκι, το βάσκικο χοιρινό και το μοσχαρίσιο συκώτι.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το άψογα ψημένο αβγό και η κρέμα παρμεζάνας δένουν αποτελεσματικά με τις πολύ λεπτοκομμένες πατάτες και δίνουν ένα νοστιμότατο σύνολο. Το ίδιο ισχύει και για το πιτάκι. Λεπτή, σωστά ψημένη ζύμη, με φινέτσα κρέπας, πικάντικα μαριναρισμένο τρυφερό κοτόπουλο και δροσιστική σος γιαουρτιού δίνουν ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα που αξίζει μια θέση στο τραπέζι σας. Στα δύο πιάτα με χοιρινό και συκώτι, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η ποιοτική βασική πρώτη ύλη, ο τρυφερός χαρακτήρας, ο καλός πουρές πατάτας για το πρώτο και το δροσιστικό χάδι που δίνει ο πουρές σελινόριζας στο δεύτερο.

Ψωμί & Αλάτι - εικόνα 4

Αναφερόμενος στα επιδόρπια και στη λίστα των κρασιών, θα πω ότι τα πρώτα χρειάζονται επανασχεδιασμό για να σταθούν στο ύψος των γευστικών προτάσεων που κάνει ο χώρος. Όσο για τη wine list, είναι μικρή αλλά επαρκής για τις ανάγκες του μαγαζιού. Έχει δε ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Προτείνει maison εμφιαλώσεις με άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Με λίγα λόγια, το «Ψωμί και Αλάτι» είναι μια γαστρονομικού προσανατολισμού ταβέρνα με καλό φαγητό σε γενικές γραμμές –παρά τις επιμέρους επισημάνσεις, οι οποίες εύκολα διορθώνονται– και με μια υπογραφή (Λουκάκος) που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής για την επιλογή σου.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 5/10

ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 2106848178. Ωράριο λειτουργίας: Σάβ.-Κυρ. και μεσημέρι. Τιμή: € 28-32 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ψωμί & Αλάτι

Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια