Twenty One Restaurant

13

Place to be για τα βόρεια προάστια, το ακριβό και ­κομψό εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου δεν συναρπάζει με την κουζίνα του.

Place to be για τα βόρεια προάστια, το ακριβό και ­κομψό εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου δεν συναρπάζει με την κουζίνα του.

Twenty One Restaurant - εικόνα 1

Κηφισιώτικο club: Είναι αλήθεια ότι δεν κυκλοφορούν και πολλές λεπτομέρειες στην πόλη για το «Twenty One». Μερικοί λένε ότι λειτουργεί σαν στέκι της κηφισιώτικης upper class κοινότητας η οποία προτιμά να το κρατά όσο μπορεί για τον εαυτό της, οπότε και η ιδιοκτησία κρατά χαμηλό προφίλ. Προφανώς όμως επειδή δεν πρόκειται για κλειστό club με μέλη, αλλά για το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου, ο χώρος είναι ανοιχτός αρκεί να πληρώσεις τα € 60 (χωρίς κρασί) που απαιτούνται για ένα πλήρες γεύμα.

Twenty One Restaurant - εικόνα 2

Η αλήθεια είναι ότι το «Twenty One» είναι ένα πολύ όμορφο εστιατόριο. Αποπνέει αρχοντιά, που συνδυάζει υποψίες κλασικών στοιχείων με μοντέρνα διακοσμητική αντίληψη. Από το καλοκαίρι που το ανέλαβαν ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος Βαρβέρης με τους συνεργάτες τους η αύρα του Interni Moda Bagno σφραγίζει το χώρο με class, που στην ούγια του έχει ραμμένη σύγχρονη κομψότητα. Τα τραπέζια είναι μεγάλα και οι αποστάσεις μεταξύ τους εξασφαλίζουν άνεση και ιδιωτικότητα, τα μακριά τραπεζομάντιλα ακουμπούν στα γόνατά σου, οι καρέκλες είναι φιλικά ντιζαϊνάτες. Το ξύλινο πάτωμα ζεσταίνει το χώρο και η σύνθεση με τους κάκτους και τα φοινικοειδή φυτά στο βάθος της σάλας δίνει ωραίες ανάσες.
Μπροστά στο τζαμωτό (όπου βρίσκονται τα τραπέζια για τους καπνίζοντες) ο χώρος είναι πιο αλέγρος (μάρμαρο, γυαλί, ύφασμα στην οροφή). Ανάμεσά τους το ωραίο μπαρ έχει γύρω του αναπαυτικά στουλ-καρέκλες και ο κόσμος που τρώει εκεί ζωντανεύει το εστιατόριο. τα κοκτέιλ που προτείνει ο bartender είναι επιπέδου. Στο μπαρ υπάρχει φιλικό buisiness κλίμα και τα επιχειρηματικά δείπνα ξένων κι Ελλήνων είναι μάλλον συχνά, ενώ ένα ηλικιακά ώριμο και καλοβαλμένο chic crowd είναι η πλειοψηφία. Από τα πιο ωραία στοιχεία τα εξαιρετικά έργα της συλλογής Δάκη Ιωάννου, που αλλάζουν κάθε τρεις μήνες (ενθουσιάστηκα με τη διονυσιακή δύναμη των έργων του Σπυρόπουλου).

Twenty One Restaurant - εικόνα 3

Συμβατικά πολυσυλλεκτικό: Ποιος περίμενε ότι εν έτει 2015 η κλασική old fashioned σάλτσα Cafe de Paris, που έχει δοξαστεί στο «Aubrevoir», θα αναβίωνε στην Αθήνα! Πιστεύω πως εκφράζει μια νοσταλγία και μια διάθεση επιστροφής σε σταθερές αξίες, αλλά για να μπορεί να κάνει αίσθηση σε ένα σύγχρονο εστιατόριο πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές. Όταν πληρώνεις € 33 για μια entrecote Black Angus περιμένεις ένα κρέας γοητευτικό­, πράγμα που δεν συνέβη στην πρόταση ημέρας του «Twenty One».
Το κρέας γευστικά αδιάφορο, η σάλτσα καλή και μυρωδάτη, αλλά δεν νομίζω ότι θα το παράγγελνα ξανά. ειδικά όταν στην Αθήνα βρίσκεις πλέον εξαιρετικά κομμάτια των bistrot cuts κάτω από € 30. Προτιμώ να φάω το σαφώς καλύτερο steak tartare, που το φτιάχνουν μπροστά σου καρυκεύοντάς το ωραία. Το ελαφροτηγανισμένο πατατάκι σερβιρισμένο όμορφα σε «εφημερίδα» είναι δικαίως από τα hits του μαγαζιού.

Twenty One Restaurant - εικόνα 4

Η Ιταλία εκφράζεται στο μενού με δημοφιλή εδέσματα. Το ριζότο με πορτσίνι όμως πάσχει από γευστική ατονία, καθώς τα μανιτάρια δεν δίνουν την αναμενόμενη γευστική πυκνότητα. Προτιμώ τα φρέσκα νιόκι από ρικότα σε κρέμα από κατσικίσιο τυρί, με ξερά σύκα και τρούφα πεκορίνο (η τρούφα δεν φαίνεται), επισημαίνοντας την έλλειψη ενός contrapunto που να φωτίζει αυτό το τυρένιο πιάτο. Ο «γύρος» είναι στην πραγματικότητα ψιλοκομμένη πανσέτα, νόστιμη και με ωραία μαγειρεμένα ντοματάκια και τηγανητό πατατάκι, αλλά δεν αλλάζει και τον... ρου της ιστορίας ώστε να χαρακτηρίζεται στον κατάλογο ως signature «Twenty One». Είναι αλήθεια ότι ένα combo sushi δεν πολυκολλάει σε ένα γευστικό σκηνικό από Chateaubriand, steak tartare και φιλέτα, αλλά στα μοδάτα εστιατόρια συνηθίζεται πλέον. Δεν είναι κακό, αλλά φτωχό και βαρετό, παίζοντας μόνο με σολομό σε δύο sashimi, δύο ρολά κι ένα nigiri και δεν δικαιολογεί τα € 27 του.

Τα γλυκά υπερέχουν σαφώς των φαγητών. Ξεχώρισα το πρωτότυπο­ εκμέκ κανταΐφι με δαντελένιες φλορεντίνες αμυγδάλου, μου άρεσε η απαλή κρέμα σοκολάτας με μαρέγκες, αλλά βρήκα χοντροκομμένες­ τις μπάλες παγωτού με τραγανή κρούστα ξηρών καρπών που τη συνοδεύουν. Μου άρεσαν επίσης ο νεωτεριστικός χαλβάς και η συμπαθής Εnglish pudding. Η συμβατική πολυσυλλεκτική κουζίνα του εστιατορίου δεν του δίνει κάποιο συγκροτημένο στίγμα, ακολουθώντας μάλλον μόδες και γευστικές προτιμήσεις των πελατών. Στα ατού το ευγενέστατο, επαγγελματικό και φιλικό σέρβις.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 25/2.

TWENTY ONE Ξεν. «Twenty Οne», ­Κολοκοτρώνη 21 & Μυκόνου, Κεφαλάρι, 2106230621. Ωράριο λειτουργίας: Κυρ. μόνο μεσημέρι. Κλειστά Δευτ. Τιμή: € 50-60 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Ναι. Παρκινγκ: Vallet service.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Twenty One Restaurant

(ξεν. «Τwenty Οne») Κολοκοτρώνη 21 & Μυκόνου, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια