Μπορεί να έχεις συνδέσει την κυκλαδιτισσα Σαντορινη με τα κοσμοπολίτικα, δημοφιλή και εξωστρεφή "Ασύρτικα” τα οποία και φιγουράρουν ψηλά στις προτιμήσεις του οινόφιλου κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό όμως είναι η στιγμή να "δεις” και μια άλλη οινική πτυχή του νησιού. Και αυτή η εποχή που διανύουμε είναι "ταμάμ”!
Άλλωστε οι γιορτινές περιστάσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι οποίες στρώνουν και το καθιερωμένο κόκκινο "χαλί” απαιτούν όπως είναι αναμενόμενο ερυθρές απολαύσεις οι οποίες πάνε γάντι με την χειμερινή ατμόσφαιρα και συνεπώς με τις γαστρονομικές προτάσεις της εποχής.
Για αυτό μήπως να αφήσουμε την Canava Roussos να δώσει την απάντηση; Το proposal τους στο μεταξύ θα δικαιώσει κάθε ουρανίσκο και πάμε να δούμε το γιατί. Καταρχήν να αναφερθεί ότι πρόκειται για την παλαιότερη κάναβα της Σαντορίνης με έδρα την Μεσα Γωνία του νησιού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Φηρά όπως επίσης και από τον Πύργο με μια ιστορία που ταξιδεύει πίσω στο 1836.

Mήπως την σεζόν που έρχεται να κάνεις και την 1η σου επίσκεψη;
Η φιλοσοφία τους παραμένει αναλλοίωτη καθώς υπάρχει απόλυτος σεβασμός και προσήλωση στην αυθεντική ταυτότητα του νησιού, στο μοναδικό οικοσύστημα του και στις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης που δίνουν στα κρασιά μια προσωπικότητα που δεν αντιγράφεται.
Με ένα υπόσκαφο οινοποιείο σε νησιωτικό λευκό φόντο που αναδεικνύει τα παλιά εργαλεία οινοποίησης, τα πατητήρια και τα βαρέλια που χρησιμοποιούσε μέχρι και ο προπάππους της οικογένειας καθώς και ένα μικρό καφενεδάκι εντός της Καναβας που δοκιμάζεις τα απολύτως απαραίτητα: κρασί και πιάτα τοπικής κουζίνας.
Αν επισκεφθείς το νησί την σεζόν που έρχεται κρατάς στα tips σου, να επισκεφτείς την Canava Roussos, να γνωρίσεις την οικογένεια και να ζητήσεις από τον Γιάννη Ρούσσο να σου αποκαλύψει μυστικά και παλιές ιστορίες του νησιού που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το κρασί αλλά με το συνολικό πολιτιστικό αφήγημα του τόπου. Επίσης να σου αποκαλύψω ότι φτιάχνει και την πιο νόστιμη φάβα την οποία κιόλας θα συνοδεύσεις με την ετικέτα "Santorini”, λευκό δεξαμενής, φρέσκο, ζωηρό με νεύρο και όλα εκείνα τα ορυκτά και mineral στοιχεία που εντυπωσιάζουν.
"Caldera": Ένα κρασί για περιπτώσεις που θέλουν αυτή την "extra" ιεροτελεστία

Ξεχωριστή, Ξελογιάστρα, ΠΛηθωρική αλλά και Φίνα που δεν αφήνει "ήσυχο" κανέναν οινόφιλο
Συνεπώς η "Caldera" δεν είναι ένα συνηθισμένο ερυθρό κρασί και αυτό είναι το πρώτο που υπογράφει στον ουρανίσκο κάθε οινόφιλου. Πρόκειται λοιπόν για ένα κρασί με βάθος αλλά και με χαρακτήρα που φέρνει στη μνήμη το σύνολο των χαρακτηριστών του τοπίου από όπου και προέρχεται. Ακόμα και αν σου φαίνεται περίεργο -καθώς ο λευκός γίγαντας του νησιού είναι το Ασύρτικο-, η οικογένεια Ρούσσου να σημειώσουμε πως αποτελούν και τους κοκκινάδες του νησιού με βαθιά αγάπη και μεράκι στην παραγωγή των ερυθρών κρασιών εξού και η "Caldera".
Αν δεν ήξερες ότι το πρώτο έτος της κυκλοφορίας της είναι το 1974, στο επιβεβαιώνουμε ευθύς αμέσως. Και γιατί όχι να μην γίνει το κρασί εκείνο που θα καλωσορίσεις όχι μόνο λαμπερά αλλά και πληθωρικό το νέο έτος που αισίως καταφθάνει. Ένα κρασί γενναιόδωρο, πλούσιο, ώριμο αλλά ταυτόχρονα τόσο φίνο. Ο "Μαύρος Ξηρός" της Canava Roussos είναι ένα blend από Ασύρτικο και Μανδηλαριά με τον τρύγο να πραγματοποιείται τον Αύγουστο, με οινοποίηση κλασική ερυθρή με γηγενείς ζύμες και παλαίωση 36μηνών σε δρύινα βαρέλια 220ltr.
To πρώτο έτος κυκλοφορίας της "Caldera" είναι το 1974 και γιατί όχι να μην αποτελέσει και την ετικέτα εκείνη που θα υποδεχθείς φέτος το 2026.
Και τι απολαμβάνουμε; Στο πρώτο σερβίρισμα δίνει την υπόνοια για το τι τελικώς να περιμένεις. Με ένα βαθύχρωμο ρουμπινί χρώμα κάνει εμφάνιση αριστοκρατική και ότι πρέπει για την περίοδο με τα αρώματα κόκκινων φρούτων, τριαντάφυλλου, βιολέτας και μαύρης ελιάς να συναντούν νότες καπνού, πιπεριού αλλά και από το γλυκό τοματάκι και να δημιουργούν αίσθηση σε μύτη και στόμα. Θα ανακαλύψεις επίσης ένα σώμα γεμάτο με πλούσιες τανίνες που γοητεύουν και με επίγευση έντονη και με μεγάλη διάρκεια που δεν σε αφήνει ήσυχο. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος.

τα ερυθρά κρασιά του νησιού με μεράκι και άπλετη αγάπη.
Σε άλλα νέα συνοδεύεις με κάθε χειμερινό πιάτο εκπλήσσοντας κάθε καλεσμένο
Η "Caldera" αγαπά τα λαμπερά dinners για αυτό πάμε να ετοιμάσουμε ένα γιορτινό τραπέζι για σένα και όλους τους αγαπημένους σου. Αξίζει να ετοιμάσεις ένα πλατό με γραβιέρα Κρήτης, 12μηνης παλαίωσης, κοπανιστή για τους τολμηρούς καθώς η ένταση του τυριού ταιριάζει φουλ με την δομή του κρασιού, μετσοβόνε αλλά και μία παρμεζάνα που είναι "άχαστη" στην κυριολεξία. Συνόδευσε με αποξηραμένα σύκα και καρίδια.
Η "Caldera" αγαπά τα λαμπερά dinners για αυτό πάμε να ετοιμάσουμε ένα γιορτινό και άκρως ζεστό τραπέζι γεμάτο γεύσεις, μνήμες και φυσικά μεγάλες απολαύσεις.
Για ορεκτικό μην αμελήσεις να έχεις ένα ζουμερό ριζότο με άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας οπου αποτελεί και ένα classic πιάτο με γιορτινή νότα με την γήινη γεύση του να ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα της Μαντηλαριάς. Μην ξεχάσεις να έχεις τριμμένο σκληρό τυρί Ίου από πάνω το οποίο είναι "must" και άκρως local. Μην πεις όχι σε μία τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κατσικίσιο τυρί γιατί πάει γάντι στην οποία μπορείς να προσθέσεις στη γέμιση και λιαστή τομάτα Σαντορίνης και κάπαρη. Για το κυρίως της υπόθεσης ένα μοσχαράκι bourguignon ή oσομπούκο στη γάστρα απογειώνουν το αποτέλεσμα και γίνονται ιδανικοί "σύντροφοι" για το έν λόγω παλαιωμένο ερυθρό.
Extra Tip για σερβίρισμα: Μην ξεχάσετε να ανοίξετε την φιάλη τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.
facebook: Canava Roussos Winery | instagram: @canavaroussos | τηλ: 2286 031278
Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram



