Αν δεν ήξερες για το Μαυράθηρο ήρθε η ώρα & στο συστήνει η Canava Roussos

Είναι πληθωρικό και υπάρχει λόγος. Οι τέσσερις δυναμικές ποικιλίες της Σαντορίνης το ενορχηστρώνουν και φέρνουν τα πάνω κάτω.

Σαντορίνη

Για αυτό το νησί έχουμε μιλήσει πολλάκις. Και οινικά και γαστρονομικά. Βεβαίως δεν φτάνει γιατί κάθε φορά έχουμε και κάτι νέο να πούμε, να σχολιάσουμε ή να παρουσιάσουμε.

Το οινικό του προφίλ εξαιρετικά πλούσιο και για συγκεκριμένους λόγους. Ιστορία, κλίμα, έδαφος, συνθήκες και ιδιαιτερότητες που ίσως να συναντάμε μόνο εδώ. Με ταυτότητα και brand ισχυρά τα οποία ταξιδεύουν στην διεθνή αγορά ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα και την φυσιογνωμία του.

Στη Σαντορίνη εκτός από τους λευκούς ξηρούς οίνους που έχουν τα πρωτεία με την ποικιλία "Ασύρτικο” να χαράζει ένα αφήγημα αξεπέραστο με ετικέτες που συζητιούνται για χρόνια, με εσοδειές που έχουν αφήσει την δική τους "εποχή” και με χαρακτηριστικά που έχουν κερδίσει τους φανατικούς του είδους δικαίως.

Φυσικά εκτός τους λευκούς γίγαντες έχουμε και μία άλλη περίπτωση που είναι εξαιρετικά σπουδαία καθώς πρόκειται για τους λιαστούς οίνους. Εννοείται πως εκτός το Vinsanto το οποίο συγκαταλέγεται φυσικά στα κρασιά εκείνα με τεράστια αξία σε όλο το κόσμο και ο τρόπος παραγωγής του είναι συγκεκριμένος και απαράβατος με τις ποικιλίες που συμμετέχουν να είναι το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, υπάρχουν και άλλοι επιδόρπιοι οίνοι όπως αυτόν που θα παρουσιάσουμε με πολύ ωραίο, δυνατό οινικό story. 

Canava Roussos

Αυτή η ετικέτα που μεταφέρεται στο τραπέζι απευθείας από την Canava Roussos διαθέτει κάτι το γοητευτικό. Καταρχήν να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία από τις παλαιότερες κάναβες του νησιού η οποία ιδρύθηκε το 1836. Ο επισκέπτης την ανακαλύπτει στην περιοχή της Έξω Γωνιάς με την εμπειρία να κυλάει πραγματικά σε διαφορετικά χωρόχρονα καθώς επισκέπτεται παλιά και νέα κάναβα καθώς και έναν μοναδικό υπαίθριο χώρο περιτρυγυρισμένο από φυτά. 

Οι άνθρωποι της Κάναβας Ρούσσος αγαπούσαν πάντα το ερυθρό κρασί και του προσέδιδαν από τότε μέχρι σήμερα την αξία εκείνη που του αξίζει. Ήταν αυτό που λέμε "κοκκινάδες" με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο τύπο του κρασιού. Από τότε μέχρι σήμερα στοχεύουν στη παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών που εκφράζουν στο απόλυτο τα χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, το θηραικό σταφύλι, την κουλτούρα που επικρατεί και με μία οινοποίηση που δανείζεται αρκετά στοιχεία από την παράδοση. 

Και είναι το Μαυράθηρο από την παλαιότερη κάναβα της Σαντορίνης, Canava Roussos 

Μία ετικέτα που αξίζει να γνωρίσεις, να εντάξεις στο τραπέζι της γευσιγνωσίας και εννοείται να δοκιμάσεις. Είναι το "Μαυράθηρο" και αν δεν το ήξερες μέχρι τώρα, ήρθε η ώρα. Ουσιαστικά είναι το μαύρο αθήρι, μία ποικιλία της Σαντορίνης αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα. Χρησιμοποιείται από τους οινοποιούς και για να παράξει λευκούς ξηρούς οίνους αλλά και λιαστούς όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Στη περίπτωση λοιπόν της ετικέτας "Mαυράθηρο" από την Canava Roussos, ο τρύγος πραγματοποιείται πολύ αργά, σε υπερώριμη κατάσταση  για αυτό και το τριγητό  χαρακτηρίζεται υπερώριμο. Αφού λοιπόν συλλεχθούν, λιάζονται για περίπου 10 ώστε να αφυδατωθούν και να περιέχουν σάκχαρα. Ένα πολυδύναμο blend που ενορχηστρώνεται από τέσσερις θηραικές ποικιλίες, Ασύρτικο, Μαύρο Αθήρι, Μανδηλαριά & Αθήρι. 

Canava Roussos

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σάκχαρα αυτά που περιέχονται και στο τελικό προιόν προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν χωρίς να προστεθεί είτε πριν είτε κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης  συμπυκνωμένο γλεύκος ή ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος.

Τι ανακαλύπτεις σε μύτη και στόμα; 

Έχει τον χαρακτήρα του και τον ξετυλλίγει μοναδικά. Με ένα έντονο σκούρο χρώμα κάνει εμφάνιση και ο τύπος του ανήκει στους φυσικούς γλυκείς οίνους από λιάστα σταφύλια. Αυτό το χαρακτηριστικό του και μόνο προιδεάζει για το τι θα επακολουθήσει σε μύτη και στόμα.

Κατά την γευστική δοκιμή ανακαλύπτει κανείς ένα πολύπλοκο άρωμα από μαρμελάδα βύσσινου, βατόμουρου, κανέλλας αλλά και γαρύφαλλου. Το στόμα γεμάτο και γλυκό με τα αρώματα από μέλι, νότες μπαχαρικών και ξηρών καρπών με την οξύτητα να στέκει ισορροπημένη και την επίγευση διαρκείας, γλυκιά και spicy. Ένα κρασί που φυσικά επιδέχεται βαθύχρονη παλαίωση. 

Με τι συνδυάζεται

Food pairing 

Το ζήτημα των λιαστών κρασιών είναι κάτι που αρκετούς τους ταλαιπωρεί για το πως θα τα συνδυάζουν αλλά και με τι. Πολλές φορές είναι λογικό. Όσον αφορά το "Μαυράθηρο" από την Κάνναβα Ρούσσος αξίζει να συνδυαστεί με ώριμα τυριά όπως αρσενικό Νάξου, μπλε Καρίκι, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και αν είσαι σε κέφι μία κοπανιστή Μυκόνου και όλα αυτά περιτρυγιρμένα από μπόλικους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα σύκα (*αν βρεθείς στη Σαντορίνη μην διστάσεις να δοκιμάσεις τα ντόπια σύκα, είναι τόσο διαφορετικά που δεν έχεις αντικρύσει αλλού και αξίζει όσο τίποτα) αλλά και μία  μαρμελάδα από βατόμουρο, δαμάσκηνο ή σύκο. 

Σε μία τέτοια ετικέτα πάει γάντι να συνδυάσεις ένα fois gras πάπιας για κάτι πιο fine αλλά εξαιρετική επιλογή είναι οι μπρουσκέτες με ψητό συκώτι και καραμελωμένα κρεμμύδια. Παράλληλα σούπερ ιδέα είναι να ενσωματώσεις ένα λιαστό κρασί σε συνταγές που περιλαμβάνουν χοιρινό φιλέτο, roast beef, γαλοπούλα ή χταπόδι. Το να περιχύσεις και με αποξηραμένα φρούτα απογειώνεις το αποτέλεσμα. 

Μαυράθηρο

Όσον αφορά τα επιδόρπια, ταιριάζει υπέροχα με ένα κέικ βύσσινο και μαύρο κεράσι, με στεγνές τάρτες φρούτων, με κερασόπιτα αλλά και με μία πανακότα σε ποτήρι με γλυκό κρασί. Επίσης το απολαμβάνει κανείς και solo σαν απεριτίφ ή ενσωματωμένο σε κοκτέιλ.

www.canavaroussos.gr | facebook: Canava Roussos Winery  | instagram: @canavaroussos | email: canavaroussos@gmail.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA: Για (φυσικό) κρασί στο Ωδείο Αθηνών

1 ημέρα, 50 οινοποιεία, 300+ κρασιά. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, σε περιμένει και πάλι η πολύχρωμη οινική φιέστα των natural wines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
13/10/2025

Athens Oktoberfest by Cava Nektar: Το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας στην καρδιά της Αθήνας

Το φεστιβάλ που συνδυάζει μπίρα, μουσική και διασκέδαση για όλους.

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Εκθέσεις, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Trick or Treat: Πώς προέκυψε το έθιμο να τρώμε γλυκά στο Halloween;

Ποιες οι ρίζες του ‘φάρσα ή κέρασμα’ σε σχέση με το Halloween, που είναι πλέον τόσο δημοφιλές και στην Ελλάδα;

To Athens Halloween Festival έρχεται στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το πιο spooky φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται τιμά την γιορτή του Halloween με workshops, escape rooms και πολλές ακόμα εμπειρίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.