Φύγαμε για Θεσσαλία με 2 ετικέτες κρασιού που έχουν το φθινοπωρινό μπρίο που αναζητάς

Το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ και εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε ένα ταξίδι στο GK Boutique Winery για να δοκιμάσουμε όπως πραγματικά αξίζει στην εποχή δύο ξεχωριστές ετικέτες από την ατζέντα του.

Θεσσαλία και GK Boutique Winery

Στο ερώτημα "ποιο κρασί ταιριάζει στην εποχή που αλλάζει", η απάντηση μπορεί να περιλαβάνει ποικίλες προτάσεις αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα σταθούμε σε έναν προορισμό και σε ένα οινοποιείο αλλά και σε δύο ετικέτες που έχουν μπρίο και εισάγουν κάθε οινόφιλο στις οινικές "αρχές" της θεσσαλικής γης. 

Αν δεν έχεις πάρει γεύση από αυτό το terroir, τώρα που φθινοπωριάζει, ήρθε η κατάλληλη ώρα για να το παρακολουθήσεις, να το συναντήσεις και συνεπώς να δοκιμάσεις κάτι από την χάρη του. Βρίσκεσαι στο οινοποιείο GK Boutique Winery με οικογενειακό αφήγημα, πλήρη αφοσίωση στο μικροκλίμα του τόπου και ταυτόχρονα πάθος και όρεξη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε 1η και 2η γενιά είναι μαζί σε όλο αυτό το εγχείρημα, από το αμπέλι και την παραγωγή μέχρι την εξωστρέφεια και τις πωλήσεις, συνθήκη που ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο την αγάπη και την προσήλωση στο έργο τους. 

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, να σημειώσω ότι ο Γιώργος Κίτος το 2001  κόντρα στα δεδομένα της εποχής φύτεψε αμπέλι στο κάμπο έχοντας βεβαίως γνώση στην αποστράγγιση του εδάφους και στην διάφορα θερμοκρασίας μέρα με νύχτα, κάτι το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια των ερυθρών ποικιλιών. 

Θεσσαλία
Τι λες για μία γεύση από το θεσσαλικό terroir; 

Τελικώς το αποτέλεσμα τον αποζημίωσαν και κάπου το 2009 τα επόμενα 15 στρέμματα οικογενειακού αμπελώνα είχαν ήδη γίνει πράξη με στόχο την μικρή παραγωγή με εξαιρετική ποιότητα. Όπως και ο ίδιος εξιστορεί αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα την κεντρική ιδέα και της 1ης αλλά και της 2ης γενιάς η οποία "κινεί" όλο αυτό το εγχείρημα, από την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή μέχρι τις πωλήσεις και την εξωστρέφεια. Όσο για την πρώτη τους οινοποίηση; ήρθε το 2004 με την δημιουργία του πρώτου blend bordeaux. 

Πριν περάσουμε στις γευστικές δοκιμές, αξίζει να δούμε την "πινέζα" του χάρτη. Το GK Boutique Winery βρίσκεται στο Σωτήριο Λάρισας,  πολύ κοντά στη λίμνη Κάρλα. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό του Δήμου Κιλελέρ που μην ξεχνάμε ότι επλήγη με σφοδρότητα από τις κακοκαιρίες "Ντάνιελ" τον Σεπτέμβριο του 2023 ταυτόχρονα όμως παραμένει ζωντανή απόδειξη ότι η δύναμη της κοινότητας μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την καταστροφή. 

Σε απόσταση λοιπόν 40 χιλιομέτρων από το Πήλιο και 80 χιλιόμετρα από τον Όλυμπο, το οικογενειακό οινοποιείο παράγει μία άριστη πρώτη ύλη με την κατάλληλη οινοποίηση, σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές ειδικης κατασκευης όπου δεν πραγματοποιείται καμία επέμβαση χημική η μηχανική παρά μόνο χρήση θειώδους καλίου στην μικρότερη δυνατή ποσότητα ενώ η εμφιάλωση γίνεται χωρίς φιλτράρισμα.

Συνεπώς η βασική αρχή είναι η παραγωγή κρασιού με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση, τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση με το τελικό προιόν του κτήματος ΚΙΤΟΣ να είναι ένα φυσικό προϊόν που εκφράζει στο έπακρο την γη και το terroir στο οποίο ανήκει. Τέλος σχετικά με την γεύση που άφησε ο φετινός τρύγος, η οικογένεια Κίτου σημείωσε ότι " τελείωσε πολύ καλά.Το cabernet, τοchardonnay και το ξινόμαυρο τρυγήθηκαν σε άριστη κατάσταση σε μικρή και ποιοτική παραγωγη ενώ η ζύμωση τελείωσε ομαλά και τα πρώτα δείγματα μας υπόσχονται μια πολύ καλή χρονιά"

Τι λες πάμε να ανοίξουμε φιάλες; 

Με φθινοπωρινό μπρίο, διάθεση νέας σεζόν και μία οικεία ατμόσφαιρα, το σκηνικό "δείχνει" το τραπέζι γευσιγνωσίας αλλά κυρίως δύο μονοποικιλιακές ετικέτες κρασιού από το GK Boutique Winery που αξίζει -αν δεν έχεις δοκιμάσει- να πάρεις μία γεύσης και να εντάξεις στην δική σου ατζέντα είτε στο σπίτι με φίλους είτε στις εξόδους σου. Νομίζω είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε φιάλες!

GK Passion, 100% Syrah 

Passion κρασί GK Boutique Winery
Το GK Boutique Winery αγαπά τις διεθνείς ερυθρές ποικιλίες
και για αυτό θα ξεκινήσουμε την δοκιμή με το "Passion".

Αν και συνήθως οι γευστικές δοκιμές ξεκινούν με τα λευκά κρασιά, εμείς θα "σπάσουμε" τους κανόνες και θα ανοίξουμε πρώτα την φιάλη Passion από 100% Syrah που προσδίδει αυτή την πιο φθινοπωρινή νότα. Γιατί μην ξεχνάμε αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι που οι κύριες καταναλώσεις περιλάμβαναν λευκά και ροζέ οπότε είναι η στιγμή να εισέλθουμε σε νέες οδούς. 

Στην πρώτη γουλιά κιόλας αντιλαμβάνεσαι την οξύτητα αλλά ταυτοχρόνως και την φρεσκάδα. Τα κόκκινα και  μαύρα φρούτα πρωταγωνιστούν με τα βατόμουρα, τα σμέουρα, το κεράσι και το δαμάσκηνο να έχουν τον πρώτο λόγο. Γήινες νότες, αίσθηση καφέ αλλά και νύξεις από μπαχάρια συνεχίζουν και προσδίδουν πολυπλοκότητα και βάθος ενώ οι τανίνες χαρακτηρίζονται βελούδινες.  Η διεθνής ερυθρή ποικιλία Syrah άλλωστε "ψηφίζεται" στις προτιμήσεις του οινόφιλου κοινού, έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο θεσσαλικό terroir και διαθέτει πλούσια, δυναμική αλλά ταυτόχρονα και φίνα διάσταση. 

GK Χαμαιλέων, 100% Chardonnay 

GK Boutique Winery
Προς ολοταχώς για "Χαμαιλέων". Και ναι είναι ότι λέει το όνομα του.

Ο "Χαμαιλέων" του GK Boutique Winery ανήκει στην πρώτη γραμμή των λευκών κρασιών του οινοποιείου με την ποικιλία Chardonnay να αναδύει μετωπικά τον χαρακτήρα της. Πρόκειται για ένα σταφύλι που καλλιεργείται με επιτυχία στον θεσσαλικό κάμπο συνδυάζοντας την προσαρμοστικότητα της ποικιλίας με το ιδιαίτερο terroir της περιοχής. Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ευδοκιμεί σε περιοχές με υψόμετρο όπου οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας ενισχύουν την οξύτητα και την ανάπτυξη των αρωμάτων. 

Στην υπόθεση της δοκιμής, τώρα, ανακαλύπτει κανείς αρώματα εσπεριδοειδών όπως λεμόνι και lime, πλούσια τροπικά φρούτα αλλά και νότες λευκών λουλουδιών. Το στόμα του χαρακτηρίζεται γεμάτο, το αλκοόλ υψηλό με την επίγευση μακρά και απολαυστική. Σημειώνω ότι η οινοποιήση που έχει δεχτεί είναι ήπιας παρέμβασης αποκλειστικά με άγριες γηγενείς ζήμες και αφιλτραριστο. Συνεπώς αναμένεις να δοκιμάσεις εκείνη την εκδοχή της ποικιλίας στην πιο αυθεντική της έκφραση. 

Στις φθινοπωρινές "συμφωνίες" γεύσης  έχουμε απάντηση 

Και επειδή βρισκόμαστε σε έναν προορισμό με τα τοπικά του προιόντα να αποτελούν άλλη μία δυνατή του πτυχή, σίγουρα είναι εντός γευστικής ατζέντας. Όσον αφορά το "GK Passion" αξίζει να το συνοδεύσουμε με ένα καπνιστό τυρί Καλαμπάκας όπου η πιπεράτη και spicy γεύση του τυριού δένει με τις γήινες και ελαφρώς πιπεράτες νότες του κρασιού αλλά και με λουκάνικο Θεσσαλίας.  Και γιατί όχι να μην σερβίρουμε και μελιτζάνες ή πιπεριές γεμιστές με κρέας. Βεβαίως είναι στα "must" και να αποκαλύψω ότι το είχαμε γευτεί σε ένα άλλο χωριό της Θεσσαλίας και η αίσθηση ήταν μούρλια. Στη συνέχεια ένα αρνάκι κοπανιστό ή αρνάκι στη γάστρα με μυρωδικά πάει γάντι όπως επίσης και ένα μοσχαρίσιο στιφάδο με ξερά κρεμμύδια Θεσσαλίας, θυμάρι και ρίγανη. 

Για να δούμε όμως και κάποια must πιάτα για την επόμενη ετικέτα "GK Χαμαιλέων". Το ξεκίνημα με φέτα Θεσσαλίας, λαχανικά σχάρας με βότανα καθώς και ένας πουρές σελινόριζας ή καρότου προιδεάζει τουλάχιστον για ακόμα καλύτερη συνέχεια. Οι ταλιατέλες με κρέμα, λεμόνι και φρέσκα βότανα, το ριζότο με μανιτάρια ή κολοκύθα όπως επίσης και η γαλοπούλα με λευκή σάλτσα και μανιτάρια ή το χοιρινό φιλέτα με μία σάλτσα από μήλο ή αχλάδι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με την εν λόγω ετικέτα χαρίζοντας αυθεντικές γεύσεις και συγκινίσεις. Για το τέλος ένα ανθότυπο ή κατσικίσιο τυρί με μέλι και καρύδια έχει πάντα έναν λόγο ύπαρξης πεντανόστιμο και παραδοσιακό. 

περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και εδώ!

Ακολούθησε το Αθηνόραμα σε facebook & instagram

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Athens Oktoberfest by Cava Nektar: Το πιο διάσημο φεστιβάλ μπίρας στην καρδιά της Αθήνας

Το φεστιβάλ που συνδυάζει μπίρα, μουσική και διασκέδαση για όλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2025

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Εκθέσεις, συναυλίες και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

Trick or Treat: Πώς προέκυψε το έθιμο να τρώμε γλυκά στο Halloween;

Ποιες οι ρίζες του ‘φάρσα ή κέρασμα’ σε σχέση με το Halloween, που είναι πλέον τόσο δημοφιλές και στην Ελλάδα;

To Athens Halloween Festival έρχεται στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το πιο spooky φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται τιμά την γιορτή του Halloween με workshops, escape rooms και πολλές ακόμα εμπειρίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Έτοιμοι για το φετινό Platforms Project;

Σύγχρονη Τέχνη στο Καπνεργοστάσιο, κινηματογραφικά ραντεβού στην Πλατεία Αμερικής και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 11 έως 17/10.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ "Ημέρες μελιού - γλυκού & τοπικών προϊόντων" έρχεται στο Ζάππειο

Μετά τις διοργανώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος, το φεστιβάλ ταξιδεύει στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, δείχνοντάς μας τη... γλυκιά πλευρά της ζωής.

Μασούτης Family Festival: Η μεγάλη γιορτή της οικογένειας έρχεται στη Γλυφάδα

Το οικογενειακό φεστιβάλ ταξιδεύει στην Αθήνα για να γιορτάσει τα 49 χρόνια της εταιρείας Μασούτης με χαμόγελα, μουσική, παιχνίδι και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.