Κουκάκι: Μια βόλτα στα στέκια της Δημητρακοπούλου

Ροκάδικα, λαχταριστό street food, πρωτότυπα concept stores -τα στέκια της Δημητρακοπούλου είναι πολλά και μας προ(σ)καλούν να εξερευνήσουμε τη γειτονιά του Κουκακίου για να βρούμε το νέο αγαπημένο μας.

Dirty Μάνη

Το Κουκάκι παραμένει μια σταθερά αγαπημένη επιλογή για όσους μένουμε στις γύρω περιοχές (Πετράλωνα, Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Ακρόπολη) και έχουμε βαρεθεί τα μαγαζιά της γειτονιάς μας. Είτε ψάχνεις μια γουστόζικη μπάρα για να βγεις με την παρέα σου ή προσπαθείς να εντοπίσεις ένα νέο φαγάδικο, η περιοχή κοντά στη Συγγρού έχει τη λύση. Αναζητώντας τα πιο ιντριγκαδόρικα στέκια της Αθήνας, το μάτι μας έπεσε στην οδό Δημητρακοπούλου. Ο δρόμος λίγο πιο κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης και μια ανάσα μακριά από τη Συγγρού, κρύβει πολλές επιλογές για τον αναποφάσιστο Αθηναίο, από ψαγμένα φαστφουντάδικα μέχρι ενδιαφέροντα ανεξάρτητα μικρο-εγχειρήματα. Και μην σας αποθαρρύνει το φασαριόζικο, γεμάτο τουρίστες κέντρο -παρά την αποκαρδιωτική εξάπλωση του εξευγενισμού τα τελευταία χρόνια, πιο ξεχωριστά μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν στις αθηναϊκές γειτονιές, κρατώντας ζωντανή την αστική ποικιλομορφία. Η Δημητρακοπούλου είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Οι must στάσεις για ποτό και comfort food

Strakastruka
"Strakastrüka"

Για cocktail και μπύρα βγαίνουμε στον "ΆνθρωπΑ", το funky μπαρ στη Δημητρακοπούλου 95 με το ινσταγκραμικό ντεκόρ και την αξιολάτρευτη μασκότ του, τον Σπόρο (μπαμπάς του ο ιδιοκτήτης του μπαρ, Βασίλης Γιακούμαρος). Τα πρωινά, ο "ΆνθρωπΑΣ" σερβίρει και καφέδες. Τα πιο μικρά σποτ είναι συνήθως και τα καταλληλότερα για μια χαλαρή έξοδο, ειδικά τις καθημερινές. Τέτοια περίπτωση είναι η εκρηκτική "Strakastrüka" που βρίσκεται πολύ κοντά στον "Άνθρωπα". Αν είσαι ροκάς ή απλώς αγαπάς τη μπύρα, η "Strakastrüka" είναι must.

Ανάμεσα στις δύο μπάρες, εκεί όπου ο πεζόδρομος Γεωργίου Ολυμπίου συναντά τη Δημητρακοπούλου, θα βρείτε το "Feelin’ Good". Πέρα των αναμενόμενων επιλογών σε cocktail, το μενού διαθέτει επίσης δελεαστικές προτάσεις bar food με την επιμέλεια του σεφ Έλβι Δημήτρη Ζύμπα. Όπως υπονοεί και το όνομά του, το "Feelin’ Good" στοχεύει στην καλοπέραση και αυτό φαίνεται ιδίως από τις μουσικές επιλογές του -αφροτζαζ κομμάτια- αλλά και την αισθητική του, που "παντρεύει" το ντεκόρ των μοντέρνων, πιο χλιδάτων μπαρ με ένα grunge, "παραμελημένο" κόνσεπτ.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 3
"Thomas Tavern 1971"

Αλλάζοντας παραστάσεις (και μενού) μεταφερόμαστε σε σκηνικά της δεκαετίας του ’50 και δοκιμάζουμε πατροπαράδοτα ελληνικά πιάτα από το "Thomas Tavern 1971". Οι μεγαλύτεροι ή πιο νοσταλγικοί για εποχές που δεν έζησαν, θα εκτιμήσουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα της ταβέρνας, η οποία έχει ακόμα και vegan επιλογές.

Σε πιο αντισυμβατικά γαστρονομικά μονοπάτια βαδίζει το "Seawolf", που από παλιό καφενείο μετατράπηκε σε ένα urban εστιατόριο με μεγάλες τζαμαρίες και άκρως καλοκαιρινό ντεκόρ. Το "Seawolf" δεν σερβίρει τα συνηθισμένα πιάτα με ψάρι, αλλά πειραματίζεται βάζοντας σύγχρονες πινελιές στο κόνσεπτ της ψαροφαγίας.

Seawolf
© Ορέστης Σεφέρογλου
"Seawolf"

Γκουρμέ καταστάσεις και άρωμα Βαλκανίων μάς περιμένουν στο "Esthio". Το φιλόξενο, fine dining εστιατόριο είναι μια σχετικά φρέσκια προσθήκη στη γειτονιά και ένα ακόμα πρότζεκτ του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα. Το μενού του "Esthio" ταξιδεύει στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και παρουσιάζει πιάτα με μια πιο σύγχρονη ματιά -μια ιδέα που σαφώς ελκύει και τους τουρίστες που συχνάζουν στο κέντρο και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Esthio
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Esthio"

Καλό το ψάρι και η ελληνική κουζίνα, αλλά υπάρχουν στιγμές που αποζητάς το βρώμικο. Όχι ότι είμαι ειδήμων σε αυτήν την κατηγορία junk food, μιας και δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, αλλά τα νοστιμότερα burger τα έχω φάει στο "Tarantino Burgers". Μπορεί η αισθητική του -από τα ταινιοαφισάκια στους τοίχους μέχρι το packaging του φαγητού- να θυμίζει αμερικανιά, όμως για τους ιθύνοντες του μπεργκεράδικου, αρχική έμπνευση ήταν το Βερολίνο και τα εναλλακτικά food σποτ της γερμανικής πρωτεύουσας. Must οι τηγανητές γλυκοπατάτες και το χορταστικότατο Philly steak sandwich, αν δεν είστε του burger.

Αυθεντικό αμερικανικό burger, και συγκεκριμένα αυτό που είναι περιβόητο στην πόλη του Μέμφις, μπορείς να βρεις στη νέα, funky στέγη του "Sam Burgers", μαζί με κλασικά ποτά του αμερικανικού νότου: Dr Pepper, vanilla και cherry coke, καθώς και μπύρα Bud. Αξίζει βέβαια να πειραματιστείτε με γεύσεις από Λατινική Αμερική, δοκιμάζοντας τα νόστιμα tacos του πολύχρωμου "El Churro" και, φυσικά, τα κρατσανιστά του churros.

Sam Burgers
"Sam Burgers"

Δεν ξεχνάμε φυσικά τη #1 επιλογή των Ελλήνων για fast food, το σουβλάκι. Η "Dirty Μάνη" σερβίρει μια πιο ποιοτική εκδοχή του δημοφιλούς ελληνικού εδέσματος, παρότι στεγάζεται μόνιμα σε ένα στιλάτο food truck, στην αρχή της Δημητρακοπούλου. Πρόκειται για το street αδερφάκι του πολυσύχναστου εστιατορίου "ΜάνηΜάνη", το οποίο ο συνιδιοκτήτης, Αλέξανδρος Φουρούλης, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να εγκαινιάσει χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες από μια μικρή φάρμα που διαχειρίζεται στη Μάνη.

Dirty Μάνη
"Dirty Μάνη"

Πιο ανάλαφρες επιλογές -και περισσότερο κρασί- βρίσκουμε στο νεοσύστατο "Fysika Athens", ένα wine bar που προωθεί την ιδέα του "φυσικού κρασιού". Δηλαδή; Διατηρεί μια φιλοσοφία γύρω από τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση χωρίς πρόσθετα σκευάσματα ή παρεμβάσεις. Για να το παίξετε και λίγο κουλτουριάρηδες, μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με μια ποικιλία τυριών ή στο τελείωμα να παραγγείλετε έναν καφέ για να σας… ξυπνήσει.

Εναλλακτικά σποτ για πιο απρόσμενες εμπειρίες

Ας αφήσουμε όμως λίγο το φαγητό και το αλκοόλ. Η Δημητρακοπούλου κρύβει επίσης πολλά χαριτωμένα concept stores και μια τέτοια περίπτωση είναι το "Ζαχαρούχο". Συνήθως, πρώτα κάνεις τα ψώνια σου και μετά βουλιάζεις εξουθενωμένος στην καρέκλα ενός καφέ. Ωστόσο, το ρετρό second hand μαγαζί στον αριθμό 68 σε παροτρύνει να κάνεις ένα πιο χαλαρό browsing στις κρεμάστρες του, πίνοντας έναν καφέ από το μενού του (υπάρχει μάλιστα και η επιλογή για takeaway).

Ovary Gang
© Λεωνίδας Τούμπανος
"Ovary Gang"
24 goat
© Λεωνίδας Τούμπανος
"24 Goat"

Εκτός του "Ζαχαρούχου", vintage και second hand ρούχα βρίσκεις και στα "Meow Vintage", και "Second Hand Vintage Shopping", όμως την προσοχή μας τράβηξαν δύο πρωτότυπα, ανεξάρτητα εγχειρήματα με άρωμα gen-z: το "Ovary Gang" και το "24 Goat". Το πρώτο έχει μια μεγάλη ποικιλία ρούχων (από μπλουζάκια μέχρι φορέματα και μπουφάν) και προτιμά να στολίζει τα κομμάτια του με πιο αυθάδεις, χιουμοριστικές φράσεις, όπως "patriarchy sucks", "satan loves me" και "zero fucks to give", διατηρώντας όμως μια ανέμελη, κοριτσίστικη αισθητική. Από την άλλη, ρίχνοντας μια ματιά στα προϊόντα του "24 Goat", καταλαβαίνουμε πως οι ιδιοκτήτες του τρέφουν μεγάλη αδυναμία στις γάτες, ενώ εμπνέονται πολύ από την καθημερινότητα και την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά. Στο κατάστημα δεν θα βρείτε μόνο ρούχα, αλλά και art prints, tote bags, ευχητήριες κάρτες και τετράδια.

Στην κατηγορία των concept stores ανήκει επίσης το "Φ by F" όπου βρίσκουμε όχι μόνο ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, αλλά και είδη για το σπίτι: διακοσμητικά, κεριά, φυτά, κεραμικά σερβίτσια κ.α. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις μεριμνούν για πιο βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής, όμως το "Waste Free" είναι από τα καταστήματα που προωθούν προϊόντα εξ ολοκλήρου zero waste και οικολογικά προϊόντα. Σκεφτείτε το περισσότερο ως ένα βιώσιμο σουπερμάρκετ, αφού παρέχει τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, μια μεγάλη ποικιλία vegan επιλογών, καθώς και οικολογικά προϊόντα για το κατοικίδιό σας.

Διαβάστε Επίσης

Οι τεχνόφιλοι αξίζει να τσεκάρουν τον χώρο τέχνης or.artspace., που ανά διαστήματα παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ. Για τους επόμενους μήνες, σύγχρονοι καλλιτέχνες θα καταλαμβάνουν τη βιτρίνα του or.artspace και θα παρουσιάζουν διαφορετικά αφηγήματα που αφορούν τη σχέση μας με την τροφή. Έως 14/3 θα παρουσιάζεται η πρώτη βιτρίνα του πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή": ένα φωτογραφικό κολάζ από την Άλκηστη-Λάρα Παπαδάκη, η οποία διερευνά τη συνθήκη του να τρως στο κρεβάτι.

Τέλος, δεν γίνεται να παραλείψουμε το βιβλίο. Τα βιβλιοχαρτοπωλεία της γειτονιάς δεν είναι τόσο της μόδας, αφού πλέον οι περισσότεροι προτιμούν είτε να επισκέπτονται μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για να εφοδιαστούν με γραφική ύλη και τετράδια ή να αγοράζουν βιβλία από τα διάφορα ινσταγκραμικά βιβλιοπωλεία που ξεφυτρώνουν στις αθηναϊκές συνοικίες. Η "Κουκακιώτικη Πηγή του Βιβλίου" είναι από τα λίγα καταστήματα που διατηρούν στοιχεία μιας άλλης εποχής. Στα ράφια της δεν βρίσκεις μόνο βιβλία, αλλά και χαρτικά, ημερολόγια και διάφορα μικρο-δώρα για κάθε περίσταση.

Νοσταλγική αισθητική αποπνέει και ο χώρος του "Book Garden", ένα βιβλιοπωλείο ντυμένο στα πράσινα που πουλάει παλιά ή μεταχειρισμένα βιβλία σε αρκετά χαμηλές τιμές. Η ιδιαιτερότητα του "Book Garden" -και αφορμή για να το στηρίξουμε ακόμα περισσότερο- είναι ο φιλανθρωπικός του χαρακτήρας, καθώς τα έσοδα από την αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων προσφέρονται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για κακοποιημένες γυναίκες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άλκηστις-Λάρα Παπαδάκη. Τρώγοντας στο κρεβάτι

  • Φωτογραφία

Ένα φωτογραφικό κολάζ για την πράξη του να τρως στο κρεβάτι, για τη μεταφορά ενός πεδίου σε ένα άλλο, για την οριακή κατάσταση μεταξύ της άνεσης και της μη άνεσης όταν ξαπλώνεις σκεπασμένος με ένα νόστιμο πιάτο, για τα ψίχουλα και τους λεκέδες στα σεντόνια, για τις υφές του κρεβατιού, των υφασμάτων, του φαγητού, για το πάπλωμα ως σκέπασμα και τραπεζομάντιλο μαζί, για το σώμα ως επιφάνεια, μαχαιροπίρουνο και στόμα, και για όλα τα συνοδευτικά ενός γεύματος στο κρεβάτι: το λάπτοπ, τα βιβλία, το τασάκι και τα καπνικά, τα ρούχα, το κινητό και φυσικά τα γατιά. Το εγχείρημα είναι μέρος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ «Ανασκάπτοντας την τροφή», το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον. Το πρότζεκτ επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως «τροφή». Η επιμελητική εκδοχή του προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας.

or.artspace.

Δημητρακοπούλου 89, Κουκάκι
  • Εικαστικά

Feelin' Good

Γεωρ. Ολυμπίου 8, Κουκάκι
  • Bars

ΆνθρωπΑΣ

Δημητρακοπούλου 95, Κουκάκι
  • Bars

Sam Burgers

Δημητρακοπούλου 82 & Ζίννη, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Thomas 1971

Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".