Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μια folk συναυλία στον Ελαιώνα

Εκδηλώσεις για την έκθεση «Ελαιώνας ‘23», βόλτες την 28η Οκτωβρίου και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 28/10 έως 3/11.

Matthijs Koene Ricciotti Ensemble © Wout Nooitgedagt

Η εντυπωσιακή έκθεση σύγχρονης τέχνης που έχει στηθεί δίπλα στο μετρό του Ελαιώνα είναι από αυτές που δεν πρέπει να χάσετε. Tο δημόσιο πρόγραμμα του "Ελαιώνας ’23 - Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος" για αυτό το σαββατοκύριακο είναι η μια καλή αφορμή για να δείτε από κοντά το πρότζεκτ. Το Σάββατο 28/10 ο Δημήτρης Αμελαδιώτης παρουσιάζει την  περφόρμανς "Το Κενοτάφιο" (6 μ.μ.) και λίγο αργότερα, στις 7 μ.μ., το ολλανδικό σχήμα Ricciotti Ensemble καταλαμβάνει τον εκθεσιακό χώρο για μια μοναδική συναυλία.
Εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου 28-29/10.

Διαβάστε Επίσης

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μάς δίνει και πάλι την ευκαιρία να βολτάρουμε στα μεγάλα μουσεία της πόλης ή να χαλαρώσουμε στα καφέ τους.  Δείτε ποια είναι τα τέσσερα αθηναϊκά μουσεία που ανοίγουν τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο για να γιορτάσουν την επέτειο του Όχι.

Με τα εγκαίνια του Μουσείου Μαρία Κάλλας και τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν της, βρίσκουμε αφορμές για ένα σωρό ενδιαφέροντες εξορμήσεις. Στις 29/10 (10 μ.μ.) το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν το ντοκιμαντέρ του Φράνκο Τζεφιρέλι "Callas Forever" που θα παιχτεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αλλά και να χαζέψει το μεγάλο εκθεσιακό αφιέρωμα του ιδρύματος για τον Ιταλό σκηνοθέτη.

Μουσείο Μαρία Κάλλας
© Vangelis Patsialos
Μουσείο Μαρία Κάλλας

Την Τετάρτη 1/11, η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει τη συζήτηση "Μιλώντας για την Άλκη" (7.30 μ.μ.), στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης "Ένα παραμύθι για την Άλκη". Οι επιμελητές της έκθεσης θα μιλήσουν για τη συγγραφέα, ενώ φίλοι και συνεργάτες της θα μοιραστούν στιγμές από τη ζωή της.

Αφιέρωμα στον Παύλο Φύσσα ετοιμάζει το 2ο Solidarity Film Festival Killah P από 1-5/11 στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο αντιφασίστας καλλιτέχνης. Οι προβολές με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της βίας, θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μ. Μερκούρη, το Πολιτιστικό Κέντρο Α. Σαμαράκης και τις αίθουσες εκδηλώσεων σχολείων της περιοχής. Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ελαιώνας ‘23 – Χθόνιο και Ανθρωπόκαινος

  • Μεικτά Μέσα

41 καλλιτέχνες εστιάζουν στο χθόνιο στοιχείο και την ανθρωπόκαινο εποχή μέσα από την σύγκρουση αλλά και την συνομιλία τους, με την περιοχή του Ελαιώνα να αποτελεί το πεδίο μελέτης και το σημείο τέλεσης και αναφοράς. Η έκθεση με τα έργα, τις ομιλίες και τις δράσεις του πρότζεκτ έχει ως στόχο να αναδείξει τις κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η διαχρονική συνομιλία αλλά και σύγκρουση φύσης και ανθρώπου, τα δίπολα που κυριαρχούν στην περιοχή σαν αποτέλεσμα του σκληρού ανθρώπινου αποτυπώματος, την σχέση του παρελθόντος με το παρόν και αντιστρόφως. Ο περίφημος Ελαιώνας επί Πεισίστρατου, στο πέρασμα του χρόνου και μέσα από τις ανθρώπινες επιλογές εξελίχθηκε στην γόνιμη αγροτική γη της Αθήνας μέχρι τη δεκαετία του εξήντα, που με τη σειρά της μετατράπηκε σε νεκρή γη από τα απόβλητα της άναρχης εκβιομηχάνισης.

Franco Zeffirelli

  • Αφιερώματα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Franco Zeffirelli, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στον εορτασμό του πολυετούς έργου του καλλιτέχνη. Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών που σκηνοθέτησε ο Franco Zeffirelli και άλλα αντικείμενα, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ενδιαφερόντων του σκηνοθέτη: από τον κινηματογράφο μέχρι την όπερα και τη σαιξπηρική δραματουργία.

Ένα Παραμύθι για την Άλκη

  • Αφιερώματα

Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη, παρουσιάζεται μια έκθεση αφιερωμένη στην πολυαγαπημένη συγγραφέα, που προσφέρει ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της. Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, σε αγαστή συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΧΟΝΔΡΕΛΗ
01/05/2024

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.