Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

WOW ©Marisa Kapsabeli

Είμαι σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και πρέπει να γράψω ένα κείμενο για την Ντέμπορα Λίβι. Βρίσκομαι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μπανγκόκ και γράφω πάρα πολύ αργά, λες και παίζω σε κάποια ταινία του Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν (ή όπως λέγεται τελοσπάντων). Στην πραγματικότητα, γράφω πάρα πολύ γρήγορα. Κάθε φορά που ένα φορτηγό περνά μπροστά από το ξενοδοχείο, το κρεβάτι κουνιέται σαν να γίνεται σεισμός. Γράφω ξαπλωμένος. Δεν υπάρχει τραπέζι στο δωμάτιο. Αρχές Απρίλη, η Λίβι μίλησε στην Αθήνα. Τώρα όλα μοιάζουν μακρινά, σχεδόν απρόσιτα.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θέλουμε να βλέπουμε τους συγγραφείς που αγαπάμε. Αγαπάμε τα βιβλία τους. Αυτό αρκεί. Γιατί επιμένουμε να τους συναντάμε; Δεν είναι τραγουδιστές. Δεν είναι ηθοποιοί. Δεν είναι καν ποδοσφαιριστές. Δεν έχουν να μας δώσουν κάτι παραπάνω. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, το δεύτερο μέρος της αυτοβιογραφικής της τριλογίας μού είχε σώσει τη ζωή: "The Cost of Living". Τα καλά κοστίζουν ακριβά. Η Λίβι βόλταρε προτού ανέβει στη σκηνή. Πίσω της, η λευκή πόλη. Ο Υμηττός.

Στο βιβλίο, η Λίβι είναι πενήντα. Όπως κι εγώ. Η ζωή της αλλάζει. Όπως και η δική μου. Εκεί που περιμένει να ησυχάσει, ανακαλύπτει ξανά το ρίσκο, την τρικυμία. Τα ίδια. Χωρίζει, πουλά το οικογενειακό σπίτι, φεύγει με τις δυο της κόρες. Βρίσκει ένα στενό διαμέρισμα στον έκτο όροφο, κάπου στο Λονδίνο. Όλα τα βιβλία της, σε κουτιά. Όλα, ανάκατα. Δεν έχει χώρο να γράψει. Είμαστε ψηλά, στο Φάρο του Ιδρύματος. Έχω σταθεί και την παρατηρώ. Φοράει ένα ωραίο καφέ φόρεμα, ακριβά αθλητικά παπούτσια. Μου κάνει εντύπωση το τεράστιο στόμα της. Από πού βγαίνουν οι λέξεις;

Στο πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου, βρίσκει καταφύγιο. Μια φίλη τής προσφέρει ένα ξύλινο σπιτάκι στην αυλή της. Κρύο μα βολικό. Την πρώτη μέρα χιονίζει πάνω στη μηλιά. Εδώ, δεν έχει χιονίσει ποτέ. Ποτέ δεν έχω ιδρώσει τόσο στη ζωή μου. Τώρα είναι αργά τη νύχτα. Ο ανεμιστήρας, ανοιχτός. Το κλιματιστικό στους είκοσι οκτώ.

Η Λίβι ανεβαίνει και μιλάει στο λευκό έδρανο. Διαβάζει ένα κείμενο. Διαβάζει αποσπάσματα από τα τρία βιβλία της: το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Μου φαίνεται κάπως διεκπεραιωτική. Όμως το σώμα της διαπερνά τη διεκπεραίωση. Χαίρομαι που τη βλέπω. Μου αρέσει η χροιά της φωνής της. Αλλά βαριέμαι να την ακούσω. Βαριέμαι ν’ ακούω τους συγγραφείς. Προτιμώ να τους διαβάζω. Στο τετράδιό μου κρατάω σκόρπιες σημειώσεις που τώρα δυσκολεύομαι να διαβάσω. Οι λέξεις λιώνουν μεταξύ τους: σπίτι, ενοχή, υποκειμενικότητα. Τι να σημαίνουν πια κι αυτά; "Ήταν ήρεμα και σιωπηλά και σκοτεινά στο σπιτάκι μου". Εδώ, πάντως, το φως μ’ έχει χτυπήσει στο κεφάλι για τα καλά. Ευτυχώς, ο ήλιος πέφτει στις επτά.

Όταν τελειώνει, υπογράφει αντίτυπα. Τη φωτογραφίζω. Το στόμα της φαίνεται ακόμα πιο τεράστιο. Σχεδόν άγριο. Λες και θέλει να καταπιεί την ουρά των θαυμαστών της. Την πλησιάζω και της λέω: "Τι στο διάολο κάνεις; Πήγαινε να γράψεις. Μήπως δεν έχεις πού να γράψεις;" "Όλα κοστίζουν, όλα έχουν μια τιμή", μου απαντά. Παίρνω το ασανσέρ και κατεβαίνω στο ισόγειο. Κάθομαι στο μπαρ του ξενοδοχείου και παραγγέλνω κρύο καφέ. Το πλαστικό ποτήρι είναι γεμάτο παγάκια. Τα παγάκια στην Ταϊλάνδη είναι σαν μικρά παγωμένα σκουλήκια. Οι λέξεις λιώνουν αργά και φτιάχνουν το άρθρο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

H Πλατεία Εξαρχείων σχεδόν εξαφανισμένη από τις εργασίες για το μετρό

Η νέα επέκταση του εργοταξίου του μετρό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, οι οποίοι παραπονιούνται για τον πλέον ασφυκτικά περιορισμένο χώρο στην Πλατεία Εξαρχείων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
16/05/2024

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" φέτος στο Κτήμα Αβαντίς θα είναι μία μεγάλη και διπλή γιορτή

Οι φετινές "Ανοιχτές Πόρτες" συμπίπτουν με τα 30 χρόνια του Οινοποιείου για αυτό και το πρόγραμμα στις 18-19 Μαίου τα έχει όλα!

Ολοκλήρωση εργασιών προστασίας στον ναό του Αγίου Αθανασίου Αφιδνών

Οι εργασίες υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το ΥΠΠΟ μελέτες για την στερέωση και αποκατάσταση του ναού και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του.

Τι θα φέρει αυτό το καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ;

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο δίνουν την αφορμή να κατηφορίσουμε στο πιο δροσερό σημείο της πόλης.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι το Συμβούλιο αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά.

Χάρης Δούκας: "Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια"

Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται αποκλειστικά το β.δ. του 1955, ως προς τα μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη οικοδομών.

Άνοιξη με ασφαλείς αγορές και έναν μεγάλο διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα έως και 1.000 ευρώ

Οι αγορές με Visa είναι κάθε φορά fun, αλλά τι θα έλεγες αν μπορούσες να κερδίσεις έως και 1.000€ για τις μικρές και μεγάλες σου συναλλαγές;