HO99O9: United States of Horror

Οι HO99O9 γράφουν το «σάουντρακ των οδομαχιών» στην Αμερική του Τραμπ.

HO99O9: United States of Horror

Ένα κοριτσάκι μας «καλωσορίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τρόμου στη μόλις 17" εισαγωγή του δεύτερου ολοκληρωμένου δίσκου των HO99O9 (σ.σ.: κοινώς Horror). Στο άκουσμά της συνειρμικά σκέφτομαι τη νέα σειρά που έχει γραπώσει από το λαιμό το αμερικανικό και όχι μόνο κοινό (στην οποία τα παιδιά έχουν... κομβική σημασία), το «The Handmaid's Tale» που αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ, η πρεμιέρα της οποίας συνέπεσε χρονικά με την κυκλοφορία του «United States of Horror». Τι κοινό όμως μπορεί να έχει μια sci-fi σειρά με ένα hip hop δίσκο; Και τα δύο απεικονίζουν διαφορετικές εντυπώσεις μιας δυστοπικής κοινωνίας, η υλοποίηση της οποίας δεν απέχει έτη φωτός μακριά όπως θα πιστεύαμε πριν από μερικά χρόνια.

Από τη στιγμή της εκλογής Τραμπ στις Η.Π.Α. υπάρχει διαρκής αναβρασμός στα «ανήσυχα» κοινωνικά και καλλιτεχνικά στρώματα που για καιρό είχαν επαναπαυτεί, κυρίως από τα μουσικά ρεύματα που είχαν συνδεθεί άρρηκτα με το κομμάτι του underground που βρισκόταν σε μια διαρκή εξέλιξη, συγκεκριμένα το punk και το hip hop. Η εγγενής εξεγερσιακή τους ενέργεια, η περιθωριοποίηση και η συχνή -αν όχι συνεχής- «τριβή» με τις δυνάμεις εφαρμογής της τάξης, είναι κοινά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους που ακυρώνουν οποιαδήποτε μουσική διαφορά. Έρχονται λοιπόν τώρα οι HO99O9 να βγάλουν ένα δίσκο που ενώνει ήχους και ανθρώπους, ορθώνοντας ένα ξεχωριστό «κάλεσμα στους δρόμους».

Το λεγόμενο hardcore hip hop με πρωτεργάτες τους Death Grips και τους BLACKHANDPATH που επιτίθεται με όλα τα μέσα σε κοινό και ηχεία, αποτελεί την πρώτη ύλη των theOGM και Eadd -που απαρτίζουν τους HO99O9- για να εμπλουτίσουν αυτό το υβριδικό μουσικό είδος. Τα samples «παντρεύονται» με κιθαριστικά riffs, οι ρίμες γίνονται συνθήματα («Don't let nobody let you down»), σε ένα πρωτότυπο «σάουντρακ οδομαχιών». Η οργή είναι το καύσιμο του δίσκου που χρησιμοποιεί την υπαρξιακή απόγνωση όχι για να εγκλωβιστεί σε ένα συνειδησιακό αδιέξοδο, αλλά για να απελευθερώσει κάθε καταπιεσμένο και να τον οδηγήσει στο δρόμο («God ain't gonna take this wheel, if we won't we gonna crash»). Δίχως να παριστάνει κάποιο ουτοπικό μανιφέστο, το «United States of Horror» ακούγεται σα συνοδευτικό στο σπουδαίο «Nothing Feels Natural» των Priests που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, και αποδεικνύουν πως αυτή τη στιγμή στις Η.Π.Α. ο κόσμος όχι απλώς δε συμβιβάζεται με τη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά έχει τη δυναμική να αντισταθεί ή όπως θα έλεγαν και οι HO99O9 να... «Knuckle Up».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρο το δίσκο:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο "Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" ζωντανεύει στο Christmas Theater

Η Συμφωνική Ορχήστρα "Lords of the Sound" ερμηνεύει την αξεπέραστη μουσική του Χάουαρντ Σορ, στο "Lord of the Rings in Concert".

27/02/2024

Οι Ride μαζί με τους Pulp και The Smile στο Release Athens 2024

Τα τρία συγκροτήματα συγκροτούν ένα ονειρικό lineup για κάθε λάτρη της κιθαριστικής μουσικής των τελευταίων δεκαετιών.

H Sadahzinia "στήνει" μια γιορτή για το hip hop όπως την έχει φανταστεί

Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής hip hop σκηνής, κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, μιλάει στο "α" με αφορμή το μεγάλο επετειακό live της, στο "Fuzz", για τα τριάντα χρόνια της στη σκηνή. (1/3)

"Romance & Fairytales": Το Duo Yūgen σε μια "παραμυθένια" συναυλία μουσικής δωματίου

Ο Λαέρτης Κοκολάνης και η Ελένη Νταφέκα παρουσιάζουν στην αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος" εμβληματικά αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής συλλογής.

"Μερικοί το προτιμούν μπλε" στο Μέγαρο Μουσικής

Με θεμελιώδη έργα της αμερικανικής και ευρωπαϊκής λόγιας μουσικής θα αναμετηθεί η ΚΟΑ στην επικείμενη συναυλία της υπό τη διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη.

Οι Χατ Τρικ καταλαμβάνουν το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το "καταραμένο" τρίο από τη Θεσσαλονίκη έρχεται στα Rockwave Νights.

Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Χατζηνίκου

Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θα φιλοξενήσει μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο.