HO99O9: United States of Horror

Οι HO99O9 γράφουν το «σάουντρακ των οδομαχιών» στην Αμερική του Τραμπ.

HO99O9: United States of Horror

Ένα κοριτσάκι μας «καλωσορίζει» στις Ηνωμένες Πολιτείες του Τρόμου στη μόλις 17" εισαγωγή του δεύτερου ολοκληρωμένου δίσκου των HO99O9 (σ.σ.: κοινώς Horror). Στο άκουσμά της συνειρμικά σκέφτομαι τη νέα σειρά που έχει γραπώσει από το λαιμό το αμερικανικό και όχι μόνο κοινό (στην οποία τα παιδιά έχουν... κομβική σημασία), το «The Handmaid's Tale» που αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Μάργκαρετ Άτγουντ, η πρεμιέρα της οποίας συνέπεσε χρονικά με την κυκλοφορία του «United States of Horror». Τι κοινό όμως μπορεί να έχει μια sci-fi σειρά με ένα hip hop δίσκο; Και τα δύο απεικονίζουν διαφορετικές εντυπώσεις μιας δυστοπικής κοινωνίας, η υλοποίηση της οποίας δεν απέχει έτη φωτός μακριά όπως θα πιστεύαμε πριν από μερικά χρόνια.

Από τη στιγμή της εκλογής Τραμπ στις Η.Π.Α. υπάρχει διαρκής αναβρασμός στα «ανήσυχα» κοινωνικά και καλλιτεχνικά στρώματα που για καιρό είχαν επαναπαυτεί, κυρίως από τα μουσικά ρεύματα που είχαν συνδεθεί άρρηκτα με το κομμάτι του underground που βρισκόταν σε μια διαρκή εξέλιξη, συγκεκριμένα το punk και το hip hop. Η εγγενής εξεγερσιακή τους ενέργεια, η περιθωριοποίηση και η συχνή -αν όχι συνεχής- «τριβή» με τις δυνάμεις εφαρμογής της τάξης, είναι κοινά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς τους που ακυρώνουν οποιαδήποτε μουσική διαφορά. Έρχονται λοιπόν τώρα οι HO99O9 να βγάλουν ένα δίσκο που ενώνει ήχους και ανθρώπους, ορθώνοντας ένα ξεχωριστό «κάλεσμα στους δρόμους».

Το λεγόμενο hardcore hip hop με πρωτεργάτες τους Death Grips και τους BLACKHANDPATH που επιτίθεται με όλα τα μέσα σε κοινό και ηχεία, αποτελεί την πρώτη ύλη των theOGM και Eadd -που απαρτίζουν τους HO99O9- για να εμπλουτίσουν αυτό το υβριδικό μουσικό είδος. Τα samples «παντρεύονται» με κιθαριστικά riffs, οι ρίμες γίνονται συνθήματα («Don't let nobody let you down»), σε ένα πρωτότυπο «σάουντρακ οδομαχιών». Η οργή είναι το καύσιμο του δίσκου που χρησιμοποιεί την υπαρξιακή απόγνωση όχι για να εγκλωβιστεί σε ένα συνειδησιακό αδιέξοδο, αλλά για να απελευθερώσει κάθε καταπιεσμένο και να τον οδηγήσει στο δρόμο («God ain't gonna take this wheel, if we won't we gonna crash»). Δίχως να παριστάνει κάποιο ουτοπικό μανιφέστο, το «United States of Horror» ακούγεται σα συνοδευτικό στο σπουδαίο «Nothing Feels Natural» των Priests που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, και αποδεικνύουν πως αυτή τη στιγμή στις Η.Π.Α. ο κόσμος όχι απλώς δε συμβιβάζεται με τη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά έχει τη δυναμική να αντισταθεί ή όπως θα έλεγαν και οι HO99O9 να... «Knuckle Up».

Ακούστε παρακάτω ολόκληρο το δίσκο:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.