Γιώργης Χριστοδούλου: Ο Αττίκ στο Παρίσι

Ένα σημαντικό και απολαυστικό άλμπουμ (βιβλίο+CD) υψηλής αισθητικής, αποτέλεσμα μεγάλης αγάπης και σοβαρής έρευνας πάνω στην πρώτη, "παρισινή" περίοδο με την σπουδαίου μας συνθέτη

Γιώργης Χριστοδούλου: Ο Αττίκ στο Παρίσι

Ένα σημαντικό και απολαυστικό άλμπουμ (βιβλίο+CD) υψηλής αισθητικής, αποτέλεσμα μεγάλης αγάπης και σοβαρής έρευνας πάνω στην πρώτη, "παρισινή" περίοδο με την σπουδαίου μας συνθέτη

Γιώργης Χριστοδούλου: Ο Αττίκ στο Παρίσι - εικόνα 1

Η ενασχόληση του Γιώργη Χριστοδούλου με την «παρισινή» περίοδο του Αττίκ έχει ξεκινήσει από το 2013 και η δουλειά του έχει τα χαρακτηριστικά ενός σοβαρού καλλιτέχνη και ερευνητή που με κάποιο τρόπο φέρνει στο φως μια ουσιαστική αλλά άγνωστη πλευρά του μεγάλου μας συνθέτη. Η περίοδος αυτή είναι δημιουργική και πολύ καρποφόρα και διαρκεί μια τριακονταετία, από το 1909 ως το 1929 οπότε ο Αττίκ επιστρέφει στην Αθήνα ανοίγει τη Μάντρα του και «γίνεται» αυτός που ξέρουμε, παίρνοντας τη θέση που του αξίζει, ανάμεσα στους μεγάλους της urban μουσικής μας. Από τις τρεις εκατοντάδες τραγούδια και μουσικές, ο Γιώργης επιλέγει 11 και μας τα παρουσιάζει σ’ αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ (βιβλίο και CD). Το «εξαιρετικό» το γράφω όχι μόνο για την ποιότητα της μουσικής αλλά και για την εξαιρετική παραγωγή – που φέρει τη σφραγίδα της Μικρής Άρκτου (μας έχει καλομάθει σε ποιοτικές εκδόσεις, ειδικά αυτή την εποχή που δεν είναι και η καλύτερη για τη δισκογραφία). Σε ότι αφορά τη μουσική, αν αναλογιστούμε την καλλιτεχνική άνθιση στο Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα, ο Αττίκ έχει το καλύτερο πλαίσιο για να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του και δείγμα του αποτελέσματος αυτής έχουμε μπροστά μας. 11 τραγούδια – στα γαλλικά, φυσικά – που όλα είναι εκλεκτά και, κυρίως, ακούγονται σύγχρονα, πράγμα που ισχύει για κάθε μεγάλη τέχνη. Ο Γιώργης Χριστοδούλου προσεγγίζει το υλικό με γνώση και μεγάλο σεβασμό, με την σοβαρότητα που απαιτείται, απλά και χωρίς υπερβολές – πράγμα που το κάνει συνήθως σε κάθε δουλειά του – και, φυσικά, το αποτέλεσμα (ερμηνεία, μουσική προσέγγιση κ.λπ.) είναι υψηλό αισθητικά, αποκαλυπτικό και, βέβαια, απολαυστικό. Γιατί αυτό είναι που έχει σημασία. [Μικρή Άρκτος]

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής διερευνά τη μεταφυσική έλξη της Μεγάλης Εβδομάδας

50 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο συνθέτουν τον φετινό προγραμματισμό ενός περιπατητικού φεστιβάλ που μας καλεί να ανακαλύψουμε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
15/04/2024

Οι Magenta Flaws και ο One Of Vas σε ένα δυναμικό double bill live στο "Ρομάντσο"

Οι Magenta Flaws επιστρέφουν με έντονα electro, synthwave και nu disco στοιχεία, ενώ ο One of Vas έρχεται έχοντας στις αποσκευές του το ολοκαίνουργιο single "Mirror".

Ο David August στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

έρχεται στην Αθήνα για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία, μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "VĪS".

Ejekt Festival 2024: Loathe και Planet of Zeus στην ημέρα των Korn

Οι Loathe και οι Planet of Zeus μαζί με τους Korn και τους Spiritbox δημιουργούν ένα εντυπωσιακό line-up του σύγχρονου σκληρού ήχου.

Για άλλη μια βραδιά οι "Ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συναντιούνται ξανά στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός".

Οι super rockers Fleshtones στο "Αn club"

Opening act από τους The Acid Visions.

Ελένη Πέτα: "Είχα την ανάγκη να πάω κόντρα στη φασαριόζικη εποχή μας"

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια διατηρεί την πίστη της στις δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια στη ρουτίνα. Επιθυμώντας, λοιπόν, να προτείνει κάτι διαφορετικό, στήνει την παράσταση "Metamorphosis" με τους Γιώργο Λιμάκη & Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (/4, στο Μέγαρο Μουσικής), που λειτούργησε ως αφορμή για μια εκτενέστερη κουβέντα.