Οι 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα από 9 συναυλίες σε 9 πόλεις της Ευρώπης

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν μέσα από έναν μοναδικό διαδικτυακό τρόπο όπου συμμετέχει η Ελλάδα και το Μέγαρο Μουσικής με τον Θεόδωρο Κουρεντζή και την MusicAeterna.

Οι 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα από 9 συναυλίες σε 9 πόλεις της Ευρώπης

Το μοναδικό αυτό event γίνεται την Kυριακή, 6 Ιουνίου, από τις 14:00 έως τις 23:00. Στο διάστημα αυτό Η Ευρώπη βλέπει Ελλάδα και η Ελλάδα βλέπει Ευρώπη μέσα από εννέα συναυλίες σε εννέα πόλεις της Ευρώπης. Από τη δική μας μεριά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα musicAeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή και η χορογράφος Sasha Waltz συμμετέχoυν στο μεγάλο αυτό μουσικό γεγονός του τηλεοπτικού σταθμού ARTE, παρουσιάζοντας την Εβδόμη Συμφωνία του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών σε απευθείας μετάδοση. Η μετάδοση αρχίζει στις 2 μ.μ. από την Βόννη, (γενέτειρα του συνθέτη) και ολοκληρώνεται στις 11 μ.μ. στη Βιέννη, όπου ο Μπετόβεν άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα από 9 συναυλίες σε 9 πόλεις της Ευρώπης - εικόνα 1

Από τη δική μας μεριά, το διεθνές κοινό απολαμβάνει από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών μια μεγαλειώδη συναυλία κλασικής μουσικής και αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) στις 8 μ.μ. με τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, που διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής με την ορχήστρα του, τη musicAeterna. Συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του μεγάλου μουσουργού.

Οι 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα από 9 συναυλίες σε 9 πόλεις της Ευρώπης - εικόνα 2
© Alexandra Muravyeva(1)

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεταδίδει δωρεάν όλες τις συναυλίες σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η είσοδος γίνεται με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου) και την προβολή μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών. Οι συναυλίες όμως μεταδίδονται και ζωντανά μέσω δωρεάν streaming από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

Οι 9 Συμφωνίες του Μπετόβεν μέσα από 9 συναυλίες σε 9 πόλεις της Ευρώπης - εικόνα 3
© César Martins

To πρόγραμμα
Το ταξίδι ξεκινάει την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mάλερ-Daniel Harding). Συνεχίζεται στις 3 μ.μ. με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης υπό τον Jaime Martín. Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 4 μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon θα ερμηνεύσει την «Ηρωική» και το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 5 μ.μ. τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Gimeno. Μετά η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Steven Mercurio έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (6 μ.μ.). Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 7 μ.μ. η Ελβετική ορχήστρα δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 8 μ.μ. τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα (9.15 μ.μ.) το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο, όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού είναι η αριστουργηματική Ενάτη (10 μ.μ.) που θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, που βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Την ελληνική «βιντεοκάρτα» παρουσιάζει η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια Λένα Αρώνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/05/2024

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.

Το μουσικοθεατρικό έργο "Η φωνή των Βακχών" του Γιάννη Αγγελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble.

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.