Ο Δημήτρης Δεσύλλας μιλά για τη μεσογειακή μουσική «περιπέτεια» του Kyklos Ensemble

Το Kyklos Ensemble δίνει μια συναρπαστική συναυλία με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου (Στέγη, 19/2). Μιλήσαμε με τον διευθυντή του, Δημήτρη Δεσύλλα.

Ο Δημήτρης Δεσύλλας μιλά για τη μεσογειακή μουσική «περιπέτεια» του Kyklos Ensemble

Το Kyklos Ensemble, το δημιουργικό αυτό σύνολο μουσικής δωματίου, που με τις συναυλίες του καλύπτει όλο το φάσμα, από το μπαρόκ ως και την μεταμοντέρνα σύνθεση, δίνει μια συναρπαστική συναυλία με έργα νεότερων αλλά και πιο ώριμων συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου (Κεντρική Σκηνή, 19/2, 20.30). Γι' αυτή και για άλλα θέματα του γκρουπ μιλήσαμε με τον Δημήτρη Δεσύλλα, γνωστό σολίστ κρουστών και διευθυντή του Kyklos Ensemble.

Το συγκεκριμένο project ήρθε από μια πρόταση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών που από καιρό ήταν προδιαγεγραμμένη σαν συνεργασία με το Kyklos Ensemble και βρήκαμε τον τρόπο κάνοντάς την σαν συναυλιακή κατακλείδα του Συνεδρίου που γίνεται σαν συνέργεια της Στέγης και του Πανεπιστημίου 8 του Παρισιού που έχει να κάνει με την σύγχρονη μουσική δημιουργία στη Μεσόγειο η οποία εμπνέεται από τα γηγενή στοιχεία της παράδοσης κάθε χώρας.

Συνεπώς υπάρχει κάτι σαν σύμπλευση «παράδοσης-πρωτοπορίας» σ’ αυτή τη συναυλία...

Ακριβώς! Κι αυτό είναι κάτι που θεωρούμε πως είναι και βασικό χαρακτηριστικό του Kyklos σε όλες του τις εκφάνσεις, εξ ου και η φασματική λειτουργία του συνόλου μας στη μουσική μας τέχνη – και όχι μόνο στη μουσική αλλά και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τέχνες. Μιλάμε για μουσική που προκύπτει μέσα από μια κουλτούρα από παλιά και μεταμορφώνεται σε ήχο που ταξιδεύει αυτόν τον ήχο μέχρι σήμερα δίνοντάς μας σύγχρονες μουσικές δημιουργίες – και αυτό είναι κάτι που εκφράζει απολύτως το σύνολό μας. Έτσι, λοιπόν, προέκυψαν εννέα έργα – κοινές επιλογές της Στέγης, του Πανεπιστημίου 8 και του Kyklos – σε ένα υψηλών προδιαγραφών και μουσικών απαιτήσεων φασματικό πρόγραμμα. Αυτή τη φορά έχουμε και δύο Έλληνες δημιουργούς, τον Γιώργο Κουμεντάκη και τον νέο συνθέτη Δημήτριο Σκύλλα – και αυτό σημαίνει πως για άλλη μια φορά το Kyklos βρίσκεται στο βασικό concept λειτουργίας του, που είναι η «συνέχεια των γενεών». Στην περίπτωση του νεαρού Δημήτρη Σκύλλα έχουμε κάποιον που έρχεται και συνεχίζει πάνω στον άξονα «παράδοση- σύγχρονη δημιουργία» που έχει ξεκινήσει ήδη ο Γιώργος Κουμεντάκης...

Τι άλλο χαρακτηρίζει την δραστηριότητα του γκρουπ;
Το Kyklos Ensemble έχει προσφάτως επισημοποιήσει τη σχέση του με τους νέους σολίστες δίνοντας σκυτάλη, χώρο και προβολή στους νέους με έναν διαγωνισμό για νέους σολίστες που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με εκπληκτικά αποτελέσματα που θα έχει ο κόσμος την ευκαιρία να τα γνωρίσει. Γενικώς, σε ότι κι αν κάνει το Kyklos στηρίζεται πάντα σε νέες ιδέες και πάντα κινείται πάνω στους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε καταρρίπτοντας συνεχώς και τελείως τον «μύθο» που διαδίδεται, ότι είναι ένα σύνολο που ασχολείται μόνο με την σύγχρονη μουσική.

Οι παντός είδους ταμπέλες στη μουσική λειτουργούν απομονωτικά...

Ακριβώς! Και γι’ αυτό ας υπενθυμίσω ότι στην πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής το Kyklos παρουσίασε Ρίχαρντ Στράους και Στραβίνσκι και τον προσεχή Μάρτιο θα παρουσιάσει Μπαχ. Το πρόγραμμα αυτό έγινε σε συνεργασία με την εξαιρετική Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και η οποία παρουσιάζεται από το Kyklos Ensemble σ’ αυτή τη συναυλία. Κατά τα άλλα, συνεχίζουμε την εκπαιδευτική μας δραστηριότητα που γίνεται σε συνεργασία με τον Θοδωρή Αμπαζή και τη σπουδαία δουλειά που γίνεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στα μέσα Απριλίου εκπονώντας ένα μεγάλης διάρκειας master class από όλους τους μουσικούς του συνόλου μας και καταλήγοντας σε συναυλίες με συμμετοχή νέων μουσικών. Και συνεχίζουμε στο Μέγαρο Μουσικής με μια ακόμα συναυλία στις 23 Μαΐου, με φάσμα εποχών που ξεκινάει από Μπαχ και καταλήγει σε Μπαχ, διαγράφοντας, σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Μεταμορφώσεις», μια μεγάλη διαδρομή που περιλαμβάνει το κοντσέρτο για βιολί του Άλμπαν Μπεργκ, το «Παλίμψηστο» του Γιάννη Ξενάκη, το κουαρτέτο «Point of no Return» του Κουμεντάκη, το concept κομμάτι της συναυλίας που είναι οι «Μεταμορφώσεις» για σόλο όμποε του Μπέντζαμιν Μπρίττεν με σολίστα τον Μάριο Αργυρό. Ένα πρόγραμμα χάρμα! Ένα μεγάλο ταξίδι! Και έχουμε και άλλα σχέδια που, δυστυχώς, δεν μπορώ ακόμα να σας αποκαλύψω! -Όλα στον καιρό τους... Συνεχίζουμε διάφορα σεμινάρια και μικρές συναυλίες μουσικής δωματίου. Επίσης, είμαστε ευτυχείς που έχουμε έναν εξαίρετο μαέστρο για άλλη μια φορά μαζί μας, τον Αρτέμ Αμπάσεφ από την Περμ της Ρωσίας και θα έχει την ευκαιρία το ελληνικό κοινό να τον γνωρίσει. Σε τελική ανάλυση, είναι καλό να ανοιγόμαστε και να συνεργαζόμαστε όλοι σε ένα υγιές δημιουργικό περιβάλλον – και μάλιστα αυτό της τέχνης – με ωραία σχέδια και όνειρα και να πάμε μπροστά, ο καθένας από τη θέση του, αυτή τη χώρα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από έργα των Maurice Ohana («Kipris») Gianvincenzo Cresta (“In amoroso canto”), Γιώργου Κουμεντάκη («Concertino») με σολίστ τον Στέφανο Θωμόπουλο (πιάνο), Zaid Jabri (“Solo for cello”), Zeynep Gedizlioglu (“Kesik”), Μιχάλη Αδάμη (“Ροδανόν” για μικρό σύνολο, ψάλτη και βυζαντινή χορωδία) με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Δημήτρη Σκύλλα («Grief Gestures»), Saed Haddad (“The Sublime”) και Zad Moultaka («Où en est la nuit»). Η μουσική διεύθυνση είναι του Artem Abasev και συμμετέχουν οι σολίστες του Kyklos Ensemble.
[Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, 19/2, 8.30 μ.μ. Εισιτήρια: 15, 18, 28. Μειωμένα: 10, 12, 15. Άνεργοι: 5]

Περισσότερες πληροφορίες

Kyklos Ensemble

  • Κλασική-Σύγχρονη

«Mediterranea»: μια συναυλία με έργα συνθετών από τη λεκάνη της Μεσογείου (Μιχάλης Αδάμης, Maurice Ohana, Zaid Jabri, Γιώργος Κουμεντάκης, Gianvincenzo Cresta, Δημήτρης Σκύλλας, Zeynep Gedizlioglou, Zad Moultaka και Saed Haddad), με την οποία θα κλείσει το συνέδριο «Νεωτερικότητα και μουσική σύνθεση στη Μεσόγειο».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H ηφαιστειακή melodic techno των Mathame

Υπάρχει άραγε καλύτερος τρόπος να ανοίξει η καλοκαιρινή σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού από ένα μεγάλο ηλεκτρονικό πάρτι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
13/05/2024

Η Εύη Μάζη στο μπαράκι της Διδότου

Μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο, ethnic ορχηστρικά, τραγούδια από το μεσοπόλεμο, ρεμπέτικα, ελληνικές μπαλάντες, λαϊκά τραγούδια, fados, κινηματογραφική μουσική και άλλα πολλά.

AthensRocks 2024: Ροκάρουμε με Sleaford Mods, The Last Internationale και Ilias Bogdanos & Inco

Το AthensRocks ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up που θα ενθουσιάσει όλους τους μουσικόφιλους.

"Rio": Σαν σήμερα το 1982, κυκλοφορεί το magnum opus των Duran Duran

Το "Rio" συνδύαζε ότι πιο ενδιαφέρον συνέβαινε στη μουσική των early 80s: το σκοτάδι του post-punk, τον πειραματισμό της synth-pop, την ατμόσφαιρα του gothic rock και τους αψεγάδιαστους disco ρυθμούς.

Το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι επανακυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές

Το τραγούδι που εντυπωσίασε το κοινό της Eurovision, λαμβάνοντας το μεγάλο εισιτήριο για τον τελικό, επανακυκλοφορεί "A capella", "Instrumental", "Sped Up" αλλά και στην Live έκδοση.

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.