"Να με πέρνανε τα σύννεφα": Ένα μουσικό αφιέρωμα για τη Σοφία Βέμπο στο Μέγαρο

Η Athens Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, ζωντανεύει μελωδίες από την πορεία της εμβληματικής φωνής, με τη συμμετοχή τεσσάρων τραγουδιστών και χορευτικού σχήματος.

Σοφία Βέμπο

Ένα μουσικό αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, την ερμηνεύτρια και ηθοποιό, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας, από τον Μεσοπόλεμο έως και τη δεκαετία του ’50, παρουσιάζει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 19:00, με αφορμή το πολύτιμο αρχειακό υλικό που απέκτησε πρόσφατα. Ο τίτλος του: "Να με πέρνανε τα σύννεφα".

Εμβληματική φωνή του ελαφρού τραγουδιού, συνεργάστηκε με συνθέτες του είδους, όπως ο Κώστας Γιαννίδης και ο Μιχάλης Σουγιούλ, ερμηνεύοντας διαχρονικές επιτυχίες: Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά, Πόσο λυπάμαι, Να με παίρνανε τα σύννεφα, Ψαροπούλα, Άσε τον παλιόκοσμο και πολλές ακόμη. Η μεγάλη καλλιτεχνική της έκρηξη ήρθε το ‘40 με την κήρυξη του πολέμου. Με τραγούδια όπως Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου και Μας χωρίζει ο πόλεμος, καθώς και με την παρουσία της στο μέτωπο, εμψύχωσε τα μαχόμενα ελληνικά στρατεύματα και καταξιώθηκε στη συλλογική μνήμη ως η "τραγουδίστρια της νίκης".

Η Athens Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, ζωντανεύει μελωδίες από την πορεία της. Τραγουδούν οι Χαρά Κεφαλά, Ειρήνη Τουμπάκη, Μιχάλης Δημητρακάκος και Άννα Ματσούκα και χορεύουν οι Tango Amanti με επικεφαλής την Deppy Venezia, ζωντανεύοντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Την εκδήλωση προλογίζει η Βάλια Βράκα, Υπεύθυνη Τομέα Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες: megaron.gr

> Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sarah Davachi: "Συχνά ξεκινώ με το σκίτσο μιας ιδέας και αφήνω το ίδιο το όργανο να με καθοδηγήσει"

Μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες εκπροσώπους της πειραματικής σκηνής μιλά στο "α" με αφορμή την πρώτη εμφάνισή της στην Αθήνα -μαζί με την Kara-Lis Coverdale- εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά συναυλιών Porosi (7/10, Gazarte Main Stage).

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
07/10/2025

Μogwai: Ξανά στην Ελλάδα, με "Bad Fire" διαθέσεις

Μετρούν τρεις δεκαετίες δράσης, στις οποίες τους παραδέχτηκαν (τελικά) ακόμα και όσοι δεν τους αγαπούν, ενώ έχουν σφυρηλατήσει και μια στέρεη σχέση με το ελληνικό κοινό, που αναμένεται να ξαναζωντανέψει το βράδυ της Πέμπτης 9/10, στο "Floyd".

Μια βραδιά για τον John Coltrane από το Gilad Atzmon Quartet

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον θρυλικό τζαζ μουσικό έρχεται στο Theater of the No.

Θοδωρής Κοτονιάς και Βασίλης Δραμουντάνης σε ένα live στον Σταυρό του Νότου Plus

Μία μοναδική βραδιά παρέα με μουσικούς που θα μας ταξιδέψουν με τα τραγούδια τους από στεριές και θάλασσες σε όλη την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Κρήτη.

Kareem Kalokoh, GXHAN και Twelvee βάζουν φωτιά στη σκηνή του Sneakerness Athens

Ένα who is who για τους καλλιτέχνες που πλαισιώνουν με τα live acts τους τη μεγάλη τριήμερη διοργάνωση για το sneaker culture (10-12/10, Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do).

No Music for Genocide: Πώς το πολιτιστικό μποϊκοτάζ ασκεί πολιτική πίεση

Από το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική μέχρι τις διεθνείς καμπάνιες αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, οι μουσικοί χρησιμοποιούν τη φωνή και τη δράση τους για να σταθούν απέναντι στην αδικία.

Η showgaze μπάντα Magic Shoppe για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το noise rock συγκρότημα από τη Βοστώνη έρχεται στο Arch Club Live Stage, με special guests τους Sugar For The Pill και Messier 13.