Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας"

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά τα πενήντα χρόνια από την πτώση της χούντας προσκαλώντας τους ερμηνευτές Ιωάννα Φόρτη, Τάσο Αποστόλου, Μπάμπη Βελισσάριο και Παναγιώτη Πετράκη.

Μίκης Θεοδωράκης

Ο Δήμος Αθηναίων τιμά τα πενήντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής) να συμπράττουν με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" για μία μοναδική συναυλία -αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας". Ερμηνεύουν οι Ιωάννα Φόρτη, Τάσος Αποστόλου, Μπάμπης Βελισσάριος και Παναγιώτης Πετράκης. Στη μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Τσελίκας.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τέσσερις από τις εμβληματικές "Αρκαδίες" του συνθέτη. Πρόκειται για κομμάτια από μια συλλογή 10 κύκλων τραγουδιών, τα οποία ο Θεοδωράκης δημιούργησε κατά την περίοδο της δικτατορίας, υπό συνθήκες απομόνωσης και καταστολής, σε μια εποχή όπου οι μελωδίες και οι στίχοι του είχαν απαγορευτεί, και ο ίδιος βρέθηκε σε εξορία. Τον Αύγουστο του 1968, σε μια κορύφωση της πολιτικής καταστολής, ο Μίκης Θεοδωράκης συνελήφθη και, μαζί με την οικογένειά του, οδηγήθηκε στη Ζάτουνα, ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Αρκαδίας.

Διαβάστε Επίσης

Εκεί, κάτω από συνεχή παρακολούθηση μιας διμοιρίας χωροφυλάκων, δημιούργησε τις "Αρκαδίες", που καταγράφουν την αγωνία του συνθέτη για την ελευθερία και την πίστη στην ιδέα της δημοκρατίας. "Μια σκέψη και μια πίστη μάς εξουσιάζουν. Το γκρέμισμα της τυραννίας, ο θρίαμβος της ελευθερίας. Και πρώτ’ απ’ όλα ως πνευματικός δημιουργός, επιτελώντας το λαϊκό λειτούργημά μου, συνέθεσα κι εδώ στη Ζάτουνα έξι κύκλους τραγουδιών που τους ονομάζω Αρκαδίες. Αυτά τα τραγούδια, που έγραψα τώρα, όπως εκείνα που έγραψα χθες, εκείνα που θα γράψω αύριο, είναι αφιερωμένα σε σας, δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στον άνθρωπο, πιστεύουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημοκρατία  και την ελευθερία και που έχουν τάξει σκοπό της ζωής τους τον αγώνα για την υπεράσπισή τους.", γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης στις 23 Απριλίου 1969 από τη Ζάτουνα της Αρκαδίας, όπου η δικτατορία τον είχε εκτοπίσει ήδη από τις 21 Αυγούστου 1968. 

Συγκεκριμένα, στη συναυλία θα παρουσιαστούν:

  • Η Αρκαδία Ι που αποτελείται από τραγούδια σε στίχους του ιδίου με έντονους συμβολισμούς για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τον προσωπικό εγκλεισμό του.  Μέσα από τα τραγούδια αυτά, ο Θεοδωράκης εκφράζει την αντίστασή του στην καταπίεση και την αναζήτηση της ελευθερίας.
  • Η Αρκαδία IV  με αποσπάσματα από τις "Ωδές" του Ανδρέα Κάλβου, ποιήματα που υμνούν τον ηρωισμό και την αυτοθυσία. Ο Θεοδωράκης χρησιμοποιεί τη δύναμη των στίχων του Κάλβου ως μια παρότρυνση προς τους Έλληνες να μη χάσουν το θάρρος και την πίστη τους στην ελευθερία.
  • Η Αρκαδία V, το μελοποιημένο  αντιστασιακό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, "Πνευματικό Εμβατήριο". Ένα έργο, ύμνος στον αγώνα και τη θυσία για την ανόρθωση της χώρας μετά τη δοκιμασία της κατοχής.
  • Η Αρκαδία VIII, βασισμένη στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. 

"…χρόνια σχεδίαζα αυτή τη συνεργασία! Τώρα έφτασε η στιγμή αυτή. Παίζω το "Μιλώ” στον καινούριο ενωμοτάρχη. Είναι γεράκος. (…) Πίνει μια τσικουδιά. Ακούει τη μουσική. Μ’ αγκαλιάζει και δίχως να φοβηθεί τους χωροφύλακές του, μου λέει φωναχτά: "Πώς μπορεί να σ’ έχουν εδώ πέρα εσένα που ‘πειράζεις’ τις καρδιές μας;”" Οι χωρικοί ζητούν από τον Θεοδωράκη να τραγουδά με ανοιχτά τα παράθυρα.  Οι νεοφερμένοι χωροφύλακες ακούν τον Χάρη και κλαίνε.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τελευταία άρθρα Μουσική

O Rod Stewart (επιτέλους) στην Αθήνα

Όλοι ξέρουμε ότι έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα και όχι τώρα που πάτησε, πια, τα 80. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει κανέναν από το να πάει να δει διά ζώσης έναν από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της ποπ/ροκ κουλτούρας (Σάββατο 13/12, "Telekom Center Athens").

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
29/11/2025

5 συναυλίες για το Σαββατοκύριακο

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου έρχεται γεμάτο διαφορετικές μουσικές διαδρομές και τις πρώτες εκδηλώσεις με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Οι Florence & Τhe Machine headliners της πρώτης μέρας του EJEKT 2026

H ιέρεια της σύγχρονης βρετανικής μουσικής μόλις κυκλοφόρησε τον έκτο δίσκο της, "Everybody Scream".

Η Βερόνικα Δαβάκη στην ιστορική Απανεμιά

Η ερμηνεύτρια θα ερμηνεύσει από ρεμπέτικ και λαϊκά έως νέο κύμα αλλά και κομμάτια της δικής της δισκογραφίας, πλάι στους Βασίλη Κορακάκη και Δημήτρη Σίντο.

Tα Χριστούγεννα ξεκινούν από το ΔΕΗ CHRISTMAS FACTORY

Παραστάσεις, εργαστήρια, παγοδρόμιο και γιορτινές γεύσεις και όσα ακόμα θα δοκιμάσεις στον απόλυτο χριστουγεννιατικό προορισμό (και) για φέτος.

Ο μπασίστας Reggie Washington και η All Star μπάντα του στο "Half Note"

Μαζί του, για τέσσερις παραστάσεις, οι Ravi Coltrane, David Gilmore και Gene Lake.

Για τους Sugar For The Pill η μουσική είναι τρόπος να βιώνεις τη ζωή

Λίγο πριν τη συναυλία τους στο "Death Disco Athens" τα μέλη του συγκροτήματος μιλάνε στο "α".