Athens Jazz 2024: 10+1 highlights από το πρόγραμμα ενός φιλόδοξου φεστιβάλ

Για την 23η του χρονιά, ο μακροβιότερος τζαζ θεσμός της πόλης στήνει τη μεγαλύτερη διοργάνωση της ιστορίας του, με εννιά μέρες γεμάτες μουσική για όσους επισκεφθούν την Τεχνόπολη από τις 26/5 έως (και) τις 3/6.

AthJazz2_fron © Θοδωρής Μάρκου

Από το πέρας της πανδημίας κι έπειτα, το Athens Jazz Festival παίζει διαρκώς με τα όρια της δυναμικής του: το 2022, για παράδειγμα, περιπλανήθηκε για πρώτη φορά έξω από το γνώριμο "σύνορο" της Τεχνόπολης –όπου εδρεύει σταθερά από το 2001, όταν και πρωτοδιοργανώθηκε– ενώ το 2023 το είδαμε να ανανεώνει αυτήν την κεκτημένη εξωστρέφεια. Τώρα, λοιπόν, ετοιμάζεται να επιστρέψει με τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη διοργάνωση της εικοσιτριάχρονης ιστορίας του, υποσχόμενο εννιά συναρπαστικές μέρες για όσους το επισκεφθούν από την Κυριακή 26/5 έως (και) τη Δευτέρα 3/6.

Ο φετινός προγραμματισμός, ο οποίος για πρώτη φορά υπερβαίνει την εβδομαδιαία διάρκεια, έχει ως έμβλημά του το hashtag #JazzBeThere και περιλαμβάνει 21 συναυλίες καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εκπροσωπήσουν διάφορες τάσεις εγγραφόμενες στο πλούσιο σύμπαν της τζαζ μουσικής. Ασφαλώς, βασικός χώρος διεξαγωγής για την όλη εμπειρία θα παραμείνει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων –όπου, όπως πάντα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Ταυτόχρονα, όμως, διατηρείται και η συνεργασία του φεστιβάλ με το γειτονικό "Gazarte", με τις βραδιές που της αναλογούν να είναι και οι μόνες οι οποίες προβλέπουν εισιτήριο.

AthJazz2_01
Οι συζητημένοι BadBadNotGood θα κλείσουν το φετινό φεστιβάλ στις 3/6

Με την πολυδαίδαλη διοργάνωση να αποτυπώνεται αντάξια του μακροβιότερου τζαζ φεστιβάλ της πόλης, η σταχυολόγηση των 10+1 σημαντικότερων highlights του Athens Jazz 2024 δεν προκύπτει και τόσο εύκολη υπόθεση. Πάντως, είναι αδύνατον να μη μετρήσεις σε αυτά την εναρκτήρια βραδιά της 26/5: η Αθήνα θα υποδεχθεί τους Γερμανούς Meute με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κοστούμια, οι οποίοι θα κηρύξουν την έναρξη των φετινών δρώμενων, προσκαλώντας το κοινό να ακολουθήσει τις χορευτικές τους jazz techno διαδρομές. Ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές, ωστόσο, διαθέτει η τελευταία συναυλία στις 3/6, αφού τη σκηνή της Τεχνόπολης θα καταλάβουν οι πολυσυζητημένοι Καναδοί BadBadNotGood, που έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στη σύγχρονης κοπής τζαζ, καθώς φρεσκάρουν τον διάλογό της με άλλους χώρους, προσελκύοντας, έτσι, και κόσμο από διαφορετικές ηχητικές κατευθύνσεις (κυρίως alternative rock, μα και χιπ χοπ).

AthJazz2_02
© Aris Vedertsis
Το τρίο του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου είναι η επίσημη συμμετοχή για το 2024

Στο ενδιάμεσο αυτών των δύο διεθνών εμφανίσεων ξεχωρίζει η μέρα που, όπως κάθε χρόνο, αφιερώνεται στις εγχώριες δυνάμεις, τις οποίες προτείνει η τριμελής καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ. Έτσι, τη Δευτέρα 27/5, το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει τη σύμπραξη του Γιαν Βαν με τον Φώτη Σιώτα, τους συζητημένους MOb Triο, αλλά και τη διεθνούς φήμης τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου –το τρίο του, άλλωστε, είναι και η επίσημη συμμετοχή του Athens Jazz 2024. 

AthJazz2_05
© Roberto Cifarelli
Ο Paolo Fresu και το Devil Quartet του

Ανάμεσα στους υπόλοιπους ξένους επισκέπτες, τώρα, σίγουρα ξεχωρίζει η μορφή του Paolo Fresu, αφού μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιταλικής τζαζ κατά την τελευταία εικοσαετία. Ο πολυπράγμων τρομπετίστας επισκέπτεται το φεστιβάλ την Πέμπτη 30/5, συνοδευόμενος από το Devil Quartet του, το οποίο φημίζεται για τον τρόπο που παντρεύει τον αυθορμητισμό και την εκτελεστική ακρίβεια. Την ίδια μέρα, εντωμεταξύ, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έναν ακόμα εξέχοντα τρομπετίστα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής: τον Νορβηγό Mathias Eick, ο οποίος καταφτάνει με το κουιντέτο του, στοχεύοντας να εκπέμψει τον αισθησιασμό εκείνον που έχει κερδίσει εταιρίες με "βαρύ" όνομα, σαν την ECM ή τη Ninja Tune.

AthJazz2_03
Ο Nils Landgren με τους Funk Unit

Αλλά ο Eick δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος του μοντέρνου σκανδιναβικού ήχου που συμμετέχει στο φετινό φεστιβάλ. Στην Τεχνόπολη θα δούμε και τον "άνθρωπο με το κόκκινο τρομπόνι" –τον Σουηδό Nils Landgren, δηλαδή, ο οποίος έρχεται με τους Funk Unit του (Τετάρτη 29/5), σχήμα που ντεμπούταρε στη δισκογραφία με ένα αξέχαστο live στη Στοκχόλμη, παρέα με τον Maceo Parker (1995). Έκτοτε, βέβαια, τα χρόνια έχουν περάσει, ωστόσο ο Landgren παραμένει ένας αεικίνητος μουσικός, ενώ το γκρουπ του εξακολουθεί να παίζει στα δάχτυλα το funk jazz groove, ξεσηκώνοντας χορευτικές διαθέσεις σε κάθε του συναυλία.

AthJazz2_04
Η Nana Rashid

Ασφαλώς, πέρα από τέτοιες ήδη διάσημες φιγούρες, την προσοχή μας αξίζουν και περιπτώσεις που ακόμα χτίζουν το διεθνές τους όνομα, όπως λ.χ. οι Τσέχοι Zabelov Group: ένα δίδυμο που ανακατεύει την τζαζ με ζωντανά ηχογραφημένες λούπες και ηλεκτρονικά στοιχεία, αποσκοπώντας σε μια διαφοροποιημένη, υβριδική εμπειρία. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν "απόκοσμη", θα έχουμε ωστόσο την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και από πρώτο χέρι αν ισχύει κάτι τέτοιο, την Παρασκευή 31/5. Η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, πάλι, ανήκει στην Cherise, η οποία μας έρχεται με φόρα από τη Βρετανία (Σάββατο 1/6), προτείνοντας κι αυτή μια διευρυμένη τζαζ αισθητική, που ψάχνει καινούριους δρόμους μέσω κραμάτων με την κλασική soul, αλλά και με την τσαχπινιά του νεότερου R'n'B.

Τέλος, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η Nana Rachid (Κυριακή 2/6): μια Δανέζα τραγουδίστρια με ρίζες από το Σουλτανάτο του Ομάν και τη Ζανζιβάρη, η οποία διακρίνεται ως σημαίνουσα υπόσχεση για το τζαζ μέλλον της Ευρώπης. Συμπληρωματικά σε όλα αυτά, επίσης, το φεστιβάλ θα υποστηρίξει και φέτος μια σειρά από παράλληλες δράσεις, όπως το Meet Market, την επετειακή φωτογραφική έκθεση της ομάδας METApolis ή το πάρτι του ραδιοσταθμού "Kosmos 93.6".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Δήμητρα Γαλάνη και Παυλίνα Βουλγαράκη μπλέκουν τραγούδια και ιστορίες στο Φεστιβάλ Παπάγου

Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται ξανά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες - δημιουργούς που ξεχωρίζει και παρουσιάζει το best of μιας 55χρονης καριέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Καλύτερες επιδόσεις της ΚΟΑ σε Ρίχαρντ Στράους απ’ ό,τι σε Μάλερ σε συναυλίες υπό Έσενμπαχ και Καρυτινό

Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησαν δύο τακτικές συναυλίες που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με βασικά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου (Μάλερ και Ρίχαρντ Στράους) στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την άνοιξη.

"Changeover": Mια συναυλία με ήχους της ανατολικής Μεσογείου από το SNFCC Youth Council

Στη μουσική αυτή γιορτή συμμετέχουν οι Alejjos, οdy icons και Kobrah Habibi.

Anser: Ταρακούνησε την Τεχνόπολη με σύνθημά του "Ό,τι Αγαπάς Δεν Έχει Τέλος"

Με ποιοτικές συμμετοχές από τον Βέβηλο, τον Buzz, αλλά και από τους Μωζάικ του "Μουσικού Κουτιού", και με σταθερό συμπαραστάτη τον Eversor στα decks, ο ράπερ από τη Σπάρτη έδωσε "την καλύτερή του συναυλία", μπροστά σε ενθουσιώδες πλήθος ανάμεικτων ηλικιών, που δεν δίστασε να του τραγουδήσει ρυθμικά να βγάλει, επιτέλους, έναν καινούριο δίσκο.

Τι θα δούμε στο 2ο Margiora Backyard Festival στην Κύθνο

Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Pan Pan, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα καταλάβουν το bar της Μαργιώρας φέτος το καλοκαίρι.

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο

Οι τρεις κορυφαίοι σολίστες, Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα θα βρεθούν μαζί στη σκηνή, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Το Krama Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στο Πλύφα

Συναυλίες, performances, οπτικές εγκαταστάσεις και DIY εργαστήρια θα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ.