Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Καβάφη για μία και μοναδική συναυλία στη Στέγη

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Το Σάββατο 25 Μαΐου, μια μοναδική συναυλία με τίτλο "...που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός" έρχεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες. 

Το έργο γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στα επίσημα εγκαίνια της εμβληματικής Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τον Οκτώβριο του 2002. Στη συνέχεια, παίχτηκε σε μεγάλους χώρους σε όλο τον κόσμο, όπως στο Alice Tully Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη (με ερμηνευτή, μεταξύ άλλων, τον Rolando Villazón), στη Salle de Conférences II στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με τους ίδιους ερμηνευτές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και σε πολλές άλλες αίθουσες.

Δημήτρης Παπαδημητρίου
©Nikolas Mastoras

Δημήτρης Παπαδημητρίου για το έργο "...που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός"

"Κατόπιν αυτών, η ανάγκη να παιχτούν και τα μεταγενέστερα έργα μου υποχρέωσε τον 'Καβάφη' μου να αφήσει 'χώρο' και σε αυτά. Ώσπου ξαφνικά, από εξωγενείς πηγές που εμπιστεύομαι πολύ καλλιτεχνικά, μου υπενθυμίστηκε η ανάγκη επανεκτέλεσής του και μου ξύπνησε η ενθύμησή του σαν μια παλιά έξις, ένας εφηβικός έρωτας που δύσκολα ξεπεράστηκε μα διόλου δεν ξεχάστηκε. Ο Καβάφης είναι ένα ουράνιο σώμα με τεράστιο πεδίο βαρύτητας. Αν μπεις σε αυτό, δύσκολα ξεφεύγεις. Σου φαίνεται περίεργο μερικές φορές και που υπάρχει άλλη ποίηση.

Εδώ, το στοίχημά μου το αρχικό δεν ισχύει πια: Ο Καβάφης μελοποιείται. Καθόλου εύκολο έως αδύνατο αν δεν είσαι Αιγυπτιώτης. Δύσκολο και εάν είσαι. Αλλά μελοποιείται. Όμως, το πολυεπίπεδο μέσον που λέγεται Συμφωνική Ορχήστρα εδώ εγκαταλείπεται. Μια Ορχήστρα Ελληνικού Τραγουδιού 11 οργάνων παίρνει τη σκυτάλη. Άλλες φωνές προστίθενται στο στερέωμα του έργου. Γίνεται μια ελαφρύτερη μουσική ματιέρα, πιο υπαινικτική, ακόμη λιγότερο 'καλλιεπής' από ό,τι ηθελημένα στην πρώτη εκδοχή είχα ορχηστρικά απογυμνώσει την ορχήστρα από τους βερμπαλισμούς στους οποίους τόσο ωραία διαπρέπει, όταν ωστόσο πρέπει. Εδώ, την ορχηστρική διασκευή την έκανε ο Τάσος Ρωσόπουλος με αυτήν ακριβώς την περίμετρο. Απομένει να δούμε τώρα έναν Καβάφη πιο κοντά στο είδος τραγουδιού που οραματίζεται ο Μεγάλος Αιρετικός μου στα τρία του μέρη, ή οι Μετασχηματισμοί μου ('Τα Τραγούδια της Αιώνιας Φυγής', 'Του Έρωτα η Μαύρη Δόξα') ή και 'Οι Μπαλάντες της οδού Ατθίδων'. Άλλωστε, τι κι αν ο 'Αλεξανδρινός' προηγήθηκε της υφολογικής 'επανάστασής' μου αυτής, υπήρξε αυτός μέγας εμπνευστής της".

Τραγουδούν και υποδύονται: η Γιώτα Νέγκα, η Άρτεμις Μπόγρη, ο Μπάμπης Βελισσάριος, η Βερόνικα Δαβάκη, ο Αιμιλιανός Σταματάκης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Μουσικοί: Sergiu Nastasa: βιολί, Otilia Alitei: βιολί, Μιχάλης Βρέττας: βιολί, Κωστής Θέος: βιολοντσέλο, Παρασκευάς Κίτσος: κοντραμπάσο, Μερκούριος Κάραλης: κλαρινέτο, Δημήτρης Βάμβας: όμποε, Λίλιαν Εσίποβα: άρπα, Γιώργος Γουμενάκης: Μαντολίνο, Χρυσόστομος Καραντωνίου: κιθάρα, Άρτεμις Βαβάτσικα: ακορντεόν, Νεφέλη Μούσουρα: πιάνο, Δημήτρης Κοντός: κρουστά

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Πάνος Μουζουράκης τραγουδά με ελεύθερη είσοδο στην Αγία Παρασκευή

"Τι Ωραίο" καλοκαίρι θα μας πει ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης μαζί με την μπάντα του και τον χρόνια συνοδοιπόρο του, συνθέτη και τραγουδοποιό Αποστόλη Βαλαρούτσο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/08/2026

Ο Δημήτρης Μπάσης υπόσχεται μια βραδιά με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια

Με το ήθος και την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζουν όλη την πορεία του, ο Δημήτρης Μπάσης προσφέρει στο κοινό αξέχαστες μουσικές στιγμές.

Οι Lüüp, ο Ίγκορ Στραβίνσκι και η αιώνια σχέση Φύσης-Ανθρώπου

Η ανήσυχη κολεκτίβα προβαίνει σε μια χορταστική, τριπλή επανέκδοση του άλμπουμ Meadow Rituals (2011). Αναζητήσαμε λοιπόν τον "εγκέφαλό" της Στέλιο Ρωμαλιάδη, ώστε να μας ξεδιπλώσει το χθες και το σήμερα αυτής της προσπάθειας, που μέλλει να εορταστεί και πάνω στη σκηνή, με συναυλίες τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026: Όλες οι συναυλίες που θα δούμε φέτος στην Ελευσίνα

Μουσικές κάτω από την καμινάδα, δωρεάν συναυλιακές βραδιές και μυσταγωγικά live συνθέτουν το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2026 στην Ελευσίνα.

Gadjo Dilo, Βαγγέλης Γερμανός και... ένας καλεσμένος-έκπληξη στο Κηποθέατρο Παπάγου

Με έμπνευση από τον Django Reinhardt και πάθος για τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που γεφυρώνει το Παρίσι του ’30 με την Αθήνα του σήμερα.

Το Μόναχο ως ευρωπαϊκή μητρόπολη της μουσικής: "Τροβατόρε" στην Κρατική Όπερα - Δύο εξαιρετικές συναυλίες της Συμφωνικής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας

Τον πλούτο και την ποιότητα της μουσικής ζωής του Μονάχου υπενθύμισε μια σύντομη επίσκεψη μας στις αρχές Μαΐου, επιβεβαιώνοντας γιατί η πρωτεύουσα της Βαυαρίας αποτελεί έναν από τους πιο τακτικούς προορισμούς κάθε ενημερωμένου φιλόμουσου.

Mr. Music, τι θα ακούσουμε από εσένα στον 969 ROCK FM;

Ο Δημήτρης Μπάρμπας ξεκινά εκπομπή στις 01/09, στη ζώνη 17:00-20:00 (Δε-Πα). Εμείς του θέσαμε όλες τις "δύσκολες" ερωτήσεις για το σύγχρονο ραδιόφωνο, τη μουσική βιομηχανία, αλλά και τα σόσιαλ μίντια και εκείνος μας τις απάντησε. Ευτυχώς, με απόλυτη ψυχραιμία.