"Chaplin Pianissimo": Η ιστορία του 'συνθέτη' Τσάρλι Τσάπλιν

Μια νέα μουσική παράσταση που έρχεται στο Μέγαρο μας καλεί να ανακαλύψουμε μια λιγότερο γνωστή πτυχή του θρυλικού Σαρλό.

Chaplin Pianissimo © Celine Michel

O Γιουτζήν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο' Νηλ, ταξιδεύει στην Αθήνα με αφορμή την παράσταση "Chaplin Pianissimo", που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη", στις 27 Ιανουαρίου. Το "Chaplin Pianissimo", που περιλαμβάνεται στον φεστιβαλικό προγραμματισμό των φετινών Piano Days του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αποτελεί ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία του θρυλικού Σαρλό με όχημα τις συναρπαστικές συνθέσεις που έγραψε για μερικά από τα πιο διαχρονικά δείγματα της έβδομης τέχνης.

Πολύ περισσότερο, ο Γιουτζήν Τσάπλιν ανοίγει ένα παράθυρο στο κοινό σε μια λιγότερη γνωστή μα εξίσου σημαντική πτυχή του Τσάρλι Τσάπλιν, αυτή του συνθέτη. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα δύο πολύπειροι ενορχηστρωτές κινηματογραφικών σκορ και ερμηνευτές· ο Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβάν Μοριζέ, οι οποίοι μεταγράφουν τις παρτιτούρες σε σουίτες για δύο πιάνα. Το αφηγηματικό και μουσικό μέρος της παράστασης θα συμπληρώσει η προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις του Τσάπλιν.

"Chaplin Pianissimo": Η ιστορία του 'συνθέτη' Τσάρλι Τσάπλιν - εικόνα 1

Το έμφυτο μουσικό ταλέντο του Σαρλό

Πόσοι γνωρίζουν ότι πίσω από την αρχετυπική φιγούρα του Σαρλό, ο Τσάπλιν υπήρξε επίσης και ένας πολύ αξιόλογος συνθέτης; Μπορεί να μην γνώριζε να διαβάζει ή να γράφει νότες αλλά ήξερε ακριβώς τι χρειαζόταν για να "ντύσει" τις ταινίες του. Κληρονόμησε από τους γονείς του, ένα πολύ καλό μουσικό αυτί και μια ενστικτώδη αντίληψη του ρυθμού, χαρίσματα τα οποία χρειάστηκε να ακονίσει από τα εννιά του όταν ο πατέρας του τον έστειλε στον παιδικό θίασο "Οι οκτώ λεβέντες του Λανκανσάιρ". Φτάνοντας λίγα χρόνια αργότερα στην Αμερική με τον θίασο του Φρεντ Κάρνο κουβάλησε μόνο μια μικρή αποσκευή και το βιολί του. Έμαθε να παίζει βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο μόνος του, ενώ, στο τελευταίο εμπνεύστηκε και έγραψε πλήθος θεματικών τραγουδιών και κινηματογραφικών σκορ. 

Το κατά Τσάπλιν soundtrack

Ο πρώτος κατά πολλούς διεθνής αστέρας άφησε εποχή με μερικά από τα πιο επιδραστικά έργα στην ιστορία του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου εξαιτίας της εμμονής του στο τέλειο· ξεκίνησε να γράφει μόνος του τη μουσική για τις ταινίες του γιατί ήθελε μια υπόκρουση "κομψή και ρομαντική". "Ήθελαν η μουσική να είναι αστεία", γράφει ο Τσάπλιν στην αυτοβιογραφία του ("Η αυτοβιογραφία μου", 1964), "αλλά εγώ δεν ήθελα ανταγωνισμό". Έτσι με τη βοήθεια των μαέστρων του συνέθεσε τη μουσική για τις θρυλικές ταινίες "Ο Χρυσοθήρας", "Ο Μεγάλος Δικτάτωρ", "Τα φώτα της Πόλης" και "Τα Φώτα της Ράμπας", μεταξύ άλλων.

Να πέσει το βίντεο 

Μια εβδομάδα πριν τη μεγάλη βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζήν Τσάπλιν, στέλνει το μήνυμά του προς τους Έλληνες θεατές με έναν χαιρετισμό μέσω βίντεο και μια "καλημέρα"... στα ελληνικά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Chaplin Pianissimo»

  • Κινηματογραφική

O Γιουτζίν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και εγγονός του Ευγένιου Ο' Νιλ, αφηγείται την ιστορία του θρυλικού Σαρλό με όχημα τις συναρπαστικές συνθέσεις που έγραψε για μερικά από τα πιο διαχρονικά δείγματα της έβδομης τέχνης. Ο Γιουτζήν Τσάπλιν ανοίγει ένα παράθυρο στο κοινό σε μια λιγότερη γνωστή μα εξίσου σημαντική πτυχή του Τσάρλι Τσάπλιν, αυτή του συνθέτη. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα δύο πολύπειροι ενορχηστρωτές κινηματογραφικών σκορ και ερμηνευτές· ο Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβάν Μοριζέ, οι οποίοι μεταγράφουν τις παρτιτούρες σε σουίτες για δύο πιάνα. Το αφηγηματικό και μουσικό μέρος της παράστασης θα συμπληρώσει η προβολή σπάνιων ντοκουμέντων από ανέκδοτες ιστορίες και προσωπικές αναμνήσεις του Τσάπλιν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.