Οι Francesco Lotoro ανθολογεί συνθέσεις κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στον "Παρνασσό"

Lotoro


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λογοτεχνίας Συγκεντρωτικής Μουσικής, τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας, προσκαλεί το κοινό στη συναυλία-διάλεξη του μαέστρου Francesco Lotoro (πιάνο) με τη συμμετοχή της σοπράνο Anna Maria Stella Pansini. Η εκδήλωση "Στην αναζήτηση της χαμένης μουσικής: μουσικές συνθέσεις κρατουμένων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης" θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Ο μαέστρος Francesco Lotoro, πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, ασχολείται πάνω από 30 χρόνια με την ανάκτηση, μελέτη, επιμέλεια, αρχειοθέτηση, εκτέλεση, ηχογράφηση και προώθηση χιλιάδων μουσικών έργων που γράφτηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχει ανακτήσει περισσότερες από 8.000 παρτιτούρες, που δημιουργήθηκαν σε συνθήκες στέρησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1933 και 1953, συλλέγοντας μια κληρονομιά περίπου 2.500 εγγράφων μουσικής παραγωγής (μικροφίλμ, ημερολόγια, μουσικά σημειωματάρια, φωνογραφικές εγγραφές, συνεντεύξεις με επιζώντες μουσικούς).

Francesco Lotoro
© ILMC Foundation

Ένα μοναδικό αρχείο που δημιουργήθηκε από τα ταξίδια και τις συναντήσεις με τους δημιουργούς και τους θεματοφύλακες αυτών των πολύτιμων μαρτυριών της τέχνης εμποτισμένες με ανθρωπιά. Λέει ο Francesco Lotoro: "Γνήσια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η μουσική των στρατοπέδων συγκέντρωσης αποτελεί σημαντικό πλούτος της παγκόσμιας ιστορίας, προερχόμενο από το φαινόμενο των εκτοπίσεων: ένα απτό σημάδι του γεγονότος ότι όπου δεν υπάρχει ελευθερία, αλλά υπάρχουν χαρτί και μουσικά όργανα, το χαρτί και τα μουσικά όργανα γίνονται ελευθερία. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων, αλλά σώσαμε τη μουσική τους, και αυτό είναι το ίδιο με το να έχουμε σώσει τις ζωές τους υπό μια μεταϊστορική και μεταφυσική έννοια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επιστρέψουμε στην ανθρωπότητα αυτή την κληρονομιά που είναι κωδικοποιημένη σε όλα τα είδη υλικών μέσων, όπως σημειωματάρια, χαρτί υγείας, τηλεγραφήματα, καρτ ποστάλ, σάκους λινάτσας, ή ακόμη και παραδομένη μέσω της μνήμης, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία της μουσικής’’.

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Ελεονόρα Μανόνα ετοιμάζει live εκπλήξεις

Το τελευταίο άλμπουμ της έχει τίτλο "Κορίτσι εσωστρεφές" και παρουσιάζεται το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στο Gazarte.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΗς ΛΟΥΚΑς
15/10/2026

Τα Καλογεράκια δίνουν ραντεβού στον Σταυρό του Νότου

Οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης ανεβαίνουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus με το "Τα Παιδιά Που Αγαπιούνται", σε μια μουσική συνάντηση που κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου.

Για τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, οι Dalkance είναι χορός, χαμόγελα, έρωτες

Οι Dalkance επιστρέφουν για μια σειρά εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου, ξεκινώντας το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Πριν την πρεμιέρα τους, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής μιλά στο "α".

Τόσο καλό ήταν δηλαδή αυτό το live του A$AP Rocky;

Τρεις ημέρες μετά την εμφάνισή του στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του Don't Be Dump, ας μιλήσουν τα κομπιούτερς και οι αριθμοί. Και εμείς μαζί τους.

"Το Φως που μας Ενώνει": Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αγάπης και ελπίδας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο Θεόδωρος Λαναράς και η Luz Casal ενώνουν τις φωνές τους σε μια γιορτινή φιλανθρωπική συναυλία για την ενίσχυση του έργου της Aurora και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσοκομείου "Αττικόν"

Οι Deep Purple έδειξαν πώς γίνεται

Αυτή τη φορά έφεραν μαζί τους στην Αθήνα αναμνήσεις απο μια ολόκληρη εποχή του rock.

Οι σονάτες του Μπετόβεν ζωντανεύουν στον Παρνασσό

Τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν μερικές από τις δημοφιλέστερες σονάτες του Μπετόβεν σε έναν κύκλο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον συνθέτη.