Adrian Cunningham: "Η jazz είναι στη στιγμή"

Οι Professor Cunningham & His Old School, η παλιά καλή σχολή του dixieland και του swing, επιστρέφει στο "Half Note" για μια σειρά από πρωτοχρονιάτικες συναυλίες (28/12 - 4/1) κι εμείς μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες για το show που έχουν ετοιμάσει.

Cunningham

Ο Adrian Cunningham τραγουδά, που παίζει  σαξόφωνο, κλαρινέτο και φλάουτο και είναι από τους πλέον fun καλλιτέχνες της Νεοϋορκέζικης σκηνής. Η μπάντα εξειδικεύεται στο πρώιμο αλλά και το κλασσικό τζαζ ρεπερτόριο, ενώ, έχουν συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Wynton Marsalis, Jon Batiste ή Chris Potter. Από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου καταλαμβάνει τη σκηνή του "Half Note" για μια σειρά από groovy πρωτοχρονιάτικες συναυλίες.

Έχουμε ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για τις εμφανίσεις σας, στο "Half Note Jazz Club". Τι έχεις ετοιμάσει για τα πρωτοχρονιάτικα live σας στην Αθήνα;
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στο "Half Note"! Θυμάμαι όταν εμφανιστήκαμε εκεί το 2019, η ενέργεια του κοινού ήταν εκπληκτική. Ελπίζουμε να επανασυνδεθούμε με τους θαυμαστές και τους λάτρεις της τζαζ για άλλη μια φορά.

Μετά από τόσα χρόνια σε συναυλίες και περιοδείες τι περιμένεις από κάθε ζωντανή σου εμφάνιση;
Η μουσική, ειδικά η τζαζ, έχει να κάνει με τη σύνδεση με ένα ζωντανό κοινό. Εκεί είναι που η μουσική είναι πιο δυνατή από ποτέ. Δεν υπάρχει τίποτα σαν την επικοινωνία με ένα ζωντανό κοινό, και τίποτα σαν την αίσθηση του να ακούς ζωντανά μια μπάντα. Όταν ακούς ένα συγκρότημα ζωντανά, βρίσκεσαι μέσα στη στιγμή, τους εμπιστεύεσαι να σε ταξιδέψουν και η μουσική μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση γιατί η jazz είναι πραγματικά στη στιγμή. Αυτό το είδος ενέργειας είναι μοναδικό και πολύ ισχυρό!

Έχετε κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες από τα ταξίδια σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Μερικές από τις αγαπημένες μας εμπειρίες ήταν η σύνδεση με ανθρώπους από όλο τον κόσμο καιη δημιουργία μακρόχρονων φιλικών σχέσεων με αυτούς. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, όλη την Ευρώπη, ακόμη και την Ισλανδία.

Ποιες ήταν οι πρώτες σου μουσικές φιλοδοξίες;
Όταν ήμουν μικρός, έβαζα δίσκους τζαζ του αγαπημένου μου μουσικού, του Λούις Άρμστρονγκ, έκλεινα τα μάτια και έπαιζα μαζί στο σαξόφωνό μου. Φανταζόμουν ότι ήμουν στο συγκρότημα! Νιώθω πραγματικά ευγνώμων γιατί κατάφερα να το κάνω αυτό τη δουλειά μου.

Γιατί διάλεξες τη τζαζ;
Οι γονείς μου ήταν μεγάλοι θαυμαστές της τζαζ και ο μπαμπάς μου είχε μια μεγάλη συλλογή από τζαζ δίσκους. Ήταν η αγάπη του για τη μουσική που μου πέρασε! Άρχισα να παίζω κλασική μουσική, αλλά με τράβηξε η τζαζ γιατί μοιάζει σαν μια πολύ πιο προσωπική μορφή μουσικής. Είσαι ελεύθερος να παίξεις ό,τι αισθάνεσαι και να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιλογές της κλασικής τζαζ στις οποίες "επιστρέφεις" τακτικά, γιατί επέλεξες να μετακομίσεις από την Αυστραλία στη Νέα Υόρκη και όχι στη Νέα Ορλεάνη;
Είναι αλήθεια, η Νέα Ορλεάνη είναι η γενέτειρα της τζαζ και είναι ένα ιερό "σπίτι" για αυτή τη μουσική. Η Νέα Υόρκη, για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, ήταν στην πρωτοπορία της τέχνης και του πολιτισμού. Η τζαζ είναι σαν μια γλώσσα.. αν ήθελα να μάθω ελληνικά ζώντας στις ΗΠΑ, θα μπορούσα να παρακολουθήσω μαθήματα και να διαβάσω ελληνικά βιβλία, αλλά το να ζήσω στην Ελλάδα και να βυθιστώ στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό θα βελτίωνε τα ελληνικά μου εκθετικά! Το ίδιο συμβαίνει με την jazz και τη ζωή στη Νέα Υόρκη.

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για το γκρουπ σου;
Οι Professor Cunningham and His Old School "γεννήθηκαν" πριν από περίπου 10 χρόνια. Το φτιάξαμε μαζί με συναδέλφους από της Νέα Υόρκη που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την παραδοσιακή τζαζ και τον ήχο της Νέας Ορλεάνης. Αρχίσαμε να παίζουμε για διάφορα φεστιβάλ για Lindy Hop Dancing (ένα στυλ χορού τζαζ/swing από τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1930). Μας αρέσει η ιδέα να παίζουμε για χορευτές. Και ακόμη και όταν παίζουμε σε ένα τζαζ κλαμπ ή ένα φεστιβάλ που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένο για χορό, έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η μουσική μας πρέπει να έχει ωραία αίσθηση! Αν λοιπόν δεν χορεύετε, είμαστε σίγουροι ότι θα χορέψουν τα πόδια σας κάτω από το τραπέζι ή ότι θα κουνήσετε τον πισινό σας στο κάθισμά σας!

Cunningham

Τι σου αρέσει περισσότερο στα Χριστούγεννα;
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που περνάμε με τις οικογένειες τους κοντινούς μας ανθρώπους. Πάντα είχαν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Και επίσης, είναι μια τόσο όμορφη εποχή για χριστουγεννιάτικη μουσική. Υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2024;
Η περίοδος του Covid ήταν πολύ δύσκολη για εμάς ως ερμηνευτές, καθώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε περιοδείες και να παίξουμε. Νιώθω ότι το 2023 ήταν η αρχή της πλήρους επιστροφής μας στην αγαπημένη συναυλιακή κατάσταση. Οπότε νιώθω ότι το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για να επιστρέψουμε πλήρως και να μοιραστούμε τη μουσική μας με θαυμαστές από όλο τον κόσμο!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Professor Cunningham & His Old School

  • Jazz-Blues-Ethnic

Η παλιά καλή σχολή του dixieland και του swing. Αυστραλός στην καταγωγή, ο Adrian Cunningham έχει κατακτήσει τη Νέα Υόρκη τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελεί μία ηγεμονική φιγούρα στη διασκέδαση της πόλης, έχοντας όμως βραβευτεί ήδη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2012 δημιουργεί τους Professor Cunningham & His Old School, ένα σχήμα με ξεκάθαρες μουσικές αναφορές στον πιο παραδοσιακό ήχο της Νέας Ορλεάνης, στην αρχή της τζαζ μέχρι το rhythm&blues, στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης και των μεγάλων ορχηστρών του swing. Η μεγάλη ποιότητα των συντελεστών της μπάντας, τους εξασφάλισε από την αρχή μεγάλες επιτυχίες, πολλές εμφανίσεις στα σπουδαιότερα clubs αλλά και τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και πολλές βραβεύσεις. Η δυνατότητά του ιδίου του Adrian όμως να παίζει εξαιρετικά τα πνευστά, τον οδήγησε να συνεργάζεται επί σκηνής με καλλιτέχνες όπως οι Wynton Marsalis , Jon Batiste ή Chris Potter και να ηχογραφεί με καλλιτέχνες όπως οι Jeff Hamilton, John Clayton ή Ted Rosenthal. Ο Cunningham παράλληλα ήταν ο leader των πνευστών στην μπάντα του Vince Giordanoκαι των Nighthawks που βραβεύτηκαν για την εκπληκτική μουσική τους στην διάσημη σειρά “Boardwalk Empire”.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

16/05/2024

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα του Athens Music Week 2024

Η τετραήμερη γιορτή ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας, που απλώνεται σε 4 venues στην ευρύτερη γειτονιά του Κεραμικού, προσκαλεί 40 καλλιτέχνες και 160 ομιλητές από 26 χώρες.

Τι θα δούμε στον Κήπο του Μεγάρου αυτό το καλοκαίρι;

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις έχει αρχίσει.

Αυτές είναι οι παράλληλες δράσεις του 23oυ Athens Jazz

Οι χειροποίητες δημιουργίες του Meet Market, η επετειακή φωτογραφική έκθεση της ομάδας METApolis και το πιο τζαζ πρωινό του καλοκαιριού, γεμάτο με δωρεάν δράσεις για παιδιά, συμπληρώνουν τη φετινή διοργάνωση

"P.O.P.": Kυκλοφόρησε το νέο E.P. της Μαρίνας Σάττι

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον 68ο Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η Σάττι επιστρέφει με ολοκαίνουργιο υλικό.

Γιάννη Αγγελάκη, ποια είναι η "Φωνή των Βακχών";

Ο ανερχόμενος συνθέτης γράφει για την "επινοημένη παράσταση μουσικού θεάτρου" που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.