Οι συναυλίες της γιορτινής Αθήνας

Όπως και κάθε χρόνο, η περίοδος των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους φέρνει δημιουργικό «πυρετό» στους χώρους της πρωτεύουσας που φιλοξενούν συναυλίες, στους οποίους στήνονται μουσικές βραδιές διαφόρων ειδών –στο εορταστικό πνεύμα των ημερών (ή και όχι), από εγχώρια ονόματα, αλλά και από διεθνείς επισκέπτες.

Snvl23_front Η Denise King θα κάνει Χριστούγεννα στο «Half Note»

Κάθε χρόνο, η λαμπερή ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αθήνα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους επεκτείνει τη "μαγεία" της και στο μουσικό γίγνεσθαι. Έτσι, εκτός από τα εορταστικώς τροποποιημένα προγράμματα στις πίστες και στις μικρές ή μεγάλες σκηνές της πόλης, δημιουργικός "πυρετός" καταλαμβάνει και τους χώρους που φιλοξενούν συναυλίες, στους οποίους στήνονται βραδιές διαφόρων ειδών –τόσο από εγχώρια ονόματα, όσο και από διεθνείς επισκέπτες. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις διαθέσιμες προτάσεις, φτιάχνοντας έναν εύχρηστο οδηγό.

Τα κλασικά

Αποτελεί κάτι σαν παράδοση, πια, το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου που παρουσιάζει λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Ουρανία Γκάσιου, στο Μέγαρο Μουσικής. Φέτος θα παίξει το Σάββατο 23/12, συνοδευόμενη από τα χάλκινα πνευστά των Ventus Ensemble. Την εορταστική σκυτάλη λαμβάνει κατόπιν η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, η οποία θα καταδυθεί στο φημισμένο ορατόριο του Γκέοργκ Χαίντελ "Ο Μεσσίας", σε διεύθυνση Γιώργου Πέτρου (Τετάρτη 27/12). Ακολουθεί το πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα του Μεγάρου για "Ρεβεγιόν στο Παρίσι" με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Παρασκευή 29 & Σάββατο 30/12), η οποία θα παραταχθεί επί σκηνής με μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Snvl23_01
© Χάρης Ακριβιάδης
Το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου είναι παράδοση για τις γιορτές

Μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της σεζόν θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, με τη Vienna Chamber Orchestra να επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, δίνοντας διπλό ραντεβού (Δευτέρα 1 & Τρίτη 2/1, σε διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη). Από την αυστριακή πρωτεύουσα ξανάρχεται για τρίτη σερί Πρωτοχρονιά και η Vienna Mozart Orchestra, για μια βραδιά στο ανθοστολισμένο "Christmas Theater" (2/1), ενώ στο "Ωδείο Αθηνών" στήνεται μια "Χριστουγεννιάτικη Συμφωνία" με βαλς, πόλκες και χορωδιακά, στα οποία θα ξεναγηθούμε από την ορχήστρα Φιλαρμόνια και την Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (Παρασκευή 22/12).

Snvl23_02
Η ιστορική Vienna Chamber Orchestra έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κλασικό "μενού" διαθέτουν και οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ανήμερα Χριστούγεννα (Δευτέρα 25/12) θα ξεδιπλωθούν οι "Γιορτές του Παπαγκένο", σε διασκευή Τάσου Ρωσόπουλου, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", επίσης, θα δοθεί μια χριστουγεννιάτικη συναυλία μουσικής δωματίου από το Trio Fortuna (Παρασκευή 29/12), ενώ υπάρχει και η βραδιά "Iuvenes Musici" (23/12), στην οποία η Ελληνογερμανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων θα ανθολογήσει σπουδαίους Ευρωπαίους συνθέτες. Το Νέο Έτος, τέλος, φέρνει στην Αθήνα το ουκρανικό σύνολο The Lords Of The Sound, για ένα αφιέρωμα στις δημιουργίες του Hans Zimmer για τον κινηματογράφο ("Christmas Theater", 4/1).

Άλλες συναυλίες με εορταστικό περιεχόμενο

Βραδιές με σπέσιαλ περιεχόμενο στήνονται ασφαλώς και πέρα από το κλασικό πεδίο. Μερικές από αυτές, μάλιστα, έχουν τη δική τους θέση στην εορταστική ζωή της πόλης, αφού επιστρέφουν κάθε χρονιά. Όπως οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, για παράδειγμα (για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε χωριστά, στο τέλος του παρόντος κειμένου), αλλά και η μουσική παράσταση "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες", λ.χ., την οποία διοργανώνουν στον "Φάρο" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι Burger Project και το Endynamei Ensemble –μια ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία: κάνουν πρεμιέρα στις 23/12, για 12 βραδιές (έως και Κυριακή 7/1). 

Snvl23_03
Το φετινό "Προρεβεγιόν" των Lost Bodies γιορτάζει και τα 35 τους χρόνια ως γκρουπ

Παρουσία στις συναυλιακές παραδόσεις της σεζόν δηλώνει βέβαια και το κλασικό "Προρεβεγιόν" των Lost Bodies, που φέτος τιμά και τα 35 χρόνια της μπάντας ("ΙΛΙΟΝ plus", 29/12), αλλά και η καθιερωμένη γιορτή του περιοδικού Metal Hammer, που θα διεξαχθεί στο "Fuzz" (23/12), με μέγα τελετάρχη τον Σάκη Τόλη των Rotting Christ. Γκαλά για τα Χριστούγεννα στήνουν και ο Μάριος Φραγκούλης με τον Γιώργο Περρή, οι οποίοι επιστρέφουν στις κοινές τους "Be Our Guest" εμφανίσεις ("Christmas Theater", 28/12). Τις γνωστές τους γιορτινές βραδιές επαναλαμβάνουν και οι Polkar, ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στον "Σταυρό Του Νότου", ενώ ρεβεγιόν θα κάνει και η "Οδός Λυσίου", με Γιάννη Ζουγανέλη, Ελένη Δήμου, Διονύση Τσακνή & Νικόλ Σαραβάκου (24, 25 & 31/12).

Snvl23_04
Η λαμπερή βραδιά "Christmas In New York" έγινε ήδη sold out

Ένα λαμπερό κονσέρτο τιτλοφορούμενο "Christmas in New York" στήνει επίσης η Athens Big Band στο θέατρο "Ολύμπια" (Σάββατο 30/12, ήδη sold out), ενώ το δικό του στίγμα δίνει και το "Gazarte", προσκαλώντας την αθηναϊκή κολεκτίβα Crazy People Music για τζαζ Χριστούγεννα (Τρίτη 26/12). Μια ειδική "Νύχτα των Ευχών" σχεδιάζει και η Σοφία Μανουσάκη στη "Σφίγγα" (24/12), ενώ ο Νίκος Χριστόπουλος παίρνει τους Polite Blue για μια "Christmas Edition" βραδιά ανήμερα Χριστούγεννα στο "Faust". Ο Solmeister με τη Marsheaux, πάλι, επενδύουν σε μια πρόταση για ραπ Χριστούγεννα με την περιοδεία "Να Τα Πούμε;", η οποία θα σταθμεύσει στο "Fuzz" (29/12). 

Snvl23_05
© Άρης Καμαρωτός
Solmeister & Marsheaux μας προτείνουν Χριστούγεννα σε ραπ ρυθμούς

Ξεχωριστή θέση, όμως, έχει και η παράσταση "Να Τα Πούμε;", η οποία θα ανέβει στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών (23, 24 & 26/12) από τον Λάμπρο Φισφή, τον Δημήτρη Μακαλιά και 11μελή ορχήστρα, όντας αφιερωμένη στις μεταγραφές παραδοσιακών καλάντων του Γιάννη Μαρκόπουλου. Τέλος, ως είθισται, γιορτινό πρόγραμμα στήνει και το "Half Note", παραχωρώντας τη σκηνή του σε διεθνείς καλεσμένους από τον χώρο της τζαζ: έτσι, από τις 21/12 ως και τις 27/12 θα φιλοξενήσει τη Denise King, ενώ την πρωτοχρονιάτικη σκυτάλη λαμβάνει ο Professor Cunningham με τους Old School του (28/12 έως και 4/1). Προς τα Φώτα, έπειτα, ξανάρχονται στην Αθήνα οι Tiger Lillies, φέρνοντας το ολοκαίνουριο "Lessons in Nihilism" (πρεμιέρα την Παρασκευή 5/1, για 8 συναυλίες).

Οι υπόλοιπες βραδιές της περιόδου

Πέρα από τις ειδικές βραδιές, φυσικά, υπάρχει και μια πληθώρα συναυλιών δίχως εορταστικό περιεχόμενο, από καλλιτέχνες που απλά εκμεταλλεύονται την εξωστρέφεια της εποχής ώστε να βγουν στο προσκήνιο. Ανάμεσά τους, μάλιστα, βρίσκουμε και διεθνή ονόματα: την Παρασκευή 22/12, λ.χ., θα δούμε τους Βρετανούς Jazz Sabbath στο "Gazarte", αλλά και τους Γάλλους Celeste στο "Temple", ενώ την Τετάρτη 27/12 έρχεται ο Iku Sakan στο "Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων". Το Νέο Έτος, κατόπιν, φέρνει τους 38 Samurai στο "Christmas Theater" (Τετάρτη 3/1), οι οποίοι ενώνουν ορχήστρα, ροκ μπάντα και χορωδία σε ένα αφιέρωμα στη μουσική επένδυση των πιο διάσημων anime της Ιαπωνίας.

Ανάμεσα στα εγχώρια δρώμενα ξεχωρίζει το "Strange" τετραήμερο του Stegi Radio στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (22, 23, 29 & 30/12), το οποίο φιλοδοξεί να συστήσει ευρύτερα τα φρέσκα ταλέντα του επίκαιρου αθηναϊκού underground. Σημαντική προσέλευση νεολαίας αναμένεται και στη μεγάλη χιπ χοπ βραδιά στο Open Air του ΟΑΚΑ, που φέρνει δίπλα-δίπλα τους Βήτα Πεις με τον 12ο Πίθηκο (27/12), ενώ πληθώρα κόσμου θα προσελκύσει και η εμφάνιση των 1000mods στο "Floyd" (29/12). Στο σημείο αυτό, βέβαια, αξίζει μια ειδική αναφορά και στο "Major Seven" του Μεταξουργείου: τη νέα μουσική σκηνή της πόλης, όπου στις 23/12 θα δούμε τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο να παρουσιάζει το "Σακάκι του Μπακάλη", συστήνοντας, παράλληλα, τη φωνή της Ανδρομάχης Φουντουλίδου. Η συνέχεια φέρνει την "Κιθαρωδία" του Αντώνη Μιτζέλου (30/12 και 6/1 του Νέου Έτους), τον οποίον πλαισιώνει στο τραγούδι η Χριστίνα Γκόλια.

Snvl23_07
Η βραδιά των 1000mods στο "Floyd" προβλέπεται να συγκεντρώσει πλήθος κόσμου

Κατά τα λοιπά, στις 22/12 παίζει ο Saske με τους καλλιτέχνες της Offbeat ("Floyd"), ο Good Job Nicky ("Gazarte", με μία ακόμα performance στις 29/12), οι Συνθετικοί ("ΙΛΙΟΝ plus"), οι Anorimoi ("Gagarin"), η Μυρτώ Βασιλείου ("Faust"), οι Turboflow3000 & Sigmataf ("Death Disco"), οι Speakeasies Swing Band ("Gazarte"), τα Παράξενα Τρένα ("Γυάλινο") και το συγκρότημα cHΩROS ("Underflow"). Στις 23/12 έχουμε κάμποσο ραπ, αφού στο μεν "Arch" διεξάγεται το Hip Hop Is Alive vol. 2 –με πρωταγωνιστές τη Mi55t και τον Brak– στο δε "Κύτταρο" εμφανίζεται ο Θύτης. Υπάρχει όμως και ο Βασίλης Καζούλης στο "Πόλις", οι Mechanimal στη "Death Disco", οι Λαθρεπιβάτες στην "Αθηνά", οι Blueballs στο "Faust" και η βραδιά του Σώζου Λυμπερόπουλου για το Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης στο "Ionia Hall".

Την Παραμονή των Χριστουγέννων το "Christmas Theater" φιλοξενεί μια συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Disney, το "Κύτταρο" έχει ικαριώτικο γλέντι με τους Ζευκαλήδες, ενώ υπάρχουν και οι Γιαγκίνηδες στον Σταυρό Του Νότου, αλλά και η Jennie Nega στο "Faust". Την Τρίτη 26/12 παίζει εκεί και η Lou Is, ενώ αρκετές επιλογές διαθέτει και η Τετάρτη 27/12: οι Active Member επαναφέρουν τους ιστορικούς Μύθους Του Βάλτου ("Κύτταρο"), οι Sugahspank & The Swing Shoes παρουσιάζουν νέο δίσκο ("ΙΛΙΟΝ plus"), ενώ εμφανίσεις ανακοίνωσαν και οι Swinging Cats ("Gazarte"), D/αλκ/ance ("Faust") και Nalyssa Green ("Death Disco").

Snvl23_06
Οι Active Member επαναφέρουν τον ιστορικό δίσκο "Μύθοι Του Βάλτου"

Την Πέμπτη 28/12, στη συνέχεια, έρχεται το αφιέρωμα του Δημήτρη Καλαντζή στον Michel Legrand ("Παρνασσός"), καθώς και συναυλίες από τους Ραμμένο Άσσο ("ΙΛΙΟΝ plus"), Ορέστη Ντάντο ("Gazarte"), Xaxakes ("Tiki"), Στέλιο Τσουκιά ("Faust") και Τάσο Σκούρα ("Κύτταρο"). Η χρονιά ολοκληρώνεται με την κοινή performance των Μανώλη Φάμελλου, Στάθη Δρογώση & Οδυσσέα Τσάκαλου ("Σφίγγα", 30/12), με τον Θοδωρή Κοτονιά και τη Σαββέρια Μαργιολά στο "Ολύμπια" (29/12), τους Billie Supernatural και Κωνσταντίνο Παπαδάκη στο "Faust" (29 και 30/12, αντίστοιχα), τους Πεθαίνουν Στο Τέλος ("Κύτταρο", 30/12), συν το διπλό κονσέρτο του Σταύρου Λάντσια στο "Jazzét Music Hall" (29 & 30/12).

Το Νέο Έτος, από εκεί και πέρα, πραγματοποιεί γκαζωμένο ποδαρικό με τους Rock n Roll Children να ξαναστήνουν τον γνωστό τους φόρο τιμής στον Ronnie James Dio ("Κύτταρο", Παρασκευή 5/1), πάντα για καλό σκοπό. Το Σάββατο 6/1 θα δούμε τον Mazoha στη "Death Disco", αλλά και τους Blues Wire στο "Κύτταρο", ενώ η εορταστική σεζόν κλείνει ανήμερα του Αη-Γιαννιού (Κυριακή 7/1) στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος με το "Looking for Trouble": έναν φόρο τιμής στον Elvis Presley, εκ μέρους μουσικών από τρία αθηναϊκά γκρουπ (DK & The Band, Jitterbugs & HiRollers).

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.