Τραγούδια αγάπης, post bop περιπέτειες και λοιπά δαιμόνια στις συναυλίες της εβδομάδας

Μια λίστα με τις συναυλίες που δεν θα χάσουμε στην Αθήνα της επόμενες μέρες

The Magnetic Fields interview Floyd © Mark Ynys Mon

Η Molly Nilsson πιο "Extreme" από ποτέ

Molly Nilsson
©Graw Boeckler

Το synth pop icon από τη Σουηδία ετοιμάζεται να εμφανιστεί ξανά στην Αθήνα, τo Σάββατο 18 Νοεμβρίου, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη συναυλία της στα μέρη μας. Μέσα από ένα μινιμαλιστικό σκηνικό set up, η Molly Nilsson παίζει τη συναισθηματικά φορτισμένη και μελαγχολική ηλεκτρονική pop με lo-fi αισθητική, άμεσα επηρεασμένη από τα 80s και τα 90s. Μπορεί να εμφανίζεται μόνη, με όλα τα instrumental προηχογραφημένα, αλλά αυτό καταφέρνει να το χρησιμοποιεί υπέρ της, δίνοντας όλη της τη συγκέντρωση στα φωνητικά. Αφορμή για τη συναυλία της στην "Death Disco" είναι το "Extreme", το καινούργιο και πιο φιλόδοξο ως τώρα δισκογραφικό της πρότζεκτ. Η βραδιά ξεκινά από νωρίς με μουσικές από την Katscenes.

69 τραγούδια αγάπης

Magnetic Fields

Οι Magnetic Fields, το εκκεντρικό ποπ σχήμα των 90s, φτάνει στο "Floyd" για μια χορταστική συναυλία, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου. Η παρέα του τραγουδοποιού Stephin Merritt φέρνει υλικό από το εμβληματικό τριπλό άλμπουμ του, "69 Love Songs" (1999), το πιο πρόσφατο "Quickies" (2020) αλλά και κομμάτια από όλη την καριέρα τους.

Ο David Murray επιστρέφει με νέο σχήμα 

DAVID MURRAY QUARTET

O μουσικός που προσωποποιεί τη μετα-Coltrane δημιουργική εξέλιξη της τζαζ επιστρέφει στη σκηνή του "Half Note Jazz Club" για μια σειρά εμφανίσεων με το νέο του δυναμικό κουαρτέτο, από την Παρασκευή 17 μέχρι και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Ο σαξοφωνίστας και μπασο-κλαρινετίστας έγινε γνωστός στα μέσα των 70s ως μέλος του World Saxophone Quartet και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται στην τεράστια δισκογραφία του με τους ρυθμούς και τις παραδόσεις των gospel, blues, R&B, latin μέχρι τη ροκ ψυχεδέλεια. Έρχεται με τους Marta Sanchez στο πιάνο, Luke Stewart στο μπάσο και Russell Carter στα τύμπανα και προχωρημένες post bop, post soul και post blues μουσικές.

Το Κουαρτέτο Ébène στο Μέγαρο 

Κουαρτέτο Ébène

Το διάσημο γαλλικό σχήμα μουσικής δωματίου έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής σε ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα Χάυντν, Μπάρτοκ και Σούμπερτ (16/11). Οι τέσσερις σολίστ του κουαρτέτου - οι βιολονίστες Πιερ Κολομπέ και Γκαμπριέλ Λε Μαγκαντύρ, η βιολίστα Μαρί Σιλέμ και ο τσελίστας Ραφαέλ Μερλέν (τον οποίο αντικαθιστά εκτάκτως ο Γιούγια Οκαμότο) έχουν διακριθεί για την άνεση και την ελευθερία με την οποία προσεγγίζουν το κλασικό ρεπερτόριο αλλά και διαφορετικά μουσικά είδη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Molly Nilsson

  • post punk - new/dark wave

Η Σουηδή καλλιτέχνις δημιουργεί συναισθηματικά φορτισμένη και μελαγχολική ηλεκτρονική pop με DIY αισθητική, άμεσα επηρεασμένη από ’80s και ’90s Γεννημένη στη Σουηδία, η Molly Nilsson είναι φανατική υπέρμαχος της D.I.Y. νοοτροπίας και προσέγγισης. Ηχογραφεί τη μουσική της μόνη της, πρωταγωνιστεί η ίδια στα videos της, έχει ιδρύσει τη δική της δισκογραφική εταιρεία, Dark Skies Association, μέσω της οποίας κυκλοφορεί όλες τις δουλειές της (κάποιες φορές σε συνεργασία με την Night School Records) κι έχει έτσι δημιουργήσει ένα σύστημα που της δίνει όλη την ελευθερία που χρειάζεται. Η σκοτεινή προσέγγισή της στο synth pop ιδίωμα έρχεται σε απόλυτη ισορροπία με ατμοσφαιρικές synth μελωδίες, αλλά και με τη μοναδική χάρη των φωνητικών της, στοιχεία τα οποία συνθέτουν το ξεχωριστό ηχόχρωμά της, που την έχει βοηθήσει να δημιουργήσει έναν σταθερά αυξανόμενο πυρήνα οπαδών, από το ντεμπούτο “These Things Take Time” του 2008, μέχρι και σήμερα.

The Magnetic Fields

  • Rock-pop-folk

Το συγκρότημα θα ερμηνεύσει κομμάτια από όλη την καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου υλικού από το εμβληματικό τριπλό άλμπουμ του, «69 Love Songs». Οι Magnetic Fields αντιπροσωπεύουν τη δημιουργική παραγωγή του τραγουδοποιού, τραγουδιστή, παραγωγού και πολυοργανίστα Stephin Merritt, ο οποίος, μαζί με διάφορα μέλη της μπάντας στο τσέλο, την τούμπα, τα κρουστά και διάφορα άλλα όργανα, έγινε η πεμπτουσία του εκκεντρικού ποπ της δεκαετίας του 1990. Ο Stephin Merritt θα πλαισιωθεί από τα μέλη των Magnetic Fields, Sam Davol, Shirley Simms, Chris Ewen και Anthony Kazynski.

David Murray Quartet

  • Jazz-Blues-Ethnic

Aντιπροσωπεύοντας πλήρως τη μετα-Coltrane εξέλιξη της τζαζ, ο σαξοφωνίστας (και μπασο-κλαρινετίστας) David Murray επιστρέφει με το νέο κουαρτέτο του και με προχωρημένες post bop, post soul και post blues μουσικές. Είναι ίσως ο καλλιτέχνης της τζαζ με τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο, αφού στο παίξιμό του – ακόμη και στις πιο free / avant στιγμές του – ξέρει να αναδεικνύει όλη την ομορφιά και τον σεβασμό στην παράδοση του gospel, του μπλουζ ή του R & B. Η απαράμιλλη δε τεχνική του στο παίξιμο με την κυκλική αναπνοή, του επιτρέπει να παίζει ιδιαίτερα μακριές μουσικές φράσεις και να προσθέτει έξτρα μαγεία στην έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή του μουσική ταυτότητα.

Κουαρτέτο Ébène

  • Κλασική μουσική

Το διάσημο γαλλικό σχήμα μουσικής δωματίου σε ένα πρόγραμμα με έργα Γιόζεφ Χάυντν, του Μπέλα Μπάρτοκ και του Φραντς Σούμπερτ. Το περίφημο γαλλικό Κουαρτέτο Ébène, έχοντας αποσπάσει το α’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ARD το 2004, ξεκίνησε να περιοδεύει σε όλον τον κόσμο, ενώ οι ηχογραφήσεις του έχουν κερδίσει τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία. Κοινό και κριτικοί έχουν θαυμάσει τις εμπνευσμένες ερμηνείες του κουαρτέτου σε ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου, από τον Haydn ως τον Bartók και από τον Beethoven ως τον τζαζ αυτοσχεδιασμό. Η ζωντάνια των εκτελέσεών τους και το πνεύμα ανανέωσης της παράδοσης που τους διακρίνει, έχουν κάνει το κουαρτέτο εξίσου δημοφιλές στο ώριμο και στο νεανικό κοινό. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αναμενόμενα τη βεβαιότητα, ότι η εμφάνισή τους στο Μέγαρο Μουσικής θα είναι ένα από τα μείζονα καλλιτεχνικά γεγονότα της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Death Disco

Ωγύγου 15 & Λεπενιώτου, Ψυρρή
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.