Ταφ Λάθος: "Το hip hop κρατάει την ψυχή μου νέα"

Ο πολυσχιδής ράπερ Παναγιώτης Κυριακού μιλάει στο «α» για τα «Ακάρεα», την ελληνική hip hop σκηνή και την απόστασή του από τα social media, λίγο πριν από την τέταρτη βερσιόν της «Αισθηματικής Αγωγής» στο «Gagarin 205» (28/10).

Ταφ Λάθος

"Η μουσική μπήκε στη ζωή μου από την κοιλιά της μάνας μου μάλλον, όταν με πήγαινε σε συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μετά, όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι, από τον μεγαλύτερο αδερφό μου".

"Μεγαλώνοντας, άκουγα Michael Jackson, Guns Ν’ Roses, The Prodigy και μετά ελληνικό και ξένο rap".

"Διάλεξα το hip hop γιατί πίστευα –και συνεχίζω να πιστεύω– ότι αυτή η μουσική είναι για εμένα. Λατρεύω τη διαδικασία του sampling, να ακούω άπειρη μουσική μέχρι να βρω κάποιο δείγμα για να το πειράξω: να προσθέσω beat και διάφορα elements. Από κει και πέρα ο στίχος, το flow, οι έξυπνες ατάκες, το battle στοιχείο, το βίωμα που θα περιγράψεις, η ψυχή που θα βάλεις νιώθω ότι κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση και την ψυχή πάντα νέα".

"Τα hip hop πράγματα στην Ελλάδα είναι αρκετά κολλημένα, με ελάχιστη εξέλιξη στο στιχουργικό κομμάτι, όπως και στο flow. Η παραγωγή μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα εξέλιξη. Απλώς έγινε πιο χορευτικός και βατός ο ρυθμός, πλησίασε στο τσιφτετέλι, το ρεγκετόν, τη ρούμπα κ.ά., για να ακούγεται πιο εύκολα σε αφτιά που δεν έχουν ακούσματα από jazz, funk, blues, soul κ.ο.κ.".

Ταφ Λάθος

"Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με τα social media. Αν δεν έκανα αυτό που κάνω, σίγουρα θα είχα ακόμα το Nokia 3210 για να παίζω φιδάκι. Απ’ όταν δεν ασχολούμαι με το Instagram, κέρδισα σίγουρα μία με δύο ώρες απ’ την ημέρα μου και το μυαλό μου γίνεται λιγότερο πουρές απ’ την ακατέργαστη πληροφορία. Είτε γινόμουν θύμα καταναλωτισμού είτε επαναστάτης του καναπέ. Τεράστια κουβέντα. Όσο μου δίνεται η δυνατότητα να είμαι εκτός και να γίνεται η δουλειά μου, θα απέχω".

"Είναι κρίμα που συνήθως τα ΜΜΕ στρέφονται σε κάποιον/α που έχει γίνει ήδη κάτι. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο: να δίνεται βήμα σε καλλιτέχνες που αξίζουν και δεν είναι ακόμα γνωστοί. Η αιτία που φτασμένοι ράπερ δεν δίνουν συνεντεύξεις είναι σίγουρα για λόγους εικόνας, αλλά και από αντίδραση σε αυτό που ανέφερα παραπάνω. Προσωπικά, αν έχω κάτι να πω, θα το κάνω".

"Έκανα live με μπάντα γιατί ήθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία. Δεν θα σου κρύψω ότι ήταν αρκετά δύσκολο. Το να οργανώσω δηλαδή όλα αυτά τα παιδιά και να τους κάνω να νιώσουν τη μουσική μου δική τους. Ήταν πανέμορφο, γεννήθηκαν πολύ όμορφες ιδέες και στιγμές, αλλά ταυτόχρονα ήταν περιοριστικό, γιατί τη στιγμή του live έπρεπε να έχω το νου μου και στους υπόλοιπους, οπότε ένιωθα ότι δεν μπορούσα να εκφραστώ και να δώσω το 100% μου. Ενώ με τον Dj Micro είναι λες και είμαστε ένα και αυτή την στιγμή τουλάχιστον το ευχαριστιέμαι περισσότερο. Βέβαια μετά καλά να είμαστε δεν ξέρω τι τρέλα θα μου σκάσει να κάνω. Το βλέπουμε.". 

"Το "Ακάρεα” ξεκίνησε να γράφεται στην πρώτη καραντίνα και είναι ο πρώτος δίσκος που ηχογραφούσα τον εαυτό μου. Με αυτό τον δίσκο ένιωσα καλύτερα με τον Παναγιώτη, έμαθα να με ανεβάζω ψυχολογικά και άρχισα να εκτιμώ τις δυνατότητές μου. Θεωρώ ότι είναι ίσως ο καλύτερος hip hop δίσκος που έχω κάνει".

"Έχω ήδη αρκετά κομμάτια στα σκαριά, αλλά ακόμα δεν συμπληρώνουν κάποια εικόνα για να μιλήσω για ολόκληρο άλμπουμ. Μάλλον θα βγάζω singles ή EP για το επόμενο χρονικό διάστημα".

Ταφ Λάθος

"Όχι δεν υπάρχει πλάνο για κάποια αντίστοιχη δουλειά με την ταινία μεσαίου μήκους για το album "DECA" γιατί πολύ απλά έγινε. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ίσως να ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει ποτέ. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική".

"Κανείς MC δεν ξεκινάει ως καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι σημαντικό να έχει χαρακτήρα για να ξεχωρίζει από τους άλλους, με τη χροιά, τους στίχους ή το flow του. Από εκεί και πέρα, καλός MC για εμένα είναι αυτός ο οποίος εξελίσσει το ραπ του και τη μουσική του και δεν βολεύεται στην επιτυχία του. Βαριέμαι να ακούω το ίδιο τραγούδι συνέχεια".

"Αυτές τις μέρες αγοράζω βινύλια για να μάθω καινούργιες μπάντες και να βρω δείγματα. Δεν ακούω κάτι συγκεκριμένο, ακούω γενικά μουσική για να διευρύνω τους ορίζοντες μου".

"Η "Αισθηματική Αγωγή” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα για το θεατή. Χαίρομαι που θα μοιραστώ τη σκηνή με παιδιά που εκτιμώ μουσικά αλλά και προσωπικά". 

Οι υπόλοιποι "αισθηματίες"

Sci-Fi River

Sci-Fi River

Κάνει ραπ "για τα παιδιά που δεν εμπιστεύονται ποτέ", μιξάροντας oldschool beats με πανκ και ηλεκτρονικές αναφορές. 

Kristof

Kristof

Μια avant-pop εξτραβαγκάνζα, που φέρνει κοντά τη σύγχρονη με την κλασική μουσική, το γερμανικό καμπαρέ με τα synths.

Echo Tides

Echo Tides
© Katerina Paspaliari

Η πολύχρωμη παρέα μάς καλεί να συντονιστούμε στη συχνότητα του Ανδρομέδα FM και να χορέψουμε μέχρι το φεγγάρι.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Αισθηματική Αγωγή Vol.4

  • Φεστιβάλ

Η επιτυχημένη συναυλιακή σειρά επιστρέφει για την τέταρτη βερδιόν της, με καλεσμένους τους Ταφ Λάθος, Echo Tides, Sci-Fi River και Kristof. O headliner της βραδιάς (Ταφ Λάθος) είναι από τους κυριότερους εκφραστές και από τους πλέον πρωτοποριακούς εκπροσώπους της ελληνικής Hip Hop σκηνής. Ιδρυτής της Bashment Records και μέλος των Ψυχοδραμα 07, ξεκίνησε ως MC και Beatmaker το 2001 και από τότε, έχει κυκλοφορήσει 6 Albums, δεκάδες singles & συνεργασίες και μία ταινία μεσαίου μήκους, οπτικοποιώντας εξ’ ολοκλήρου το Album “DECA”.

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.