"Mediterranean Soundwaves": H &Beyond φέρνει αέρα Ιταλίας στο Σεράφειο

Δημήτρης Παπαϊωάννου Βασίλης Σεβδαλής

H πολιτιστική πλατφόρμα &Beyond φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα το δίδυμο των Ναπολιτάνων Massimo Di Lena και Lucio Aquilina, a.k.a Νu Genea, εγκαινιάζοντας τη σειρά εκδηλώσεων "Mediterranean Soundwaves", στις 26 Αυγούστου, στο Σεράφειο. Το υβριδικό DJ set (DJ + LIVE KEYS) των Nu Genea θα πλαισιώσουν με B2B sets οι Dynamons x Chevy και Super Mario x Papaioannou. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο Βασίλης Σεβδαλής (aka Chevy), οι ιθύνοντες νόες της πολιτιστικής πλατφόρμας &Beyond, μας δίνουν μια γεύση από τη νέα σειρά events που εμπνέονται από τους ήχους και την κουλτούρα της Μεσογείου.

Ποια ανάγκη γέννησε τη σειρά events Mediterranean Soundwaves;
Δεν θα λέγαμε ότι η ιδέα προέκυψε από κάποια ανάγκη, αλλά από τη συνειδητοποίηση της επιρροής του Μεσογειακού ήχου και τρόπου ζωής στον σύγχρονο τρόπο διασκέδασης, είτε αυτό έχει να κάνει με την μουσική, είτε με το φαγητό, είτε με την συνεύρεση και την κοινωνική ζωή. Ως συλλέκτες βινυλίων, DJs, διοργανωτές μουσικών εκδηλώσεων αλλά και καλοφαγάδες αντιληφθήκαμε πως το παρόν εξελίσσεται "έξω από την πόρτα μας” και αποφασίσαμε να το εντάξουμε και επίσημα στο μέλλον μας.

Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στα μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου;
Αναφερόμενοι σε αυτά, εννοούμε καταρχάς τη μουσική που δημιουργείται και βιώνεται σε ένα ευρύ γεωγραφικό πλαίσιο που καλύπτει το Νότο της Ευρώπης, τον Βορρά της Αφρικής, και την ευρύτερη ανατολική πλευρά της Ασίας. Με βάση την αγάπη μας για τη μουσική γενικά και όχι για ένα συγκεκριμένο είδος, ανακαλύπτουμε συνεχώς την κρυφή της δύναμη. Η μουσική της περιοχής εξελίσσεται διαρκώς, ανακατεύοντας τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά, τους απίστευτους ρυθμούς της, με funky διάθεση, disco grooves και μοντέρνα, urban στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η γειτονιά μας δείχνει να διαθέτει εξαιρετικά ταλαντούχους νέους μουσικούς, σαν τους Nu Genea, οι οποίοι διαμορφώνουν με τον καλύτερο τρόπο το μουσικό μας μέλλον δημιουργώντας απολαυστικά μουσικά υβρίδια.

Nu Genea
Nu Genea

Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους Nu Genea, τους πρώτους καλεσμένους του Mediterranean Sounds;
Όπως γράψαμε στο επίσημο δελτίο τύπου γι’ αυτούς: "Οι Nu Genea είναι το καλλιτεχνικό δημιούργημα των Ναπολιτάνων μουσικών και DJ Massimo Di Lena και Lucio Aquilina. Η έμπνευσή τους πηγάζει από μια ιστοριογραφική έρευνα για την χορευτική μουσική από τα πρώτα της βήματα, ακολουθώντας τις μουσικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο και συλλέγοντας τους ήχους που κατά μήκος των αιώνων έχουν επηρεάσει τις ακτές της πόλης τους, μια ανεξάντλητη πηγή διαπολιτισμικής ευαισθησίας και διάδρασης. Η προσέγγιση τους στη μουσική ξεχωρίζει για την ανακάλυψη ανεξερεύνητων πεδίων, ανιχνεύοντας το παρελθόν και εκτελώντας μια πρωτότυπη χορευτική εξίσωση, η οποία είναι εμποτισμένη με disco, funk, boogie, electronica, dub, folk, world και όχι μόνο ακούσματα, κάνοντας τις ζωντανές εμφανίσεις όπως και τα DJ set τους κάτι το μοναδικό”. Οι Nu Genea είναι η κορυφαία μπάντα που προέκυψε από την σύγχρονη ιταλική ντίσκο σκηνή. Με επίκεντρο την πόλη της Νάπολη, μια νέα γενιά Ιταλών παραγωγών αναβιώνει με επιτυχία την πλούσια παράδοση της χώρας τους σε disco, italo, cosmic και funk ρυθμούς. 

Γιατί επιλέξατε το Σεράφειο Αθηνών να φιλοξενήσει το Mediterranean Soundwaves;
Πρώτον, λόγο της εύκολης πρόσβασης του και δεύτερον λόγω του εξωτικού χαρακτήρα της ιδέας, επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε το πρώτο event της σειράς Mediterranean Soundwaves στον προαύλιο χώρο ενός κολυμβητηρίου. Επίσης η πόλη έχει έλλειψη σε ανάλογους, εξωτερικούς χώρους στο ευρύτερο κέντρο της και ο αίθριος χώρος του είναι μια εξαιρετική περίπτωση σχετικά.

&Beyond

Τι θα δούμε στο πρώτο event της σειράς, που είναι αφιερωμένο στον ιταλικό τρόπο ζωής;
Πιθανότατα θα βιώσουμε το μεγαλύτερο Aperitivo γεγονός της πόλης! Θα δούμε υπέροχα, ολόγελα πρόσωπα, θα φάμε αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα ξυλόφουρνου από τους φίλους μας στην Pizza Dough, θα βρούμε επιλεγμένα βινύλια με έντονο Μεσογειακό "άρωμα” από το αγαπημένο μας Father Herbie Records ενώ διαθέσιμα θα είναι και κάποια από τα πιο "εξωτικά" ρούχα που παίζουν εκεί έξω, δημιουργήματα της Mohxa, με έδρα την Αθήνα! Πρωτίστως όμως θα ακούσουμε καταπληκτική μουσική από τους DJs της βραδιάς,  Dynamons, Super Mario, εμάς και φυσικά το υβριδικό DJ set (συνοδεία Live πλήκτρων) που ετοιμάζουν οι Nu Genea, για την πρώτη τους εμφάνιση στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως το event πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Αμφότεροι μετράτε πολλά χρόνια πίσω από τα decks αλλά και ως curators. Πως ξεκίνησε η συνεργασία σας και πώς προέκυψε η δημιουργία της &Beyond;
Μετά από αρκετά χρόνια παράλληλων και σχετικών δραστηριοτήτων αποφασίσαμε τον περασμένο χειμώνα να σμίξουμε επιχειρηματικά με βάση το δημιουργικό παρελθόν και παρόν μας, να χτίσουμε από κοινού το μέλλον μας, βασιζόμενοι σε κάποιες, σημαντικές για εμάς, ηθικές αξίες και φυσικά την αγάπη μας για την καλή μουσική. Η φιλική και επαγγελματική μας σχέση βέβαια μετρά αισίως μια εικοσαετία, από τα πρώτα χρόνια του - μυθικού πια - Synch Festival, με πολλούς και σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς. 

Ποιο είναι το όραμα σας για την πλατφόρμα;
Φαντασία ή Θάνατος. 

Φαντασία ή Θάνατος

Τι άλλο έρχεται από την &Beyond το επόμενο διάστημα;
Έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα εν όψει και είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι γι’ αυτά. Την στιγμή που μιλάμε δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο για λόγους κατα βάση τυπικούς. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να αναφερθούμε σε κάποια. Το - αναβληθέν λόγω καιρικών συνθηκών – "Μουσικόραμα” που ήταν προγραμματισμένο τον περασμένο Απρίλιο και φιλοδοξεί να παρουσιάζει την "αφρόκρεμα” της εγχώριας μουσικής σκηνής, θα συμβεί έως τις αρχές του χειμώνα. Επίσης να αναμένετε (πολύ) άμεσα την ανακοίνωση ενός διεθνή DJ που περιμένουμε πολύ καιρό να επισκεφθεί τα μέρη μας, ενώ είμαστε σχεδόν σίγουροι πως τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε μαζί με ένα μεγάλο party! Τέλος το 2024 κρύβει μια πολύ μεγάλη έκπληξη, με μια σειρά από event για την οποία κυριολεκτικά ζούμε και αναπνέουμε! Expect the unexpected.

Who is who

Δημήτρης Παπαϊωάννου (Dimitri Papaioannou)

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Dimitri Papaioannou) πρωταγωνιστεί  στην ελληνική μουσική σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του '00, αφού επέστρεψε στην Αθήνα μετά από μια δεκαετία παραμονής στην Ιταλία, όπου μελέτησε την φύση του ήχου και διάφορες εφαρμογές του. Κατά την παραμονή του εκεί, ήταν επίσης resident DJ, παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής στο θρυλικό Link Club στη Μπολόνια. Από μικρή ηλικία, είχε πάθος με τη συλλογή βινυλίων και αναλογικών συνθεσάιζερ, είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Synch Festival, ίσως του πιο επιτυχημένου φεστιβάλ που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα και τιμήθηκε ως το καλύτερο ευρωπαϊκό φεστιβάλ το 2006. Ο Δημήτρης βρίσκεται επίσης πίσω από το ανορθόδοξο φεστιβάλ γειτονιάς Terra Furba, το δισκοπωλείο "Θρι Σίξτι", το "Spiti Bar" και το πιο πρόσφατο εγχείρημά του, το &Beyond, μια πλατφόρμα για νέες ιδέες στον τομέα των μουσικών και όχι μόνο εκδηλώσεων. Η καθημερινή του ραδιοφωνική εκπομπή, "Method To The Madness," στο Movement Radio, υποστηριζόμενη από το Ίδρυμα Ωνάση, βρίσκεται τώρα στον τρίτο της χρόνο.

Βασίλης Σεβδαλής (Chevy)

Βασίλης Σεβδαλής

Ο Βασίλης Σεβδαλής είναι DJ με έδρα την Αθήνα, με μια πορεία είκοσι και πλέον χρόνων. Έχει συνεργαστεί με πάμπολλους εγχώριους DJs και έχει εμφανιστεί στο πλάι αρκετών διεθνών καλεσμένων, σε μερικούς από τους πιο αναγνωρίσιμους χώρους και φεστιβάλ της χώρας. Ο ήχος του περιγράφεται ως σύγχρονη disco, leftfield house και indie-dance, ενώ συχνά παίζει εκλεκτικά, freestyle σετ από ένα ευρύ μουσικό φάσμα της DJ κουλτούρας. Είναι resident DJ σε κάποια από τα σημαντικότερα μουσικά spots της πόλης, έχει ραδιοφωνική εκπομπή στο movement_athens radio ενώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία "τρέχει" το mobile party Needless.

Mediterranean Soundwaves με τους Nu Genea (DJ + LIVE KEYS) | support DJs: Dynamons x Chevy, Super Mario x Papaioannou
Σάββατο 26/8 | Σεράφειο Αθηνών (προαύλιος χώρος) | Έναρξη: μ.μ. | Εισιτήρια εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.