Πληθωρική πολιτιστική περιπλάνηση στο Ξυλόκαστρο με το Φεστιβάλ Αριστοναύτες

Αριστοναυτες

Μπορεί το Φεστιβάλ Αριστοναύτες να μετράει μόλις το δεύτερο του χρόνου αλλά με δημιουργικότητα, καλλιτεχνική "τρέλα" και μια ενθουσιώδη ομάδα από πίσω έχει καταφέρει να βάλει το Ξυλόκαστρο στον πολιτιστικό χάρτη του καλοκαιριού. Τόσο πολυθεματικό όσο και πρωτότυπο το νεόκοπο φεστιβάλ φροντίζει να εστιάζει σε δράσεις που φέρνουν το κοινό -όλων των ηλικιών- στο ευρύτερο φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Κάτι που απέδειξε ιδιαίτερα φέτος, υιοθετώντας μία ενιαία θεματική για όλες τις δράσεις του, υπό τον τίτλο "Με το βλέμμα του θεατή" με επίκεντρο τον ρόλο του κοινού, του αποδέκτη της τέχνης.

Αριστοναύτες

Ένα φεστιβάλ, λοιπόν, που αντλεί έμπνευση από το κοινό, δεν θα μπορούσε να μην αγκαλιαστεί με θέρμη, ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και ασφαλώς υψηλή συμμετοχή. Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Αριστοναύτες γέμισε το Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη με μια σειρά ξεχωριστών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων που απευθύνονταν σε κατοίκους και επισκέπτες όλων των ηλικιών και που απλώθηκαν σε όλο το εύρος του Δήμου. Παρακολουθώντας την εξέλιξή των δραστηριοτήτων από την πρώτη ημέρα δεν μπορούσα παρά να παρατηρήσω πως αψηφώντας τις "τυπικές" ταμπέλες ενός φεστιβάλ οι Αριστοναύτες ήταν αρκετά πολυσχιδείς και ευρηματικοί ώστε να συνδυάσουν μουσικές βραδιές με προβολές ανιμέισον και θεατρικά workshop με μια κατανυκτική ποιητική εκδήλωση. Παράλληλα με βουτιές στις κοντινές παραλίες!

Αριστοναύτες

Πίσω από την εξαιρετική αυτή διοργάνωση βρίσκονται πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και αρκετοί ενθουσιώδεις εθελοντές- που δεν επαναπαύονται αλλά στρέφουν ήδη το βλέμμα στην επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, που εμπνεύστηκε το Φεστιβάλ ορμώμενος από τη βαθιά πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι το μέσον για την ανάδειξη ενός τόπου, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι πλούσιος σε ιστορία και φυσική ομορφιά, ο οποίος συνεργάστηκε με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο και υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων.

Αριστοναύτες

Το φετινό πρόγραμμα διέτρεχαν τρεις εικαστικές εκθέσεις, ενώ οι Αριστοναύτες έδωσαν βήμα στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό και έτσι η έκθεση στη Βίλλα Σικελιανού (η οποία και άνοιξε μόνο για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αλλά ελπίζω να γίνει επισκέψιμη στο μέλλον), περιλάμβανε αποκλειστικά έργα δημιουργών της περιοχής. Ανάμεσα στα highlights που ξεχωρίσαμε αυτό το τετραήμερο είναι η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Αριστοναύτες στην Πλατεία Αγίου Βλασίου με τη συναυλία "Εντός κι εκτός ορίων", όπου η μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη, καταχειροκροτήθηκε για την ερμηνεία της σε ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλάμβανε από Beatles έως Μίκη Θεοδωράκη.

Μια μυσταγωγική λυρική και ποιητική βραδιά ονόματι "Μ’ ένα τριφύλλι φως – Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού", με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου να απαγγέλει αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου νομπελίστα ποιητή, ενώ τη συνόδευαν η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος, μας "ταξίδεψε" βράδυ της Παρασκευής στη Βίλλα Σικελιανού.

Αριστοναύτες

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Φεστιβάλ Αριστοναύτες ήταν και αυτή τη χρονιά μία από τις πιο επιτυχημένες του ενότητες όπως και το φετινό Aristonautes Lab, η ετήσια συνάντηση πολιτιστικών φορέων, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέατρο με θέμα "Με το βλέμμα του θεατή". Ασφαλώς, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κινηματογραφικές προβολές ταινιών ανιμέισον, που πραγματοποιήθηκαν τα βράδια της Παρασκευής και της Κυριακής, με την επιμέλεια του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Αριστοναύτες

Το καλύτερο βέβαια το φυλάξαμε για το τέλος, την συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου της στο Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής που ξεσήκωσε το κοινό που δεν σταμάτησε να χορεύει. Μια μουσική συνάντηση που θύμιζε μια αλλοτινή μοιρασιά συναισθημάτων, ντύθηκε από αγαπημένα παραδοσιακά, λαϊκά, αλλά και δικά της δημοφιλή τραγούδια και χάρισε μια απελευθερωτική αίσθηση χαράς σε όλους.

Και του χρόνου Αριστοναύτες!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.

Το μουσικοθεατρικό έργο "Η φωνή των Βακχών" του Γιάννη Αγγελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου συμμετέχει ο τενόρος Χρήστος Κεχρής και μουσικοί από το ειδικευμένο στη σύγχρονη μουσική σύνολο Ergon Εnsemble.

Easter Eggs: Η πασχαλινή παράδοση της διεθνούς δισκογραφίας

Το μουσικό γεγονός της φετινής άνοιξης –η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου φρέσκου άλμπουμ της υπέρτατης pop star Taylor Swift– επαναφέρει στο προσκήνιο έναν ιδιαίτερο "θεσμό", που έχει ήδη σημαντική ιστορία, μα παραμένει αγαπητός και στο νεότερο κοινό.

Ο Pan Pan στον Λυκαβηττό για "να κάνουμε φιγούρες στον αέρα"

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης επιστρέφει στην Αθήνα μετά από μία επιτυχημένη sold out περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.