Disturbed, Parkway Drive & Amon Amarth: Η Αθήνα υποδέχεται τον σύγχρονο σκληρό ήχο

Το Release Athens στήνει ένα ξεχωριστό σερί στην Πλατεία Νερού (Δευτέρα 26/6, Τρίτη 27/6 & Τετάρτη 28/6), προσκαλώντας τρεις συζητημένες μπάντες, οι οποίες αναμένεται να συσπειρώσουν το νεότερο metal κοινό, αλλά να προσελκύσουν και κόσμο με πιο alternative προτιμήσεις.

Parkw_01

Ως "τρεις εκρηκτικές metal βραδιές" προσδιορίζει το Release Athens το σερί που έχει σχεδιάσει φέτος στην Πλατεία Νερού για τη Δευτέρα 26, την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28/6, μέρες στις οποίες πρωταγωνιστές των φεστιβαλικών εκδηλώσεων έχουν οριστεί (αντίστοιχα) οι Αμερικανοί Disturbed, οι Αυστραλοί Parkway Drive και οι Σουηδοί Amon Amarth. Και δεν έχει άδικο βλέποντάς το έτσι –γι' αυτό και προσφέρει και ειδικό τριήμερο εισιτήριο, άλλωστε– έστω κι αν η ομπρέλα "metal" δείχνει κάπως καταχρηστική σε όσους εξακολουθούν να κινούνται με παλαιότερα στάνταρ. 

Οπωσδήποτε οι Disturbed, οι Parkway Drive και οι Amon Amarth δεν παίζουν τα ίδια πράγματα –κι αναλόγως, δεν απευθύνονται και ακριβώς στο ίδιο κοινό. Οι Αμερικανοί, δηλαδή, ριζώνουν στην πιο σύγχρονη όψη ενός σκληρού, κιθαριστικού ήχου ευρύτερου των παραδοσιακών metal ορίων, που μπορεί να αγγίζει ακόμα και το alternative rock κοινό. Οι Αυστραλοί, από την άλλη, στέκουν ως πρέσβεις της αφρόκρεμας του metalcore χώρου, ενώ οι Σουηδοί φιγουράρουν συχνά στον Τύπο ως Βίκινγκ βασιλιάδες του melodic death στυλ για το οποίο είναι διάσημη η πατρίδα τους.

Parkw_03
Οι Αμερικανοί Disturbed πρωταγωνίστησαν στην Αθήνα και το 2019

Όλοι μαζί, ωστόσο, εκπροσωπούν ένα μωσαϊκό τάσεων και ηχητικών κλαδιών που εγγράφονται σε μια απόπειρα διεύρυνσης των παραδοσιακών metal ορίων. Κανείς, δηλαδή, δεν περιμένει ότι οι τρεις αυτές συναυλίες μπορεί να αφορούν το κοινό που στόχευσε φέτος να δει τους Helloween πάνω από όλα, αν και ορισμένοι από τους νεότερους οπαδούς των Γερμανών θρύλων ενδεχομένως να ακούν (και) Disturbed. 

Εδώ, πάντως, αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο σε μια ιστορία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 από όσους θέλησαν να βγουν από τα αυστηρά heavy πλαίσια των 1980s και εξακολουθεί να διαμορφώνεται και να παραμένει επίκαιρη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι δύο από τις τρεις υπό συζήτηση μπάντες σχηματίστηκαν τότε –οι Amon Amarth το 1992, οι Disturbed το 1994– με τους Parkway Drive να ακολουθούν το 2003, αλλά στηρίζοντας το ξεκίνημά τους στο deathcore υποείδος, το οποίο άκμασε στα τέλη των 1990s. 

Parkw_front
© Dave Le Page
Οι Αυστραλοί Parkway Drive

Ανάλογη εικόνα συγκοινωνούντων δοχείων υπάρχει ασφαλώς και στον κόσμο αυτών των συγκροτημάτων, κάτι που το Release Athens κοινωνεί πολύ πετυχημένα με τα ονόματα που κάλεσε να τα πλαισιώσουν: οι Ουαλοί Bullet For My Valentine, ας πούμε, που επιφανειακά ταίριαζαν με τους Parkway Drive, τοποθετήθηκαν στη μέρα των Disturbed. Και είναι σε αντίστοιχη λογική που θα δούμε τους θρυλικούς Kreator μαζί με τους Amon Amarth ή τους Soulfly και τους Triptykon μαζί με τους Parkway Drive –οι τελευταίοι, μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι θα παίξουν ένα σπέσιαλ set με κομμάτια από την κοσμογονία των Celtic Frost.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, κάθε συγκρότημα έχει διαφορετικό βεληνεκές, άρα και τις δικές του στοχεύσεις. Οι Disturbed, για παράδειγμα, έρχονται με τον αέρα μιας υπερ-επιτυχημένης alternative metal μπάντας, η οποία μετρά σχεδόν 8 δισεκατομμύρια streams και είδε τα δύο τελευταία της άλμπουμ (το "Evolution" του 2020 και το "Divisive" του 2022) να μπαίνουν στο εθνικό top-15 της Αμερικής. Επιπλέον, έχουν και κάτι να αποδείξουν, αφού είναι σχετικά πρόσφατη η τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα (2019), όταν προσέλκυσαν ένα εντυπωσιακό πλήθος κόσμου στο Release Athens: ο πήχης, τώρα, μπαίνει ακόμα ψηλότερα.

Parkw_02
Οι Σουηδοί Amon Amarth

Οι Parkway Drive, από την άλλη, καταφτάνουν με εορταστικές διαθέσεις, αφού φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το ξεκίνημά τους στο κοσμοπολίτικο Byron Bay, στα οποία εξελίχθηκαν σε μεγάλη δύναμη: στην πατρίδα Αυστραλία, πλέον, είναι μπάντα με τρία σερί νούμερο 1 άλμπουμ (τελευταίο ήταν το "Darker Still" του 2022), ενώ στην Ελλάδα φέρνουν το μεγαλύτερό τους σόου μέχρι σήμερα. Αυτό που τους έχει καταστήσει headliners σε διάφορα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, μένοντας πιστό στο μότο τους για "100% αδρεναλίνη".

Οι Amon Amarth, τέλος, φημίζονται για τις εκρηκτικές τους συναυλίες, που εμπεριέχουν και στοιχεία θεατρικότητας, ενώ εξακολουθούν να διανύουν μια εξωστρεφή δεκαπενταετία. Στην οποία –αρχής γενομένης από το "Twilight Of The Thunder God" του 2008– είδαν τη μουσική τους να αγκαλιάζεται από τις παραδοσιακά δύσκολες αγορές των Η.Π.Α. και της Βρετανίας, επιτρέποντάς τους να γίνουν σημείο αναφοράς στον σύγχρονο metal χάρτη. Κι αν το τελευταίο τους άλμπουμ "The Great Heathen Army" (2022) είδε την εικόνα αυτή να συννεφιάζει σε εμπορικό επίπεδο, η προσθήκη των αειθαλών Kreator στη φεστιβαλική τους ημέρα στην Πλατεία Νερού είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους Σουηδούς να βάλουν τα πολύ δυνατά τους, για χάρη των Ελλήνων fans.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα International Opera Awards για πρώτη φορά στη Λυρική

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα φιλοξενήσει την τελετή για τη μεγάλη διεθνή γιορτή της όπερας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

Moby: Ο Αμερικανός superstar της ηλεκτρονικής μουσικής στο Release Athens 2026

Η διάθεση των εισιτηρίων ξεκινάει τo Σάββατο 25 Οκτωβρίου.

Μουσική των καφενείων της Πόλης στο Ov Off Studio

Çağlar Fidan, Νίκος Παπαγεωργίου και Erhan Bayram μάς μεταφέρουν στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη με τη μουσική των σεμαΐ καφενείων και των kıraathane.

Ο Δημήτρης Μπάκουλης επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου

Δύο φθινοπωρινές βραδιές γεμάτες συναίσθημα, ρυθμό και τις αγαπημένες του μελωδίες.

Τα τραγούδια και οι ταινίες χωρίς τα οποία ο Σαββόπουλος δεν θα ήταν ο ίδιος

Λίγοι Έλληνες δημιουργοί κατάφεραν να συνδέσουν τόσο αρμονικά τη μουσική, τη σκέψη και τον κινηματογράφο όσο ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Οι prog/power metallers Suburst επιστρέφουν για μία μεγάλη συναυλία στην Αθήνα

Special guests στη συναυλία στο "Κύτταρο" θα είναι οι Oria και Corrupted Symmetry.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Αριστοφάνης

"Ο "Πλούτος" είναι η σάτιρα του νεοπλουτισμού και του λάιφ στάιλ" δήλωνε στη μεγάλη συνέντευξή του "α" ο τραγουδοποιός για την παράσταση που ανέβαζε στην Επίδαυρο το 2013.