REDU: Μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για το ρεμπέτικο, ανοιχτή για όλους

Πρόκειται για μια ιδέα του μουσικού Δημήτρη Μυστακίδη με αποκλειστικό θέμα την αστική λαϊκή μουσική.

πλατφόρμα REDU

Η πλατφόρμα REDU, που το όνομά της προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Rembetiko EDUcational, είναι η πρώτη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα με αποκλειστικό θέμα την αστική λαϊκή μουσική και είναι πλέον "ανοικτή" στο κοινό. Πρόκειται για μια ιδέα του μουσικού Δημήτρη Μυστακίδη που ξεκίνησε μέσα στην περίοδο της καραντίνας και η πρώτη της φάση υλοποιήθηκε μετά από 2,5 χρόνια, με την υποστήριξη του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του προγράμματος "ψηφιακές δράσεις" του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ιδέα γεννήθηκε μετά την διαπίστωση ότι πολύς κόσμος που ενδιαφέρεται να μελετήσει αυτή τη μουσική, για διάφορους λόγους δεν έχει πρόσβαση στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Η πλατφόρμα είναι διαδραστική, δηλαδή ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να ακούσει όποιο από τα όργανα της επανεκτέλεσης θέλει, να επέμβει στην ταχύτητα του τραγουδιού, να βλέπει την παρτιτούρα από όποιο όργανο επιλέξει να ακούσει, αλλά και να διαβάσει ιστορικά στοιχεία για το κάθε τραγούδι, να δει αναλυτικά εκπαιδευτικά βίντεο και να διαβάσει την μορφολογική και τροπική ανάλυση του τραγουδιού.

Όποιος δεν ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό κομμάτι, μπορεί απλώς να απολαύσει τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών που έχουν ηχογραφηθεί από κορυφαίους σύγχρονους μουσικούς και τραγουδιστές. Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι μεταφρασμένα και στην αγγλική γλώσσα.

Η πρώτη φάση της πλατφόρμας που ολοκληρώθηκε, αφορά το έργο του κιθαριστή και συνθέτη του ρεμπέτικου Κώστα Σκαρβέλη και αφορά κυρίως τους κιθαρίστες, μπορεί όμως να φανεί χρήσιμη και σε όλους όσους ασχολούνται με το είδος. Η χρήση της πλατφόρμας είναι δωρεάν για όλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Μεταφέρεται στο "Floyd" η συναυλία των Archive

Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή δεν διευκρινίζονται από την εταιρεία παραγωγής.

12/06/2024

Σταύρο Γασπαράτο, πώς θα ήταν να βρισκόμασταν μέσα σε ένα πιάνο;

Το έργο "Expanded Piano ΙΙ", που θα παρουσιαστεί για δύο παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, μας καλεί να φανταστούμε ένα πιάνο να επεκτείνεται στο μέγεθος μιας αίθουσας συναυλιών.

5 αξέχαστες live εμφανίσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λίγες εβδομάδες πριν το μεγάλο live του σπουδαίου ερμηνευτή στο Release Athens 2024, θυμόμαστε μερικές από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του.

Η Chelsea Wolfe επιστρέφει στην Αθήνα

Η πρωθιέρεια του σκοτεινού ήχου επιστρέφει μετά από 7 χρόνια με το έβδομο ολοκληρωμένο άλμπουμ της "She Reaches Out To She Reaches Out To She".

Ο Κωνσταντίνος Βήτα στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Κ. Βήτα μάς αποκαλύψει τα ηλεκτρονικά του τοπία ‒ γεμάτα house, ντίσκο και τριπ χοπ.

Μια "νύχτα στην Αβάνα" με τους Buena Vista All Stars

Λατινοαμερικάνικοι ρυθμοί και διαχρονικές μελωδίες από τους δρόμους της Κούβας στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ.

Archive: Με αγάπη που κρατάει στον χρόνο

Όσοι δεν ενθουσιάστηκαν ποτέ με τη μουσική του βρετανικού γκρουπ αναρωτιούνται πώς γίνεται να μαζεύουν κόσμο ξανά και ξανά, αλλά αυτοί που δέθηκαν μαζί τους την εποχή του Craig Walker αναμένεται να τιμήσουν ενθουσιωδώς τις συναυλίες τους σε Αθήνα (14/6) και Θεσσαλονίκη (15/6).