"Βέρθερος": Η συγκινητική ρομαντική όπερα επανέρχεται στη Λυρική

Ο «Βέρθερος» του Μασνέ επανέρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του Σπύρου Ευαγγελάτου και με δύο διάσημους λυρικούς πρωταγωνιστές, για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο ΚΠΙΣΝ (23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου).

Βέρθερος © Α. Σιμόπουλος

Τον υποβλητικό "Βέρθερο" του Ζιλ Μασνέ, μία από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, προτείνει η Εθνική Λυρική Σκηνή (πρεμιέρα: 23/3), σε αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του Σπύρου Ευαγγελάτου. Αυτή ήταν η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Ευαγγελάτου σ’ ένα φορέα, του οποίου διετέλεσε κατά το παρελθόν καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ.

Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε, στο οποίο βασίζεται το λιμπρέτο, και περιγράφει την ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό ιδεαλιστή ποιητή Βέρθερο και την παγιδευμένη στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία ελπίδα με την παντρεμένη Σαρλότ, ο Βέρθερος αυτοκτονεί. Λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει, η Σαρλότ, που έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, σπεύδει κοντά του και προλαβαίνει να του εξομολογηθεί ότι τον αγαπά κι εκείνη.

Παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το ρομαντικό πρωτότυπο, ο οπερατικός "Βέρθερος" παραμερίζει τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και αναδεικνύει την ψυχολογία των πρωταγωνιστών, εστιάζοντας στη σύγκρουσή τους με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις. Η ιδιότυπης ποιητικής όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και άσκησε επιρροή από τα ήθη μέχρι και… τη μόδα της εποχής.

Βέρθερος
Α. Σιμόπουλος

Την αναβίωση της καλαίσθητης, πλην συμβατικής δουλειάς, που συνυπέγραψαν το 2014 δύο σημαίνουσες μορφές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ο Ευαγγελάτος και ο εξίσου αλησμόνητος σκηνογράφος και ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας, επιμελούνται αντίστοιχα ο Ίων Κεσούλης και η Τότα Πρίτσα. Τους φωτισμούς υπογράφει η Μελίνα Μάσχα.

Η ιστορία του Βέρθερου ενέπνευσε στον Μασνέ μουσική σπάνιας τρυφερότητας, από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα. Όσο εκτυλίσσεται η υπόθεση, εστιάζοντας από την αθωότητα και τις απλές χαρές της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής στη συναισθηματική ζωή των δύο βασικών χαρακτήρων, τόσο η μουσική περνά από την περιγραφή της εξωτερικής, δημόσιας εικόνας τους στην απόδοση του περίπλοκου, σκοτεινού εσωτερικού τους κόσμου. 

Εύλογα, τη δυσκολότερη αποστολή αναμένεται να έχουν ο Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ και η Ορχήστρα της ΕΛΣ, που καλούνται όχι μόνο να δικαιώσουν τη μελωδική έμπνευση του Γάλλου συνθέτη, αλλά και να αποδώσουν γλαφυρά το σταδιακό πέρασμα της παρτιτούρας από τον βαθύ λυρισμό στη μεγάλη δραματική ένταση.

Καθώς είναι γνωστές οι αυξημένες απαιτήσεις της γαλλικής όπερας στη νοηματοδότηση της γλώσσας και την κομψότητα του τραγουδιού, εξίσου σημαντική πρόκληση συνιστά το συγκεκριμένο έργο και για το σύνολο της διανομής. Αυτή απαρτίζεται από Έλληνες μονωδούς και ένα πρωταγωνιστικό ζεύγος εκλεκτών ξένων τραγουδιστών (Ντεμούρο - Ρατσβελισβίλι), που εκ πρώτης όψεως δύσκολα θα συνέδεε κανείς με τους συγκεκριμένους ρόλους. Και μόνο η μετάκλησή τους, πάντως, δείχνει ότι η ΕΛΣ προσβλέπει σ’ ένα καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας.

Βέρθερος
Α. Σιμόπουλος

Ο "Βέρθερος" στηρίζεται καθοριστικά στον φερώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ερμηνευτής του οποίου πρέπει να διαθέτει τόσο τραγούδι με λεγκάτο και ευγένεια γραμμής όσο και ποιότητες εξαγγελίας. Με αυτόν θα αναμετρηθεί ο διακεκριμένος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο, που ενθουσίασε το κοινό στον περσινό "Ριγολέττο" του Ηρωδείου. Το αντικείμενο του πόθου του, Σαρλότ, ενσαρκώνει η παλιά γνώριμη της ΕΛΣ Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Η σπουδαία Γεωργιανή μεσόφωνος κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της σε ένα ρόλο, που απαιτεί εντελώς διαφορετικές ποιότητες τραγουδιού και ιδιοσυγκρασίας σε σχέση με αυτούς που της έχουν εξασφαλίσει κορυφαία θέση στον κόσμο της όπερας διεθνώς.

Τον Αλμπέρ, αρραβωνιαστικό/σύζυγο της Σαρλότ, ενσαρκώνει ο βαρύτονος Νίκος Κοτενίδης, την αδελφή της Σοφί η υψίφωνος Χρύσα Μαλιαμάνη, ενώ τον διοικητή/πατέρα της ο μπασοβαρύτονος Γιάννης Γιαννίσης. Συμπράττει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ (διεύθυνση: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου). 

Περισσότερες πληροφορίες

«Βέρθερος»

  • Όπερα

Η κορυφαία μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι κάνει το ντεμπούτο της στο ρόλο της Σαρλότ, στην αναβίωση της τελευταίας όπερας που σκηνοθέτησε ο αείμνηστος Σπύρος Ευαγγελάτος. Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος Καναδός αρχιμουσικός Ζακ Λακόμπ, ενώ το ρόλο του τίτλου ερμηνεύει ο σπουδαίος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ελένη Πέτα: "Είχα την ανάγκη να πάω κόντρα στη φασαριόζικη εποχή μας"

Η επιτυχημένη τραγουδίστρια διατηρεί την πίστη της στις δυνατές μελωδικές γραμμές, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια στη ρουτίνα. Επιθυμώντας, λοιπόν, να προτείνει κάτι διαφορετικό, στήνει την παράσταση "Metamorphosis" με τους Γιώργο Λιμάκη & Κωνσταντίνο Μητρόπουλο (/4, στο Μέγαρο Μουσικής), που λειτούργησε ως αφορμή για μια εκτενέστερη κουβέντα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
12/04/2024

Άγγελε Πεντάρη, υπάρχει το πεπρωμένο;

Ο νεαρός ντράμερ που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τετραπληγία και κατάφερε να ξεπεράσει τους περιορισμούς της αναπηρίας του μάς παρακινεί να "πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας".

Η μουσική των "Game of Thrones", "The Lord Of the Rings", "The Hobbit" στον Λυκαβηττό

Μια μαγική βραδιά με προβολές, ειδικά εφέ και εντυπωσιακούς φωτισμούς, βασισμένη στην μουσική των τόσο αγαπημένων παραγωγών της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Η Μπέττυ Χαρλαύτη ερμηνεύει Λευτέρη Παπαδόπουλο

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια συμπράττει επί σκηνής με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Ηλία.

Ρεσιτάλ βιολιού Χατζηνικολάου – Καντέσα – Κοκολάνη: πρωτότυπα προγράμματα, έντονες προσωπικότητες και υψηλές επιδόσεις

Τρία πολύ ενδιαφέροντα ρεσιτάλ βιολιού-πιάνου δόθηκαν τον περασμένο μήνα σε αθηναϊκές αίθουσες συναυλιών.

O Anduze αναλαμβάνει την "προθέρμανση" για την έκτη μέρα του Release Athens

Μαζί με τους αγαπημένους Thievery Corporation, τους Black Pumas και τους The Budos Band.

Η Σtella μάς μυεί στην old school pop μουσική στο Onassis Channel

Η Σtella κινηματογραφήθηκε στο "Cariocas Beach Bar" στην παραλία του Σχίνου σε μια performance που θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στο καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή.