Πώς ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη;

Βρεθήκαμε στην πρόβα για τη συναυλία «Από τον Πόντο ως την Κρήτη: Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση» και αναμεταδίδουμε.

Σταύρος Ξαρχάκος © Evaggelia Thomakou

Με αφορμή τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Παλλάς, βρεθήκαμε στην ανοιχτή πρόβα του Σταύρου Ξαρχάκου και των συνεργατών του, στο  στούντιο Manos Backline Services, την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Με αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2021 και το κατάμεστο Ηρώδειο που φιλοξένησε τη συναυλία "Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι", η εξερεύνηση του μεγάλου μαέστου στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι συνεχίζεται τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, με το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο "Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση -Από τον Πόντο ως την Κρήτη".

Σταύρος Ξαρχάκος
© Evaggelia Thomakou

Όχημα αυτού του νέου εγχειρήματος δεν είναι άλλο από τη λύρα – την ποντιακή και την κρητική – και συνοδοιπόροι του Ξαρχάκου θα είναι η Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι,  και δύο σημαντικοί εκπρόσωποι της κρητικής και της ποντιακής παράδοσης: o Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Αλέξης Παρχαρίδης
© Evaggelia Thomakou
Αλέξης Παρχαρίδης

Για τον Δημήτρη Αποστολάκη ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι "ο μεγαλύτερος εν ζωή συνθέτης στην Ελλάδα. Έχει καθαρή, διεισδυτική ματιά, ήθος και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια λακωνίζει και είναι εύστοχος στη ματιά του. Είμαστε τυχεροί που μάς κάλεσε σε αυτή τη συναυλία". Και ο Αλέξης Παρχαρίδης όμως δήλωσε πολύ ευτυχής για αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση: "Είμαι και εγώ πολύ ευτυχισμένος που για πρώτη φορά συναντώ τον κ. Ξαρχάκο. Ανακαλύφθηκε από τον συνθέτη ένα ανεξερεύνητο πεδίο, όπως είναι η παραδοσιακή μουσική όλης της Ελλάδας. Δυστυχώς, δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο, πάμε να τη χάσουμε. Αλλά με τέτοιες προσπάθειες, της δίνουμε ζωή".

Ηρώ Σαΐα
© Evaggelia Thomakou
Ηρώ Σαΐα

"Σε δύο πράγματα κουμπώνει η ψυχή μου: στην ιστορία και την παράδοση. Επειδή, τα τελευταία χρόνια, την Ιστορία και την παράδοση τις έχουμε γράψει όμως, αποφασίσαμε ν' ακουμπήσουμε πάνω στην παράδοση, και μάλιστα την πολύ σκληρή - την παράδοση σε Βορρά και Νότο, Πόντο και Κρήτη. Ένα κοινό στοιχείο που ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους είναι η λύρα. Επιλέξαμε κυρίως παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία θα τα πούμε με μία δική μας άποψη" μας λέει ο συνθέτης για το πρόγραμμα της συναυλίας.

Δημήτρης Αποστολάκης
© Evaggelia Thomakou
Δημήτρης Αποστολάκης

"Το παρελθόν μας είναι η βάση για το μέλλον μας" και αυτό το γνωρίζει καλά, ως ένας συνθέτης που ακουμπάει στην παράδοση και εμπνέεται από αυτή, τη σπουδάζει σε ολόκληρη τη ζωή του, ενσωματώνει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του και επιτυγχάνει να τη διαδώσει στις νεότερες γενιές. "Αυτό που λένε ότι είναι σημερινοί νέοι δεν είναι κοντά στην παράδοση είναι λάθος. Οι νέοι έχουν μεγάλη σχέση με την παράδοση. Μην ξεχνάτε πόσες σχολές παραδοσιακής μουσικής και χορού έχουν ανοίξει σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια" σημειώνει ο Σταύρος Ξαρχάκος για τη νεολαία ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων που πυροδότησε η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τραίνων στα Τέμπη.

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, το Θέατρο Παλλάς, θα πλημμυρίσει από μελωδίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά, αφηγήσεις που παρέμειναν ζωντανές από στόμα σε στόμα και διαχρονικά, ιστορικά δημοτικά τραγούδια θα έχουν την τιμητική τους, μιας και εκείνη τη βραδιά θα παρουσιαστούν μέσα από την ευρηματική ενορχηστρωτική ματιά του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος γνωρίζει ιδανικά να  "γεφυρώνει" το παρελθόν με το σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιώργος Ατματσίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο και Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Προπώληση εισιτηρλιων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταύρος Ξαρχάκος

  • Ελληνική

Ένα μεγάλο οδοιπορικό από τον Πόντο έως την Κρήτη, βασισμένο στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση». Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Αποστολάκης (Χαΐνης), Αλέξης Παρχαρίδης και Ηρώ Σαΐα.

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5, City Link
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.