O Θοδωρής Γκόνης και ο Χρίστος Θεοδώρου μάς ξεναγούν στον δίσκο "Δεν ήμουνα ποτέ εδώ"

Με αφορμή την ομώνυμη μουσική παράσταση που παρουσιάζεται στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο, οι δύο δημιουργοί μιλάνε στο «α» για τα τραγούδια και την συνεργασία τους.

Θοδωρής Γκόνης Χρίστος Θεοδώρου © Νίκος Κοκαλιάς

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του νέου άλμπουμ  "Δεν ήμουν ποτέ εδώ", σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και μουσική Χρίστου Θεοδώρου από την Μικρή Άρκτο - και την ομώνυμη μουσική παράσταση που παρουσιάζουν έως τις 18 Μαρτίου στη σκηνή του Αθηναϊκού Καφεθεάτρου - οι δύο δημιουργοί μιλάνε στο "α" για τα τραγούδια και την συνεργασία τους.

Πώς προέκυψε η δισκογραφική σας συνάντηση;
Θ.Γ.: Ήταν μια πρόταση του Παρασκευά Καρασούλου και της ομάδας της Μικρής Άρκτου και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Τη συνάντησή μας αυτή με τον Χρίστο Θεοδώρου τη χάρηκα πολύ. Ο Χρίστος είναι ένας σπουδαίος συνθέτης και θα ήθελα να συνεργαστούμε ξανά.

Χ.Θ.: Την ιδέα για αυτή τη δισκογραφική συνάντηση, τη δική μου και του Θοδωρή Γκόνη, την είχε ο Παρασκευάς Καρασούλος, που είναι και ο παραγωγός του δίσκου. Έχουμε την τύχη ο δίσκος αυτός να κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο που μας έφερε κοντά. Η συνεργασία μας κύλησε εξαιρετικά και τα τραγούδια άρχισαν να γράφονται πυρετωδώς. Κάναμε πολλές αλλαγές, αφήσαμε όσα δεν είχαν βγει τόσο καλά όσο θέλαμε και κρατήσαμε τα δέκα που απαρτίζουν τον δίσκο.

Διαβάστε Επίσης

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από τον δίσκο "Δεν ήμουνα ποτέ εδώ";
Θ.Γ.: Δε νομίζω πως υπήρχε κάποια ιδέα -τουλάχιστον από εμένα- μόνο μια σκέψη είχα στο μυαλό  μου να γράψω. Ήμουν αρκετά απελπισμένος με αυτά που συνέβαιναν και, άρα, αρκετά αποφασισμένος να κάνω οπωσδήποτε κάτι. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν ανασκουμπώνομαι, ενεργοποιούμαι, είμαι αγωνιστικά απαισιόδοξος. 

Χ.Θ.: Πίσω από αυτόν το δίσκο, υπήρξε η διάθεση και η πεποίθηση πως εν έτει 2023, με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι γράφουμε τραγούδια βασισμένα στη μελωδία και στην υπέροχή μας γλώσσα που έχουν αρχή, μέση και τέλος. Αφηγούνται ιστορίες και έχουν τη δυνατότητα να συγκινήσουν και να επικοινωνή-σουν με τον ακροατή.

Ποιοι ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου;
Θ.Γ.: Στον δίσκο συμμετέχουν δύο τραγουδιστές σπουδαίοι, ο Πάρις Κιμιωνής και η Χριστίνα Μαξούρη. Για τις ανάγκες της παράστασης στο Καφεθέατρο θα είναι μαζί μας μια εξίσου σπουδαία νεαρή ερμηνεύτρια η Εμμανουέλα Νινιράκη και ο μουσικός και ωραίος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Γκρίντζαλης. Βέβαια, στην παράστασή μας συμμετέχουν και η Γιώτα Νέγκα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Φώτης Σιώτας, η Ιουλία Καραπατάκη και τους ευχαριστώ πολύ γιατί είχαν τη γενναιοδωρία να έρθουν με τα δώρα της φωνής τους σε αυτή τη γιορτή μας.

Θοδωρής Γκόνης
© Νίκος Κοκαλιάς
Θοδωρής Γκόνης

Τι έχετε ετοιμάσει για την μουσική παράσταση στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο; 
Θ.Γ.:
Θα ακουστούν όλα σχεδόν τα τραγούδια από το νέο μας album "Δεν ήμουνα ποτέ εδώ" και ένα ανθολόγιο από όσα έχω γράψει από το 1987 που ξεκίνησα ως σήμερα. Δηλαδή όλα αυτά που συνάντησα στο δρόμο μου και με τον δικό μου τρόπο προσπάθησα να τα κάνω, να τα γυρίσω, σε  λόγια για τραγούδια με τη συνεργασία φυσικά τόσων και τόσων σημαντικών συνθετών, και τραγουδιστών, ξεκινώντας από τον Νίκο Ξυδάκη, που ήταν για μένα μεγάλη τύχη.

Χ.Θ.: Στις εμφανίσεις στο Αθηναϊκό Καφεθέατρο παρουσιάζονται σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου, αλλά και όσα έγραψε ο Θοδωρής Γκόνης μέσα στην πορεία του στη δισκογραφία. Ενός πολύ σημαντικού μας στι-χουργού, συγγραφέα και σκηνοθέτη. Θα έχουμε εκλεκτούς καλεσμέ-νους την Γιώτα Νέγκα, τον Φώτη Σιώτα, τον Παντελή Θαλασσινό και την Ιουλία Καραπατάκη. Ο Στράτος Γκρίντζαλης παίζει  μπουζούκι, μαντολίνο,  λαούτο, κιθάρα και ερμηνεύει. Εγώ είμαι στο πιάνο, τα πλήκτρα και έχω κάνει την ενορ-χήστρωση της παράστασης.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς γράψατε τα τραγούδια του δίσκου.
Θ.Γ.:
Για το κάθε τραγούδι το μόνο που μπορώ να πω και να θυμηθώ είναι πού, και πώς το έγραψα. Όλα τα λόγια αυτά τα σιγομουρμούρισα, τα έγραψα περπατώντας δίπλα στη θάλασσα, στις απογευματινές μου βόλτες με το σκύλο μου, στην παραλία της Καβάλας. Απέναντί μου είχα το Άγιο Όρος -εξ ου και το τραγούδι ο "Άθως" - τη Θάσο, τη Θασοπού-λα και όταν ήταν ανοιχτός ο καιρός έβλεπα τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο. Όλα αυτά μου υπαγόρευαν τα στιχάκια μου και εγώ το μόνο που είχα να κάνω είναι να τα αντιγράφω προσεχτικά.  

Ο Χρίστος Θεοδώρου λέει δυο λόγια για τα τραγούδια του δίκου

Χρίστος Θεοδώρου
© Νίκος Κοκαλιάς

1. "Αχ θέλω κάτι να σου πω"
Υπέροχοι οι στίχοι του Θοδωρή Γκόνη. Το τραγούδι αυτό ήταν το πρώτο που μελοποίησα και πιστεύω πως εδώ ξεδιπλώνεται όλη η τρυφερότητα της φωνής και της ερμηνείας του Πάρη Κιμιώνη. Επίσης, η ερμηνεία της τσελίστριας Ηλιάνας Κορέτση στο ενδιάμεσο ορχηστρικό μέρος είναι εξαιρετικη.
"Αχ! Θέλω να ‘ρθω να σε βρω χωρίς κλειδί ν’ ανοίξεις
και μ ένα δάκρυ σου γλυκό την πίκρα σου να πνίξεις."

2. "Τι Κακό"
Και εδώ η μουσική γεννήθηκε αβίαστα χάρη στην τεχνική του στιχουργού. Ο στίχος είναι τόσο καλά δομημένος που η δουλειά του συνθέτη είναι απλή. Είναι ένα ρυθμικό λαϊκότροπο τραγούδι με τον Πάρη Κιμιωνή.

3. "Τα Σπίτια"
Η εξαιρετική Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει και πραγματικά μας καθηλώνει. Εδώ ο στίχος για μένα είναι πολύ συγκινητικός. Τα σπίτια. Τα σπίτια μας. Την περίοδο που μου έδωσε τους στίχους ο Θοδωρής, είχα ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του πατρικού μου σπιτιού και όταν έγραφα την μουσική ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος.
"Ήσουν εκεί από πάντα ….."
Στο μπουζούκι ο σολίστας Νίκος Κατσίκης με το αίσθημα και την τεχνική του απογειώνει το ζεϊμπέκικο.
"Τα σπίτια ζουν μέσα μας γιορτάζουν και Ραγίζουν
Γεννάνε κόκκινα φιλιά μαραίνονται και ανθίζουν…"

4. "Ο Άθως"
Από τα πιο "χορευτικά" τραγούδια του δίσκου. Πηγή έμπνευσης η θέα από το μπαλκόνι του Θοδωρή Γκόνη στο σπίτι του στην Καβάλα. Ο Άθως.

5. "Ανάποδα το θαύμα" 
Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα μελαγχολικά ρυθμικό και θλιμμένα δυναμικό τραγούδι.

6. "Ο Ξέρξης"
Εδώ δυσκολεύτηκα πολύ λόγω του απαιτητικού στίχου και αποφάσισα να πάω αντίθετα με αυτόν. Εύχομαι να απέδωσε καρπούς αυτή η σκέψη. Μεγάλη και έντονη ορχηστρική γέφυρα στη μέση και απότομη αλλαγή του μουσικού τοπίου από ένα πιάνο με minimal αναφορές προς ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον. Ερμηνεύει μοναδικά η Χριστίνα Μαξούρη, σχεδόν ιερατικά.

7. "Όλα μέσα μου χορεύουν"
Οι υψηλού επιπέδου ερωτικοί στίχοι από τον Θοδωρή Γκόνη, η πολύ ευαίσθητη ερμηνεία του Πάρη Κιμιωνή, οι εξαιρετικοί μουσικοί και σολίστες Αλέξης Στενάκης στο κλαρινέτο και Κώστας Νικολόπουλος στις κιθάρες, προσδίδουν πολλά στο τελικό αποτέλεσμα. 

8. "Το τίποτα"
Ο Θοδωρής Γκόνης έχει γράψει ένα ποίημα - ύμνο για το "Τίποτα". Είχα σχεδόν σοκαριστεί όταν το διάβασα. Προσπάθησα με τη μουσική να το κάνω όσο πιο φωτεινό γίνεται.

9. "Το πως περνώ απέναντι"
Ο στιχουργός για αυτό το τραγούδι μου είχε δώσει παραγγελία ένα γρήγορο, χορευτικό ζεϊμπέκικο .
"Το πως περνώ απέναντι είναι δικό μου θέμα,
δική μου η αλήθεια μου δικό μου και το ψέμα".

10. "Δεν ήμουνα ποτέ εδώ"
Η κατακλείδα και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Ένας τρυφερός και παρηγορητικός επίλογος κατά τη γνώμη μου.
"Ήμουν παιδί άλλου καιρού,
Ήμουνα πάντοτε αλλού,
Στάθηκα πάντα περιττός 
Σαν άνθρωπος, σαν αριθμός."

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Δεν ήμουνα ποτέ εδώ»

  • Μουσική παράσταση

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του νέου άλμπουμ «Δεν ήμουν ποτέ εδώ», σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και μουσική Χρίστου Θεοδώρου από τη Μικρή Άρκτο, οι δύο δημιουργοί συναντιούνται για τρεις μουσικές παραστάσεις με συνοδοιπόρους δύο νέους ερμηνευτές, τον Πάρι Κιμιωνή και την Εμμανουέλα Νινιράκη, αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους: τη Γιώτα Νέγκα, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Φώτη Σιώτα και την Ιουλία Καραπατάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Σωκράτης Μάλαμας δίνει την τελευταία συναυλία του καλοκαιριού στο Κατράκειο

Σταθερά δίπλα του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και η μπάντα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/09/2024

Tα 50 καλύτερα άλμπουμ που μας χάρισε το 2024 (μέχρι στιγμής) σύμφωνα με το Pitchfork

Το έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό ανακοίνωσε τη λίστα με τα 50 καλύτερα άλμπουμ που "προσγειώθηκαν" το 2024.

Οι Ιφιγένειες του Γκλουκ "ανοίγουν" τη σεζόν στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η ΕΛΣπαρουσιάζει τις δύο όπερες του Κρίστοφ Γκλουκ, "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" και "Ιφιγένεια εν Ταύροις", σε μία ενιαία παράσταση από τον σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ.

Οι συναυλίες που δεν θα χάσουμε αυτό το ΠΣΚ

Αυτή την εβδομάδα επιστρέφουμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την πρώτη οπερατική παραγωγή της σεζόν, υποδεχόμαστε τη θρυλική Dionne Warwick και ετοιμαζόμαστε για δύο πολυαναμενόμενα φεστιβαλικά ραντεβού.

Συναρπαστικό μείγμα νέων και παλαιότερων οπερατικών παραγωγών για τα 45 χρόνια του Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και η φετινή 45η διοργάνωση του "Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι" (ROF) στο Πέζαρο, που συνέπεσε με την αναγόρευση του θερέτρου της Αδριατικής σε "Ιταλική Πολιτιστική Πρωτεύουσα" για το 2024.

"Επέστρεφε": Ένα νέο φεστιβάλ φέρνει κοντά την παραδοσιακή μουσική και τη γεύση

Η νέα διοργάνωση στο θέατρο Δόρα Στράτου επιχειρεί να παντρέψει την παραδοσιακή μουσική με τις γεύσεις της Ελλάδας.