"Time Offline": Σφραγίζουμε τα κινητά και ακούμε μουσική

Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία στον νέο κύκλο μουσικής στον «Παρνασσό».

Τρίο el Greco

Μια διαφορετική καλλιτεχνική εμπειρία καλούνται να βιώσουν, όσοι παρακολουθήσουν τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου που διοργανώνεται από 18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου στον παλαιότερο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, τον ιστορικό "Παρνασσό".

Το "TIME OFFLINE" παρουσιάζει μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα που γράφτηκαν την περίοδο μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα. Οκτώ συναυλίες από διαφορετικά μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από καταξιωμένους μουσικούς, που θα απολαύσουμε χωρίς κινητά, internet, instragram και stories. Το κινητό σφραγίζεται στην είσοδο της αίθουσας και ο θεατής μπαίνει γνωρίζοντας ότι όσο διαρκεί η συναυλία δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του τηλεφώνου του. Μπορούμε αλήθεια να το αντέξουμε;

Trio Zimbalist
© Visual Narrative, Viktor Jelinek
Trio Zimbalist

Διαβάστε Επίσης

Η μουσική δωματίου ερμηνεύεται από ένα μικρό σύνολο αποτελούμενο από ένα έως και περισσότερα μέλη. Η συνήθης μορφή της περιλαμβάνει τα δύο, τρία ή τέσσερα μέλη, τα γνωστά ντουέτο, τρίο και κουαρτέτο αντίστοιχα. Δημιουργεί μία οικειότητα και μία αμεσότητα με τον ακροατή, σε σύγκριση με τα μεγάλα έργα για ορχήστρα ή την όπερα. Μέσα σε μία φιλόξενη αίθουσα του 19ου αιώνα στην καρδιά της Αθήνας, ο ακροατής νιώθει ότι έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τον μουσικό, που στέκεται εκτεθειμένος μπροστά του.

Ο σκοπός του εγχειρήματος είναι διττός: Αφενός η πληροφόρηση και αφύπνιση του ενδιαφέροντος του κοινού για την ύπαρξη και το περιεχόμενο έργων μουσικής δωματίου, και ειδικότερα των νεότερων ακροατών, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει γεννηθεί το ενδιαφέρον για πράγματα ή συνήθειες από το παρελθόν (επιστροφή των δίσκων και των κασετοφώνων, της χειρόγραφης αλληλογραφίας μέσω ταχυδρομείου, της μόδας των 80s, 90s πλέον και 00s, κ.α.). Αφετέρου η επαναπαρουσίαση και ανάδειξη ενός εκ των ιστορικότερων και σημαντικότερων κτιρίων της πρωτεύουσας, ως ιδανικός χώρος διεξαγωγής συναυλιών μουσικής δωματίου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου υπογράφει ο Κώστας Τουρκάκης και η ιδέα και ο σχεδιασμός του concept είναι του Στέλιου Παπαναστάση.

Αναλυτικά οι συναυλίες

Τρίο el Greco 

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, 8.30 μ.μ.
Το τρίο el Greco επιστρέφει στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" και παρουσιάζει δύο έργα του κλασσικού ρεπερτορίου μουσικής δωματίου, εκ των σημαντικότερων Γερμανών συνθετών του 19ου αιώνα. 

Tο τρίο Aρ. 2 του L. v. Beethoven σε Σολ μείζονα opus 1. Το opus 1 του Beethoven αποτελεί ένα κύκλο τριών τρίο (γραμμένων για βιολί, πιάνο και τσέλο) τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1795 στο σπίτι του πρίγκιπα Lichnowsky και στον οποίο αφιερώθηκαν. Παρά το χαρακτηρισμό opus 1, αυτά τα τρίο δεν ήταν οι πρώτες συνθέσεις του Beethoven που δημοσιεύθηκαν. Αυτή η διάκριση οφείλεται καλύτερα στο έργο Dressler Variations γραμμένο για κλειδοκύμβαλο (WoO 63). Προφανώς ο Beethoven αναγνώρισε τις opus 1 συνθέσεις του ως τις πρώτες οι οποίες χαρακτήριζαν καλύτερα το στυλ της μουσικής του γραφής και κατά συνέπεια άξιες προς δημοσίευση. 

Tο τρίο Αριθμός 2 του F. Mendelssohn σε Ντο ελάσσονα opus 66 γράφτηκε το 1845 και δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 1846, με αφιέρωση στο στενό φίλο του συνθέτη, Louis Spohr. Πρωτοπαρουσιάστηκε στα γενέθλια της αδερφής του Mendelssohn, Fanny Hensel. Το τρίο αργότερα προσέφερε έμπνευση στο Johannes Brahms, ο οποίος στο scherzo της Σονάτας για πιάνο Αρ. 3 opus 5 κάνει αναφορά στο εισαγωγικό θέμα του φινάλε του τρίο, όπως επίσης και στο κουαρτέτο Αρ. 3 σε Ντο ελάσσονα opus 60 πάλι του Brahms, όπου η εισαγωγή του πρώτου μέρους του τρίο γίνεται η βάση για τη γραμμή του πιάνου για το φινάλε του δικού του έργου. 

Το τρίο είναι η Αλεξία Μουζά  (πιάνο), ο Φαίδων Μηλιάδης (βιολί) και ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος (βιολοντσέλο).

Spring Ear Flute 

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, 8.30 μ.μ.
Ένα εαρινό μουσικό πρόγραμμα, εκτελεσμένο σε όργανα εποχής, με έμφαση στα κουαρτέτα με φλάουτο του Wolfgang Amadeus Mozart, του Joseph Haydn αλλά και του Mozart της Γαλλίας, όπως ήταν γνωστός στην εποχή του, François Devienne. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δυο σπάνιας ακρόασης πρελούδια και φούγκες, για τρίο εγχόρδων, που ο Mozart έγραψε εμπνευσμένος από τα πρελούδια και φούγκες του J.S. Bach. 

Το σχήμα αποτελούν οι Ζαχαρίας Ταρπάγκος (φλάουτο τραβέρσο), Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Ελευθερία Τόγια (βιόλα) και Ιάσων Ιωάννου (βιολοντσέλο).

Τρίο Παντούμ 

Σάββατο 1 Απριλίου 2023, 8.30 μ.μ.
Το Τρίο Παντούμ, ένα από τα πιο δραστήρια σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας, μοιράζει το ενδιαφέρον και τη δράση του σε όλο το φάσμα του ρεπερτορίου με την ίδια αγάπη και αφοσίωση. Κάτι τέτοιο καθίσταται προφανές στο πρόγραμμα που παρουσιάζει στο Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" την 1η Απριλίου 2023. Το Πρώτο Τρίο με πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο μεγαλόπνοα και λυρικά έργα του συνθέτη, που επιτυγχάνει θαυμάσια ισορροπία ανάμεσα στη στιβαρή, "συμφωνικών προδιαγραφών" διατύπωση των μουσικών φράσεων και μία πανταχού παρούσα ευαισθησία. Ανάλογη ευαισθησία, αν και εκφρασμένη με εκφραστική λιτότητα και μορφολογική διαύγεια, διαθέτει το Τρίο του Γιόζεφ Χάυντν, στη σπάνια για την εποχή του τονικότητα της φα δίεση ελάσσονας. Πρόκειται για ένα πραγματικό κλασικό κομψοτέχνημα, που φανερώνει όλον τον δυναμισμό, τη φρεσκάδα και τη χάρη της γραφής του σπουδαίου συνθέτη του. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με το νεανικό Πρώτο Τρίο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που καλειδοσκοπικά περιηγείται σε διαφορετικές αισθητικές περιοχές, με τον οίστρο ενός ανήσυχου εφήβου που ανακαλύπτει και μαγεύεται από τον κόσμο γύρω του και μέσα του. 

Το τρίο είναι ο Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), ο Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο) και ο Τίτος Γουβέλης (πιάνο)

Συναυλία της ΚΟΑ - Πρώτη Σχολή της Βιέννης 

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, 8.30 μ.μ. 
Με αυτή τη συναυλία το δημοφιλές όσο και δραστήριο "Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών" ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το Όγδοο Κουαρτέτο του, το δυναμικό σύνολο προτείνει δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των Μότσαρτ και Σούμπερτ. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης - βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα) και Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο)

Παράλληλες Διαδρομές του Ρομαντισμού 

Σάββατο 6 Μαΐου 2023, 8.30 μ.μ.
Ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης και η πιανίστα Άννη Τότσιου, θα παρουσιάσουν δύο από τα πιο σημαντικά έργα για βιολί και πιάνο της Ρομαντικής εποχής. Έργα τα οποία δημιουργήθηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο (1886-1887) και μας αποκαλύπτουν τη μουσική ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε δύο από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της εποχής, στη Γαλλία και στη Γερμανία. 

Συναυλία της ΚΟΑ - Η Παράδοση στη Μουσική 

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, 8.30 μ.μ. 
Η κλασική μουσική έχει λειτουργήσει ανά τους αιώνες σαν γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, αφού έχει χρησιμοποιηθεί από συνθέτες για να εκφράσει τη μουσική παράδοση των χωρών τους. Οι τέσσερις κορυφαίοι μουσικοί, προερχόμενοι και οι ίδιοι από διαφορετικές κουλτούρες, υποδέχονται σημαντικούς συνθέτες, που εμπνέονται από ιδιαίτερα μουσικά ιδιώματα και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι όπου οι ρίζες, οι μύθοι, τα ήθη και τα έθιμα ενώνονται σε ένα νοητό μονοπάτι προς την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολί), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα) και Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολοντσέλο). 

"Αναπνέοντας" Γαλλικά 

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, 8.30 μ.μ.  
Πολλοί Γάλλοι συνθέτες κυρίως του 20ου αιώνα, έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του ρεπερτορίου των ξύλινων πνευστών γράφοντας τόσο κοντσέρτα όσο και σημαντικά έργα μουσικής δωματίου με πρωταγωνιστές τα όργανα αυτά.    

Ο Theodore Lalliet υπήρξε σόλο ομποΐστας στην όπερα του Παρισιού και συνθέτης που έγραψε σημαντικά έργα για ξύλινα πνευστά, έργα συνήθως αφιερωμένα σε συναδέλφους του σολίστες των οργάνων αυτών. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το ανάλαφρο Terzetto, Op. 22 για όμποε, φαγκότο, και πιάνο. 

Ο Καμίγ Σαιν-Σανς ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου και συνέθεσε έργα πολύ σημαντικά για την εξελικτική πορεία των ξύλινων πνευστών. Ένα από αυτά, το τελευταίο μάλιστα έργο που συνέθεσε πριν το θάνατό του, είναι και η σονάτα για φαγκότο και πιάνο. 

Ο Φράνσις Πουλένκ ήταν ίσως ο δημοφιλέστερος από τους σύγχρονους και νεότερους του συνθέτες. Με τα έργα του εξελίχθηκε και έφτασε στο αποκορύφωμά της μια κατ’ εξοχήν γαλλική μορφή, η "μελωδία". Ο καθαρός αισθαντικός ήχος του Πουλένκ που επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα των καμπαρέ παραδίδει σελίδες όπως η σονάτα για όμποε και πιάνο και το πνευματώδες τρίο για όμποε, φαγκότο, και πιάνο που επιτρέπει στα πνευστά να λάμψουν, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ των οργάνων. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χριστίνα Παντελή (πιάνο), Γιάννης Οικονόμου (όμποε) και Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο).

Trio Zimbalist 

Σάββατο 20 Μαΐου 2023, 8.30 μ.μ.  
Το καταξιωμένο Trio Zimbalist, οι ερμηνείες του οποίου ξεχωρίζουν για "την ακρίβεια και την πυρετώδη ένταση" (ΕΦ.ΣΥΝ.), επιστρέφει στην Αθήνα για μια εμφάνιση στο Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός". Το πιάνο τρίο παρουσιάζει το εμβληματικό τρίο "Αρχιδούκας” του Beethoven και το πληθωρικό "Dumky” Trio του Dvořák. Το τρίο αποτελείται από τρεις διακεκριμένους σολίστες - τον βιολιστή Josef Špaček, τον βιολοντσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, και τον πιανίστα George Xiaoyuan Fu – όλοι τους απόφοιτοι του φημισμένου Curtis Institute of Music. Η συναυλία αποτελεί μέρος του Curtis on Tour, μία πρωτοβουλία της Nina von Maltzahn στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας των μουσικών του Ινστιτούτου. Μη χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε "αγνή απόλαυση” (Αθηνόραμα) με το Trio Zimbalist. 

Το τρίο αποτελούν ο Josef Špaček (βιολί), ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολοντσέλο) και ο George Xiaoyuan Fu (πιάνο).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, κέντρο
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Διπλό ραντεβού στο "Gazarte"

Με δύο διεθνείς καλεσμένους, το μουσικό στέκι του Κεραμεικού μπαίνει ψηλά στα "οπωσδήποτε" αυτής της εβδομάδας.

24/03/2023

Υπόγεια Ρεύματα & Τσοπάνα Rave: "Μας ενώνουν η ταξική μας συνείδηση και οι ηλεκτρικές κιθάρες"

Οι δύο "Υποψήφιοι για αποχώρηση" εκπρόσωποι της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής μιλάνε για την κρίσιμη προεκλογική αναμέτρηση που στήνουν τα επόμενα Σάββατα στη σκηνή του "Σταυρού του Νότου".

Ο Μίκης Θεοδωράκης "συνομιλεί" με τον Μαρκ Μπλίτσταϊν

Ένα αφιέρωμα στο εμβληματικό "Ένας όμηρος" του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και τα πολιτικά τραγούδια του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

100 χρόνια Μαρία Κάλλας: Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την Ελληνίδα ντίβα

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Divina, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του ΥΠΠΟΑ.

Leftfield και Boy Harsher στο line up του Release Athens 2023

Το σπουδαίο σχήμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής και οι Αμερικανοί εκπρόσωποι της dark electronica, θα πλαισιώσουν τους headliners, Στέρεο Νόβα.

"αϊζο": Ένα μουσικό πείραμα της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου

Η πολυμορφική παράσταση της συνθέτριας-περφόμερ, που μελετάει την ηχητική σύνθεση σε σχέση με την κίνηση και την δραματουργία του ήχου, στο "Αltera Pars".

"Βέρθερος": Η συγκινητική ρομαντική όπερα επανέρχεται στη Λυρική

Ο "Βέρθερος" του Μασνέ επανέρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε αναβίωση παλαιότερης παραγωγής του Σπύρου Ευαγγελάτου και με δύο διάσημους λυρικούς πρωταγωνιστές, για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" στο ΚΠΙΣΝ (23, 26, 28, 31 Μαρτίου & 2, 4 Απριλίου).