Ο "Τρομπετίστας της χρονιάς" Tom Harrell στο ΚΠΙΣΝ

Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τζαζ μουσικής καλεσμένος της σειράς συναυλιών «Cosmos».

Tom Harrell


Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μουσικών ιδιωμάτων, από τον μινιμαλισμό στις μεγάλες φωνές και από το κλασικό στις νέες τάσεις, η σειρά συναυλιών "Cosmos" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί και φέτος μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής σε ένα μονοπάτι μουσικών αντιστίξεων. Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ. η Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" υποδέχεται τον Tom Harrell, έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τζαζ μουσικής.

Με εκτενή δισκογραφία, αναρίθμητες διακρίσεις και εντυπωσιακές περγαμηνές, ο 76χρονος Αμερικανός τρομπετίστας, συνθέτης και δεξιοτέχνης του σαξόχορνου (flugelhorn), θεωρείται μουσική ιδιοφυΐα. Παρόλο που η καριέρα του εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες και μετρά πάνω από 280 ηχογραφήσεις, ο Harrell καταφέρνει να παραμένει επίκαιρος και δημιουργικός, παραδίδοντας ένα νέο άλμπουμ σχεδόν σε ετήσια βάση, περιοδεύοντας ασταμάτητα ανά τον κόσμο με το κουαρτέτο του και εμπλουτίζοντας διαρκώς τις συνθέσεις του με νέες προκλήσεις και επιρροές.

Ταλαντούχος και φιλομαθής, ξεκίνησε την καριέρα του δίπλα σε κολοσσούς της τζαζ όπως ο Stan Kenton, ο Woody Herman, ο Horace Silver και ο Phil Woods, για να εξελιχθεί ο ίδιος σε ένα από τα πιο επιδραστικά ονόματα του χώρου. Οξυδερκής και πολυσχιδής, ανεξαρτήτως του αν καταπιάνεται με συνθέσεις για μπαλέτο, soundtracks, συμφωνική ορχήστρα ή μουσική δωματίου, κατορθώνει με τον ήχο του να διατρέχει όλα τα είδη της τζαζ, -από κλασική και μελωδική μέχρι πειραματική και avant-garde. Ενδεικτικά, στο τελευταίο του άλμπουμ "Oak Tree" (2022) διακρίνονται ίχνη funk, bop μέχρι και reggae, καθώς και επιρροές από Βραζιλία, Κούβα και Ιαπωνία, όπως σημειώνεται στις ενθουσιώδεις κριτικές που έχουν δημοσιευθεί στα διεθνή ΜΜΕ για τον δίσκο. 

"Τρομπετίστας της χρονιάς" σύμφωνα με την Jazz Journalists Association (JJA), έχει λάβει επίσης τιμητικό βραβείο συνολικής προσφοράς από το Festival of New Trumpet Music, δεκάδες βραβεία Grammy και αναρίθμητες διακρίσεις από τα περιοδικά DownBeat και JazzTimes. Πολυγραφότατος και με αστείρευτη έμπνευση, ο Tom Harrell αποτελεί μοναδική περίπτωση μουσικού, έχει δική του φωνή και όραμα και εφευρίσκει διαρκώς νέους τρόπους να συγχρονίζεται με την εποχή του, να εξερευνά  νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μα και να διατηρείται σε εντυπωσιακή φόρμα.

Info: Εισιτήρια: € 25-10 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι αινιγματικοί Behemoth επιστρέφουν στην Ελλάδα

Μαζί τους, στο "Floyd Live Music Venue" ως special guest, o Nidhogg.

16/10/2025

Ο Rod Stewart για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί έναν από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας ροκ σκηνής.

Ο Gizmo Varillas συναντά τον Monsieur Minimal στο "Gagarin 205"

Με φθινοπωρινό double bill show ξεκινάνε για φέτος τα Jameson Connects music sessions.

Το MTV θα συνεχίσει να υπάρχει

Αποχαιρετισμός στο MTV, τα "χρυσά" 90s και τις συλλογικές εφηβικές αναμνήσεις που μας χάρισε το θρυλικό δίκτυο.

Ο "Πλανόδιος" του Γιώργου Καζαντζή κάνει στάση στον Σταυρό του Νότου

Το νέο άλμπουμ του συνθέτη γίνεται αφορμή για μια σημαντική βραδιά με σπουδαίους ερμηνευτές.

"Μπράβο Κολονέλο": Η θρυλική πολεμική επιθεώρηση ζωντανεύει ξανά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Μια από τις πρώτες πολεμικές επιθεωρήσεις που παρουσιάστηκαν στα θέατρα της Αθήνας μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, επιστρέφει σε μια νέα ενορχήστρωση του Μιχάλη Παπαπέτρου.

Οι Kerala Dust στο Universe μαζί με Billie Kark

Το λονδρέζικο μουσικό σχήμα της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής έρχεται για ένα μοναδικό live μαζί με την ανερχόμενη καλλιτέχνιδα.