Το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Άγγελου Σικελιανού και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Συνεχίζοντας η Εθνική Λυρική Σκηνή για δεύτερη χρονιά το αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζει -στο πρώτο μέρος- το ορατόριό του Πνευματικό Εμβατήριο σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στο δεύτερο μέρος.

Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη

Στις 5 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με το ορατόριό του "Πνευματικό Εμβατήριο" σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών.

Έργο πνευματικής εγρήγορσης και ψυχικής ανάτασης, το Πνευματικό Εμβατήριο γράφεται την εποχή που ο κόσμος βγαίνει από τη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη γερμανική Κατοχή. Χειμαρρώδης η γραφή του Σικελιανού καλεί σε μια παλλαϊκή προσπάθεια για την ανόρθωση της Ελλάδας μετά το σκοτάδι της Κατοχής, με όπλο το πνεύμα για μια δημιουργική συνέχεια. Εξόριστος στην ορεινή Ζάτουνα από το δικτατορικό καθεστώς ο Θεοδωράκης εμπνέεται από τον εγερτήριο λόγο του μεγάλου ποιητή και δημιουργεί μία απαράμιλλη μουσική σύνθεση που ερμηνεύεται συγκλονιστικά από τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη λίγο αργότερα, όταν ο συνθέτης απελευθερώνεται και διευθύνει το έργο ο ίδιος, στο Albert Hall, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Η ιδεώδης ερμηνεύτρια του Θεοδωράκη και πρώτη ερμηνεύτρια του Πνευματικού Εμβατηρίου τραγουδά, εδώ, με τον διακεκριμένο βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη, και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ. Το Πνευματικό Εμβατήριο είναι αφιερωμένο στην πνευματική αναγέννηση της Ελλάδας κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Αποτελεί ένα συνεχές κάλεσμα ανθρωπιάς, ειρήνης και πολιτισμού.

Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη με τον Θοδωρή Βουτσικάκη ερμηνεύουν μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Θεοδωράκη, ενορχηστρωμένα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα: "Δρόμοι παλιοί" του Μανόλη Αναγνωστάκη, "Άσμα ασμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Γελαστό παιδί" του Brendan Behan, "Όμορφη πόλη" του Γιάννη Θεοδωράκη, "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις" του Γιάννη Ρίτσου, "Εις Σάμον" του Ανδρέα Κάλβου κ.α.

Μίκης Θεοδωράκης - Μαρία Φαραντούρη

"Είχα τη χαρά και την τιμή να υπηρετήσω το μεγάλο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μια ολόκληρη ζωή, να μοιραστώ μαζί του συγκινητικές στιγμές, την επαφή με τόσους λαούς, τους αγώνες και την ιστορία τους, δίνοντας συναυλίες σε ελληνικά και παγκόσμια ακροατήρια", σημειώνει η Μαρία Φαραντούρη. 


Εισιτήρια: €15, €20, €30, €35, €42, €50, €55, €70 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10 | Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ & www.ticketservices.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"That’s Amore": Μια μουσική βραδιά με άρωμα Ιταλίας έρχεται στο Παλλάς

Οι The Italian Tenors — Evans Tonon, Luca Sala και Bruno Almeida — φέρνουν στη σκηνή το αυθεντικό ιταλικό πάθος, σε μια συναυλία γεμάτη ρομαντισμό και αγαπημένες μελωδίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/01/2026

Η ανοιξιάτικη περιοδεία των dälek ευτυχώς κάνει στάση στην Αθήνα

Με το νέο τους δίσκο "Brilliance of a Falling Moon" στις αποσκευές τους οι εκπρόσωποι του experimental hip-hop από το Νιου Τζέρσεϊ έρχονται για μια δυνατή συναυλία με ηχηρό μήνυμα.

Ο Μίνως Μάτσας μοιράζεται "δικά του ή δανεικά" τραγούδια σε δύο μοναδικές παραστάσεις

Δύο Δευτέρες του Μαρτίου ο συνθέτης παρουσιάζει τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και κομμάτια άλλων που αγαπά και τον καθόρισαν μουσικά.

Οι Senser έρχονται στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Η μπάντα που αψηφά τα όρια από το 1989, στηρίζοντας επάξια την ταμπέλα του underground, επιστρέφει στην Αθήνα για ένα καταιγιστικό live.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Όταν ο Τζίμης Πανούσης κυκλοφορούσε τον δίσκο "Ρομπέν των Xαζών"

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

All Star Winter Jazz Party στο Theatre of the NO

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στην τζαζ, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενός από τα πιο επιδραστικά μουσικά είδη.

Οι The Underground Youth επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο τελετουργικές συναυλίες όπως μόνο αυτοί ξέρουν

Η μπάντα θα εμφανιστεί στο Arch Club για δύο συναυλίες, όπου το σκοτεινό και μελαγχολικό post-punk θα μεταμορφωθεί σε ένα σχεδόν καθαρτήριο όνειρο, γεμάτο ένταση και συναίσθημα.