Iron Maiden: Η παγκόσμια περιοδεία "Legacy of the Beast" ετοιμάζεται να κάνει στάση στην Αθήνα

Το ελληνικό κοινό περιμένει πολλά από τη βραδιά της 16/7 στο Ολυμπιακό Στάδιο, μετά τον θρίαμβο των Βρετανών στη Μαλακάσα (2018).

IronMd_front

Αν μη τι άλλο, στα 47 χρόνια της ύπαρξής τους οι Iron Maiden έχουν πείσει για πολλά πράγματα. Πρώτα και κύρια, σμίλεψαν τον χαρακτηριστικό ήχο που αναγνωρίζουμε πλέον ως new wave of british heavy metal. Επιβίωσαν όμως και από τρεις αλλαγές τραγουδιστή, άντεξαν στο κύμα της εναλλακτικής απαξίωσης του χώρου τους που σάρωσε τη δεκαετία του 1990 και κατόρθωσαν να μπουν στον 21ο αιώνα όχι ως ξεφτισμένοι βετεράνοι μιας περασμένης εποχής, μα σαν ένα γκρουπ-θεσμός. Το οποίο αναγνωρίζεται πλέον ως "κλασικό" ακόμα και από ανθρώπους που δεν γοητεύτηκαν ποτέ από το σκληρότερο μουσικό φάσμα. 

Άλλωστε το τελευταίο το είδαμε και με τα μάτια μας το καλοκαίρι του 2018, στο απίστευτο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο "Terra Vibe" της Μαλακάσας προκειμένου να τους δει να παίζουν live –σε μια βραδιά που γράφτηκε στις πιο χρυσές σελίδες των συναυλιακών χρονικών της χώρας μας. Όλος αυτός ο κόσμος, δηλαδή, δεν ήρθε να δει ένα κορυφαίο γκρουπ του heavy metal, αλλά μια μπάντα που εν καιρώ αποτιμήθηκε ως κλασική έξω από γούστα και προτιμήσεις. Περιττεύει λοιπόν η συζήτηση για το πόσο αγαπητοί είναι οι Iron Maiden στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ισχυρό δεδομένο, οπότε περιμένουμε απλά την εκ νέου αριθμητική του επαλήθευση το Σάββατο 16/7, όταν θα τους ξαναδούμε στην Αθήνα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο, αυτή τη φορά. 

Και δεν είναι μόνο η δίψα για συναυλίες που πυροδότησε η πρόσφατη πανδημία: το 2022 υπήρξε έτος συσπείρωσης των πολυάριθμων φίλων τους, καθώς συμπληρώθηκαν 40 στρογγυλά έτη από την κυκλοφορία του καθοριστικού άλμπουμ "The Number Of The Beast" (Μάρτιος 1982) και 30 από το δημοφιλέστατο "Fear Of The Dark" (Μάιος 1992). Θυμίζοντας έτσι και κάποιες πολύ μεγάλες δισκογραφικές τους δόξες –αμφότερα κατέκτησαν το νούμερο 1 της Βρετανίας– μα και δύο κομβικά σημεία της διαδρομής τους, αφού το μεν στάθηκε η πρώτη τους δουλειά με τον Bruce Dickinson στο μικρόφωνο και το δε ο λόγος που παρέμειναν αστέρες στα δύσβατα 1990s, έχοντας "γνωριστεί" επιτυχώς με μία ακόμα γενιά ακροατών, που λάτρεψε τραγούδια σαν το "Fear Of The Dark" ή το "Afraid To Shoot Strangers".

IronMd_01
Η αφίσα της φετινής εμφάνισης των Iron Maiden στην Αθήνα, στα πλαίσια της "Legacy of the Beast" περιοδείας

Η παγκόσμια περιοδεία που ξαναφέρνει τους Iron Maiden στην Ελλάδα είναι βέβαια η ήδη γνώριμη "Legacy of the Beast Tour", η οποία ξεκίνησε το 2017 παίρνοντας το όνομά της από το ομώνυμο κόμικ και παιχνίδι που λανσαρίστηκε τότε. Μέρος της ήταν λοιπόν και το σόου που θαυμάσαμε στη Μαλακάσα το καλοκαίρι του 2018. Απλά η πανδημία οδήγησε στη συνέχεια σε παρατεταμένο πάγωμα, οπότε πολλά από όσα είχαν σχεδιαστεί πραγματώνονται φέτος. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι, λιγότερο ή περισσότερο, το ελληνικό κοινό γνωρίζει τι θα δει στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 16/7. 

Ξέρει δηλαδή ότι θα παίξουν και το "The Trooper" και το "Hallowed Be Thy Name" και το "Flight Of Icarus" και το "Run To The Hills" (αλίμονο), ξέρει ότι θα ακουστούν και επιλογές από τη φάση που τραγουδιστής των Iron Maiden διατέλεσε ο Blaze Bayley –μεταξύ τους και το μεγαλειώδες "Sign Of The Cross"– και περιμένει ασφαλώς ότι, λίγο πριν το υπερηχητικό "Aces High", θα ξανασταθεί προσοχή στον θρυλικό λόγο "We Shall Fight On The Beaches" (1940), όπου ο Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ περιέγραψε με αξέχαστο τρόπο την αποφασιστικότητα με την οποία θα πολεμούσαν οι Βρετανοί τους Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Κατ' επέκταση, βέβαια, γνωρίζουμε ότι ούτε τώρα θα μας κάνουν τη χάρη να παίξουν το "Alexander The Great", παρεκτός κι έχουν σχεδιάσει μια πολύ σπέσιαλ έκπληξη για την Ελλάδα. Κάτι, όμως, που για γκρουπ με τέτοια εμβέλεια, τα οποία φροντίζουν κάθε λεπτομέρεια των συναυλιών τους καιρό προτού βγουν στον δρόμο, απλά δεν είναι εφικτό. Αυτό, φυσικά, δεν θα εμποδίσει μερίδα του πλήθους να το ξαναζητήσει διά βοής, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα στις ελληνικές τους συναυλίες. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Iron Maiden

  • Metal

Οι Βρετανοί γιορτάζουν 40 χρόνια από το κλασικό άλμπουμ «The Number οf The Beast» και επιστρέφουν φέτος για ακόμα ένα γύρο με τα τραγούδια που τους δόξασαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
10/05/2024

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.

Η Sharon Kovacs επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο συναυλίες

Στο "Fuzz Club" της Αθήνας και στο "Principal Club Theater" της Θεσσαλονίκης θα βρεθεί η εκκεντρική ερμηνεύτρια με έναν πλούσιο κατάλογο ανεξίτηλων hits.

Massive Attack, Beak> και Mount Kimbie μοιράζονται τη σκηνή του Release Athens 2024

Μία από τις σπουδαιότερες μπάντες των τελευταίων δεκαετιών, επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας με το πιο εντυπωσιακό show τους μέχρι σήμερα.

Τριπλό ραντεβού στο φινάλε της σεζόν του "Half Note"

Οι Γεώργιος Τσώλης, Ηρώ και η Μιράντα Βερούλη με την συνοδεία του γκρουπ Choro Plus ανεβαίνουν στη σκηνή του"Half Note".

Eurovision: 50 χρόνια από τη νίκη που άλλαξε τον διαγωνισμό

Τελικά οι Abba δεν θα συνυπάρξουν με τη Μαρίνα Σάττι, όμως τα πάντα φέτος ξαναγυρνούν γύρω από τον θρύλο τους, αφού πέρασε μισός αιώνας από όταν το "Waterloo" δημιούργησε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο, θέτοντας την Eurovision σε ολότελα νέο πλαίσιο.