Rhapsody Of Fire: Γιατί το ντεμπούτο τους είναι ένα από τα σπουδαιότερα metal albums των 1990s

Σε ένα χρονικό σημείο όπου το παραδοσιακό metal χλευαζόταν ως γραφικό, το ξαναπρόσδεσαν στη γοητεία των σπαθοφόρων, μακρυμάλληδων ηρώων των επικών καιρών, επινοώντας ένα ολόκληρο υποείδος.

Rhpsd_front

Κανένας δίσκος από όσους έχουν χριστεί ως σπουδαίοι δεν ήταν άμοιρος της εποχής στην οποία γεννήθηκε: κάθε τέτοια περίπτωση ανέπτυξε διαλεκτική σχέση με τους καιρούς της, άσχετα αν συμπορεύτηκε ή αν συγκρούστηκε μαζί τους. Έτσι και το Legendary Tales των Rhapsody Of Fire (που τότε λέγονταν ακόμα Rhapsody). Μπορεί να ήρθε από το πουθενά, όμως με τον τίτλο, το εξώφυλλο και τα τραγούδια του κατάφερε να προκαλέσει, να κλονίσει και –τελικά– να ραγίσει την άποψη που κυριαρχούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για ό,τι λογίζουμε σήμερα ως "παραδοσιακό metal". Και είναι ακριβώς εκεί όπου εδράζεται η δική του σημαντικότητα. 

Ασφαλώς, για να την καταλάβει κανείς, θα πρέπει να ανακαλέσει (ή να κατανοήσει) το κλίμα που είχε δημιουργηθεί γύρω στο 1995, ύστερα από τα συντριπτικά χτυπήματα τα οποία επέφεραν στον σκληρό ήχο των 1980s αφενός η άνοδος των Nirvana και του grunge, αφετέρου δίσκοι σαν το Black Album των Metallica (1991) και το ομώνυμο ντεμπούτο των Rage Against Τhe Machine (1992), όπως βέβαια και η εμφάνιση συγκροτημάτων σαν τους Neurosis και τους Pantera

Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, δηλαδή, είχε ανατείλλει ένας πολυφασματικά εναλλακτικός κόσμος, ο οποίος χαιρόταν να διακηρύσσει τον θάνατο του παραδοσιακού heavy metal. Άλλωστε ο Rob Halford είχε εγκαταλείψει τους Judas Priest (1992), ο Bruce Dickinson είχε φύγει από τους Iron Maiden (1993), οι Accept διαλύονταν για δεύτερη φορά (1997). Οπότε ο Τύπος της εποχής αισθανόταν άνετα να κοροϊδεύει ως γραφικούς όσους επέμεναν να κυκλοφορούν με μπλουζάκια Helloween –που είχαν γίνει κι αυτοί από δυο χωριά χωριάτες το 1993. Μπάντες όπως οι Stratovarius και οι Blind Guardian μπορεί να συνέχιζαν, θεωρούνταν όμως ότι εκφράζουν μια συντηρητική ευρωπαϊκή αναδίπλωση, καταδικασμένη να γίνεται όλο και πιο περιθωριακή.

Rhpsd_01

Αλλά το 1997 αποδείχθηκε παράξενη χρονιά. Την ίδια στιγμή που οι Radiohead οδηγούσαν την κυρίαρχη alternative κουλτούρα στο ζενίθ μα και στην κόπωση, έμπαιναν στη δισκογραφία νέα συγκροτήματα, με διαφορετικές αξίες. Οι Φινλανδοί Nightwish, οι Ολλανδοί Within Temptation, οι Σουηδοί HammerFall και οι Ιταλοί Rhapsody –καθένας με τον τρόπο του– τράβηξαν μια κόκκινη γραμμή αντίστασης στην περιρρέουσα εναλλακτικότητα, ξανασηκώνοντας τις ξεφτισμένες σημαίες του παραδοσιακού metal. Λες και ο ημίγυμνος ήρωας με το μακρύ ξανθό μαλλί και το αστραφτερό ξίφος στο Legendary Tales δεν αντιμετώπιζε τον δράκο του εξωφύλλου καβάλα στον μονόκερώ του, αλλά όσους είχαν βαλθεί να στείλουν την επική και power πλευρά του heavy metal στα αζήτητα της μουσικής ιστορίας.

Από όλους αυτούς τους δίσκους ο μακράν καλύτερος ήταν το Legendary Tales. Με χορωδίες να ψάλλουν ανδραγαθήματα, με τραγουδάρες να διαδέχονται η μία την άλλη διηγούμενες πολεμικές συγκρούσεις πολύ μακρινών καιρών, με μπαρόκ και συμφωνικά στοιχεία να καλπάζουν από τα synths του συνιδρυτή (και αδιαφιλονίκητου ηγέτη, σήμερα) Alex Staropoli, πριν πλεχτούν σταυροβελονιά με τις γοργόφτερες κιθάρες του Luca Turilli και με τον Fabio Leone να ερμηνεύει με αψεγάδιαστη αίσθηση δράματος και μεγαλείου, προσφέροντας επική λάμψη σε στιγμές σαν τα "Land Of Immortals", "Legendary Tales", "Flames Of Revenge", "Warrior Of Ice", "Lord Of The Thunder" και "Rage Of Winter". 

Χάρη σε τέτοιες ποιότητες οι Rhapsody γεφύρωσαν εκπληκτικά τους Helloween, τους Manowar, τον Yngwie Malmsteen και τον Jason Becker, εμφανιζόμενοι σαν metal ραψωδοί βγαλμένοι από τους μύθους του Μελνιμπονέ και άλλων high fantasy βασιλείων της λογοτεχνίας. Γι' αυτό και, εν καιρώ, το Legendary Tales έγινε φάρος για νεότερους καλλιτέχνες, όσους έμελλε να ανοικοδομήσουν το παραδοσιακό metal, χαρίζοντάς του την αναγνώριση που απολαμβάνει στις δικές μας ημέρες. 

Rhpsd_02
© Karsten Koch
Η σύνθεση που ηχογράφησε το "Legendary Tales" μεταξύ 1996 και 1997 (δίχως τον Sascha Paeth)

Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι αφανής σκαπανέας της προσπάθειάς τους στάθηκε ο Γερμανός παραγωγός Sascha Paeth (των Heavens Gate), ο οποίος, πέρα από την κονσόλα, ανέλαβε εκτάκτως να παίξει και μπασίστας, καταθέτοντας ποιοτική δουλειά στα μετόπισθεν. Κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν αναρωτηθεί κανείς από πού ξεφύτρωσε αυτή η μπάντα, φτάνοντας πίσω στο 1993, όταν ιδρύθηκαν στην Τεργέστη ως Thundercross, καταθέτοντας το demo "Land Of Immortals". Εκεί βρίσκονται οι πρωτόλειες ρίζες του Legendary Tales, αλλά εκεί αποδεικνύεται επίσης ότι, αν είχαν συνεχίσει με τον αρχικό τραγουδιστή Cristiano Adacher, δεν θα πήγαιναν μακριά: ήταν η έλευση του Leone που σφράγισε το όραμά τους, χρίζοντάς τους ως πιονέρους του υποείδους που πλέον αναγνωρίζουμε ως symphonic power metal.

Όλα αυτά μας τα θυμίζει τώρα η θέση που παίρνουν στο φετινό Release Athens, ερχόμενοι στην Αθήνα για να πλαισιώσουν τη μεγάλη συναυλία των Manowar (Τετάρτη 22/6, Πλατεία Νερού) –μαζί με τους Rotting Christ και τους Meden Agan. Συμμετοχή που δείχνει παράλληλα και το στάτους τους, αφού μιλάμε για μια μπάντα με παγιωμένο κοινό στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία, η οποία επιβίωσε από την καθοριστική διάσπαση του 2011 (όταν έφυγε ο Turilli), αλλά και από την έξοδο του Leone (2016), φτάνοντας αισίως στους 13 στούντιο δίσκους. Άσχετα με το κατά πόσο τιμούν πλέον το Legendary Tales στις setlists, όλα ξεκίνησαν από εκεί: από έναν δίσκο που εξέφρασε απόλυτα εκείνο το "έπος και συνάμα οδυρμός" με το οποίο περιέγραψε κάποτε, σε ανύποπτο χρόνο, το heavy metal ο Αργύρης Ζήλος.

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2022: Manowar

  • Metal

Οι βασιλιάδες του metal με μια setlist γεμάτη κλασικά τραγούδια, τους Rotting Christ και τους Rhapsody of Fire.

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Σταύρος Λάντσιας: "Ο Ennio Morricone ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, με αξιοθαύμαστη εργατικότητα"

Καθώς ο καταξιωμένος δημιουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη (Σάββατο 4 & Κυριακή 5/2, Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός"), του ζητήσαμε να ξεδιπλώσει τη σχέση που διατηρεί με τις μουσικές του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
01/02/2023

Η ΚΟΑ γιορτάζει150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ και ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, "Η ζωή ενός ήρωα".

Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο "Πέρα από τη θάλασσα"

Ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες για τις συναυλίες, λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ξεκινάει η προπώληση για τις παραγωγές Απριλίου – Ιουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H προπώληση των παραγωγών της ΕΛΣ, που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" και στην Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διπλό ραντεβού με τη νέα all-star μπάντα του Frank Gambale

Το νέο super group θα παρουσιάσει στην σκηνή του "Αθηνά Live" μερικά από τα πιο αγαπημένα του κομμάτια του Gambale και νέες συνθέσεις.

Kruder & Dorfmeister: Ένα μοναδικό live audiovisual show από τους masters του downtempo

Oι "Simon & Garfunkel της techno" έρχονται στη σειρά "Cosmos" ΚΠΙΣΝ για να γιορτάσουν 30 χρόνια μουσικής πορείας.