Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το 15ο Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας

Δικαίωμα αίτησης με δωρεάν συμμετοχή έχουν όλοι οι νέοι Έλληνες μαέστροι που σπούδασαν ή σπουδάζουν διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Δικαίωμα αίτησης με δωρεάν συμμετοχή έχουν όλοι οι νέοι Έλληνες μαέστροι που σπούδασαν ή σπουδάζουν διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του OΠΑΝΔΑ, μετά τα δεκατέσσερα προηγούμενα επιτυχημένα σεμινάρια, προσφέρει στους νέους Έλληνες μαέστρους τη δυνατότητα συμμετοχής στο 15ο Πανελλήνιο Masterclass Διεύθυνσης Ορχήστρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για έναν μοναδικό και ιστορικό πλέον θεσμό, καθώς είναι το μόνο τακτικό σεμινάριο διεύθυνσης ορχήστρας στη χώρα μας και μάλιστα χωρίς δίδακτρα. Φέτος, για πρώτη φορά, στην τελική συναυλία θα συμπράξουν με την ορχήστρα τέσσερις νέοι σολίστες. 

Το 15ο masterclass θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 11 έως 16 Ιουλίου 2022 υπό τη διδασκαλία του διεθνούς φήμης καθηγητή διεύθυνσης ορχήστρας και αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου και τη συνδιδασκαλία της μαέστρου και μουσικολόγου Αθανασίας Κυριακίδου. Δικαίωμα αίτησης ενεργού συμμετοχής στο τμήμα προχωρημένων έχουν όλοι οι νέοι Έλληνες μαέστροι που σπούδασαν ή σπουδάζουν διεύθυνση ορχήστρας σε Ωδείο, Πανεπιστήμιο ή Ακαδημία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Στην τελική συναυλία θα συμμετάσχουν μόνο τέσσερις νέοι μαέστροι, οι οποίοι θα επιλεγούν από τις αιτήσεις με βάση τα βιογραφικά και τα βίντεο. Οι επιλεχθέντες μαέστροι θα πλαισιωθούν από τέσσερις νεαρούς ανερχόμενους καλλιτέχνες: τον Ηλία Γυφτονικολό και τον Ιωάννη Νίκολη στο βιολί, τη σοπράνο Παναγιώτα Πολυζωΐδου και τον βαρύτονο Αντώνη Κορδοπάτη, σε ένα πρόγραμμα με άριες, ορχηστρικά αποσπάσματα και δεξιοτεχνικά σολιστικά έργα. Εκτός από τους τέσσερις μαέστρους που θα διευθύνουν στη συναυλία, τα υπόλοιπα ενεργά μέλη του τμήματος προχωρημένων, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να διευθύνουν τόσο την ορχήστρα όσο και τους δύο πιανίστες στα απογευματινά τμήματα. Εκτός από το προχωρημένο τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας θα λειτουργήσει και τμήμα αρχαρίων. 

Τα ορχηστρικά έργα που θα μελετηθούν 

Τμήμα προχωρημένων

W. A. Mozart: Εισαγωγή από την όπερα "Μαγικός Αυλός"
J. Rossini: Εισαγωγή από την όπερα "Ο Κουρέας της Σεβίλλης"
J. Strauss: Εισαγωγή από την οπερέτα "Η Νυχτερίδα"
J. Strauss: "Αυτοκρατορικό Βάλς"

Τμήμα αρχαρίων

W. A. Mozart: Μικρή Νυχτερινή Μουσική (1ο κ 2ο μέρος)
P. Mascagni: Ιντερμέτζο από την όπερα "Καβαλερία Ρουστικάνα"

Οι επιλεχθέντες μαέστροι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα παραπάνω έργα ολοκληρωμένα και να είναι σε θέση να διευθύνουν στις πρόβες και τη συναυλία όποια μέρη τους ζητηθούν. Τα υπόλοιπα σολιστικά έργα θα μοιραστούν στους τέσσερις μαέστρους που θα επιλεγούν να διευθύνουν στη συναυλία αμέσως μετά τη λήξη των αιτήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν email το αργότερο μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 στη διεύθυνση conductingmasterclass@hotmail.com με τα παρακάτω στοιχεία:

1. Ονοματεπώνυμο
2. Τηλέφωνο
3. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
4. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να αναφέρεται ξεκάθαρα πού σπούδασαν ή σπουδάζουν το αντικείμενο
5. Έναν τουλάχιστον διαδικτυακό σύνδεσμο που να διευθύνουν σε συναυλία ή πρόβα (μόνο για τα ενεργά μέλη του τμήματος προχωρημένων)
6. Ποιο από τα δύο τμήματα επιθυμούν να παρακολουθήσουν (προχωρημένων ή αρχαρίων) και αν πρόκειται για το τμήμα προχωρημένων, εάν αιτούνται για ενεργά ή μη ενεργά μέλη  

Η λίστα των μελών και το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. 

Η τελική συναυλία θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού το Σάββατο 16 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο.
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η ΚΟΑ γιορτάζει150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον Μιχαήλ Πλετνιόφ

H KOA τιμά τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ με τον πιανίστα και αρχιμουσικό Μιχαήλ Πλετνιόφ και ο Λουκάς Καρυτινός ηγείται της ερμηνείας του συμφωνικού ποιήματος του Στράους, "Η ζωή ενός ήρωα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

Ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον Γιάννη Μαρκόπουλο "Πέρα από τη θάλασσα"

Ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες για τις συναυλίες, λόγω της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ξεκινάει η προπώληση για τις παραγωγές Απριλίου – Ιουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H προπώληση των παραγωγών της ΕΛΣ, που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" και στην Εναλλακτική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, ξεκινά την 1η Φεβρουαρίου.

2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διπλό ραντεβού με τη νέα all-star μπάντα του Frank Gambale

Το νέο super group θα παρουσιάσει στην σκηνή του "Αθηνά Live" μερικά από τα πιο αγαπημένα του κομμάτια του Gambale και νέες συνθέσεις.

Kruder & Dorfmeister: Ένα μοναδικό live audiovisual show από τους masters του downtempo

Oι "Simon & Garfunkel της techno" έρχονται στη σειρά "Cosmos" ΚΠΙΣΝ για να γιορτάσουν 30 χρόνια μουσικής πορείας.

Δυνατές πρώτες ανακοινώσεις για το νέο Death Disco Open Air Festival

The Sisters of Mercy, She Past Away, Absolute Body Control και Mecano Un.ltd. τα πρώτα ονόματα που θα φιλοξενηθούν από το νέο καλοκαιρινό φεστιβάλ.