Μια "Έξω από το κάδρο" συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο

Μια ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με ανεξίτηλες μελωδίες, σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες, με το κύρος ενός από τους κορυφαίους συνθέτες.

Δημητρης Παπαδημητριου

Στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού θα ανέβει την Πέμπτη 16 Ιουνίου ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών, σε μια μοναδική συναυλία με το όνομα "Έξω από το κάδρο", ειδικά σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Με πλούσιο, πολυσχιδές και πολυεπίπεδο έργο, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κατέχει μία κομβική θέση στον χώρο των σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Έχει συνθέσει μουσικά έργα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, όπερα, μουσική δωματίου και μουσική για μπαλέτο, και έχει τιμηθεί με σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία. Υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε δίσκους και συναυλίες αλλά και στο Τρίτο πρόγραμμα, ενώ το 1993 επελέγη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης ως ένας από τους επτά καλύτερους νέους συνθέτες του κόσμου, για να αποτελέσει μέλος της ομάδας "Tanglewood". Το χειμώνα του 2022 υπέγραψε τη μουσική για το βασισμένο στο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ μιούζικαλ "Moby Dick” που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ενώ το κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα, το οποίο ηχογραφήθηκε από τη σπουδαία γερμανική εταιρεία κλασικής μουσικής MDG, κυκλοφορεί πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημητρης Παπαδημητριου

Σημαντικό, ωστόσο, μέρος του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου αποτελούν τα τραγούδια του. Τραγούδια αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών τεχνοτροπιών και πηγών έμπνευσης του, τα οποία ερμηνεύθηκαν από σπουδαίους τραγουδιστές, αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και αποτελούν έως σήμερα σημείο αναφοράς στη νέα έντεχνη και λαϊκή μουσική. Δίνοντας πάντοτε ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών, ο συνθέτης επανέφερε τη σπουδαία παράδοση της μελοποιημένης ποίησης στη νεότερη τραγουδοποιία, ενώ συνεργάζεται σταθερά με εξαίρετους στιχουργούς και ποιητές.

Κωστας Μακεδονας Ωδειο Ηρωδου Αττικου

Το πρόγραμμα της συναυλίας του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού περιλαμβάνει ένα πανόραμα του έργου του με τις μεγάλες επιτυχίες του. Θα παρουσιάσει επίσης για πρώτη φορά σε ζωντανό κοινό, τραγούδια που στο διαδίκτυο έτυχαν πολύ μεγάλης υποδοχής όπως ο "Μεγάλος Αιρετικός” αλλά και κρυμμένα μαργαριτάρια που θα παιχτούν για πρώτη φορά σε συναυλίες. Μαζί του θα είναι οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη και Γιώργος Φλωράκης, οι πρωταγωνιστές του "Moby Dick The Musical”, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης και Αιμιλιανός Σταματάκης, αλλά και ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Μπαμπης Βελισσαριος

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί επίσης η σημαντική παρουσία του σπουδαίου Αργύρη Μπακιρτζή, σε μια συμμετοχή – έκπληξη. Η επιλογή των τραγουδιστών δεν είναι καθόλου τυχαία αφού όλοι αποτελούν για τον συνθέτη ιδανικούς ερμηνευτές για τα παλαιότερα και τα νέα του τραγούδια. Ο Κώστας Μακεδόνας και η Γιώτα Νέγκα ως νεώτεροι στην οικογένεια ερμηνευτών του συνθέτη είναι στα άμεσα σχέδια δισκογραφικής συνεργασίας. Οι δε Γιώργος Φλωράκης και Βερόνικα Δαβάκη είναι απαράμιλλοι πρωτογενείς ερμηνευτές μεγάλου μέρους του ρεπερτορίου του. Ο ίδιος διευθύνει ένα 13μελές σύνολο εξαιρετικών μουσικών, που αποκαλύπτουν δεξιοτεχνικά τις λεπτές διαβαθμίσεις της μουσικής του και τα πλούσια, καλειδοσκοπικά ηχοχρώματά του.

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του Public και της Viva.  

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Το Κονσέρτο ενός Παράδοξου Κόσμου": Η Έλενα Ξυδιά καταργεί τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα

Η viral Ιπτάμενη Πιανίστρια πρωταγωνιστεί σε μια φαντασμαγορική εμπειρία στο Θέατρο ΕΛΕΡ.

20/11/2025

O Makaya McCraven στην Ελλάδα, για πρώτη φορά

Ο Αμερικανός ντράμερ έχει γίνει ένας από τους πιο συζητημένους τζαζίστες της τελευταίας δεκαετίας –και στα χρόνια που έρχονται φιλοδοξεί να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο. Έτσι, η επικείμενη βραδιά του στο "Gazarte" (Σάββατο 22/11) αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι Weval ηλεκτρίζουν το Universe

Το ολλανδικό ηλεκτρονικό ντουέτο των Harm Coolen-Merijn Scholte έρχεται για ένα live στο πλαίσιο της περιοδείας του για το νέο άλμπουμ Chromophobia. Special guest: Man With A Speaker.

Τα Jameson Connects Music Sessions φέρνουν τον Tom Smith στην Αθήνα

Ο τραγουδιστής των περίφημων Editors επιστρέφει στο αγαπημένο του ελληνικό κοινό για μια ξεχωριστή εμφάνιση.

Έφυγε από τη ζωή ο Αργύρης Ζήλος, ο κριτικός που μας έμαθε ότι το να γράφουμε για μουσική είναι μια σοβαρή (αλλά και αστεία) υπόθεση

Ο πατριάρχης της μουσικοκριτικής στον ελληνικό Τύπο, και στο Αθηνόραμα ιδιαίτερα, άφησε εποχή για την καυστικότητα, την ποικιλομορφία και τη διεισδυτικότητά του.

Οι Godspeed You! Black Emperor επιστρέφουν στην Αθήνα

Η επιδραστική κολεκτίβα από τον Καναδά υπόσχεται μια μεγάλη post–rock βραδιά, στο "Floyd Live Music Venue".

Αλεξάνδρα Μάγκου: "Ζούμε στην εποχή της μουσικής απελευθέρωσης"

Λίγο πριν τη συναυλία της στο "Arch Club" (26/11), η πολλά υποσχόμενη νέα ερμηνεύτρια μιλά στο "α".