"Alpha Mission": Μια συναυλία στη Δήλο ευαισθητοποιεί για τη κλιματική αλλαγή

Μια σημαντική μουσική εκδήλωση διεξάγεται στο νησί των Κυκλάδων στο πλαίσιο της συλλογικής πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κρίσιμη περιβαλλοντική κατάσταση που ο τόπος αντιμετωπίζει σήμερα.

Δήλος @Dilan Duszguner

Το Μέγαρο Μουσικής ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το World Human Forum (WHF) και το ARTE για τη διεξαγωγή μιας συναυλίας στο ιστορικό νησί της Δήλου, με Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς και σολίστες να συνοδεύουν τη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Alpha Mission – Δelos", μία συλλογική κινητοποίηση εκπροσώπων της επιστήμης, των τεχνών και της τεχνολογίας, της οποίας βασική αποστολή είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάληψη δράσεων για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων στη Δήλο.

Η Δήλος, όπως πολλοί άλλοι αρχαιολογικοί τόποι στην Ελλάδα και ειδικά στις Κυκλάδες, πλήττονται από σοβαρές κλιματικές αλλαγές. Όσον αφορά το κυκλαδίτικο νησί, το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από τη σταδιακή άνοδο στάθμης της θάλασσας αλλά και τη βύθιση των τεκτονικών της πλακών, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της συναυλίας. Αν το πρόβλημα δεν μπορέσει να περιοριστεί και κομμάτι του νησιού βυθιστεί τελικά κάτω από το νερό, τότε θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των μνημείων από την κυματική δύναμη με τη δημιουργία τεχνητών υφάλων, δήλωσε ο Αθανασούλης.

Δήλος
@Ephorate of the Antiquities of the Cyclades

Σε κάθε περίπτωση, επίκεντρο των δράσεων της "Alpha Mission" είναι η προστασία του πολύτιμου αυτού τόπου, σημείο αναφοράς διαχρονικών αξιών και πολυπολιτισμικότητας. Η πρωτοβουλία, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του WHF Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, γεννήθηκε όταν ανακοινώθηκε η επιστροφή της NASA στη σελήνη μέχρι το 2025, με την αποστολή "Artemis 1" και μάλιστα με την πρώτη γυναίκα αστροναύτη να προσεδαφίζεται στον γαλαξιακό δορυφόρο, μετά την πρώτη προσγείωση του Νιλ Άρμοστρονγκ το 1969. Η Μητσοτάκη συνέδεσε τις δύο αποστολές με τη γενέτειρα των θεών Απόλλων και Άρτεμης, τη Δήλο και, θέλοντας να την αναδείξει, ήρθε σε επαφή με αντιπροσώπους του πολιτισμού και των επιστημών για τη δημιουργία μίας οργάνωσης που θα συμβάλλει στη διάσωση του αρχαιολογικού τόπου. Πέρα από τον Αθανασούλη, στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος ανέφερε ότι η προστασία της Δήλου και γενικότερα του πλανήτη μας είναι κομβικής σημασίας, καθώς "το ταξίδι στον Άρη είναι ένα όνειρο θερινής νυκτός".

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που επίσης παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, τόνισε την ανάγκη προστασίας αρχαιολογικών και ιστορικών τόπων της Ελλάδας, όχι μόνο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για την αντιμετώπιση της σημερινής κλιματικής κρίσης. Μιλώντας για την πρωτοβουλία, σχολίασε "είναι ένα πρότζεκτ που το Υπουργείο Πολιτισμού εξαρχής βρήκε πολύ ενδιαφέρον γιατί συνδέεται άμεσα με τις στρατηγικές που έχουμε σχεδιάσει και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε. Προφανώς υπάρχει η αμιγώς καλλιτεχνική διάσταση του πρότζεκτ, καθώς πρόκειται για μία σημαντική συναυλία που θα μεταδοθεί σε πολλά μέρη, αλλά σχετίζεται επίσης με τη γενικότερη στρατηγική μας για την ενεργοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και τη σύνδεση τους με τη σύγχρονη πολιτιστική λειτουργία".

Η συναυλία "Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές", που σχεδιάστηκε ειδικά για να τονίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, θα διεξαχθεί στο νησί αποκλειστικά με την παρουσία των τεχνικών και μουσικών στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά σε μία γιγαντοοθόνη που θα στηθεί στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής στις 30/5 (8.30 μ.μ.), στο κανάλι της ΕΡΤ, στο ARTE και ταυτόχρονα θα αναμεταδίδεται και στη Μύκονο. Ακόμη, θα προβληθεί σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης και στις 05/6 θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η Μητσοτάκη ανέφερε ότι μελλοντικά θα επιχειρήσουν να προβάλλουν τη συναυλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο και σταδιακά να διευρύνουν τις δράσεις της "Alpha Mission" για την προστασία και άλλων αρχαιολογικών περιοχών.

Συναυλία της EUYO στο Αμβούργο
© Daniel Dittus

Μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και η ανερχόμενη βιολίστρια Diana Tishchenko. Ο Σινόπουλος με τη σειρά του ανέφερε τη σημασία της λύρας όχι μόνο για τη Δήλο αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό πολιτισμό, διότι πρόκειται για ένα όργανο που αντιπροσωπεύει τον ήχο του νησιού και παράλληλα μαρτυρά την πολιτισμική ιστορία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - Κήπος

Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Γιάννη Αγγελάκη, ποια είναι η "Φωνή των Βακχών";

Ο ανερχόμενος συνθέτης γράφει για την "επινοημένη παράσταση μουσικού θεάτρου" που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για δύο παραστάσεις σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.

15/05/2024

Το Φεστιβάλ Δάσους της Αρβανίτσας δίνει ξανά ραντεβού στην καρδιά του Ελικώνα

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας & 100°C, Σωκράτης Μάλαμας, Ιουλία Καραπατάκη και Social Waste, ανάμεσα στα ονόματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Hans Zimmer και John Williams: Δύο τιτάνες της κινηματογραφικής μουσικής σε μια συναυλία με τα καλύτερα soundtracks όλων των εποχών

Μουσικές που αγαπήσαμε, εξαιρετικοί φωτισμοί και προβολές, σ’ ένα show υψηλών προδιαγραφών στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Piano City Athens: Όλα τα φώτα στο πιάνο

Το Piano City Athens μεταμορφώνει για δεύτερη χρονιά την Αθήνα σε μια τεράστια συναυλιακή αίθουσα με 100 κοντσέρτα πιάνου σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

The Mystery Lights: Επιστρέφουν με νέο δίσκο στο στέκι της Λιοσίων

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο "Gagarin" έρχονται με νέο υλικό.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί Καβάφη για μία και μοναδική συναυλία στη Στέγη

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποιεί ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη σε εκδοχή ενδεκαμελούς ορχήστρας δωματίου, με πρωτότυπες και νεότερες φωνητικές ερμηνείες.

Mellowsophy Music: Μια διήμερη μουσική εμπειρία της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής στο "Gazarte"

Η Mellowsophy Music ετοιμάζει ένα line-up με τα πιο φρέσκα ονόματα της αγγλόφωνης και ελληνόφωνης ανεξάρτητης σκηνής.