Στάθης Σούλης: ένας αρχιμουσικός που "ακούει" και τη γεύση

Ο ανερχόμενος αρχιμουσικός αγαπά τον πειραματισμό και την ποιότητα στο φαγητό, όπως και στη μουσική και μας φτιάχνει ένα απρόσμενο sound pairing!

Στάθης Σούλης

Του Εμμανουήλ Χουσάκου

Ο ρόλος του αρχιμουσικού σε μία ορχήστρα μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με αυτόν του επικεφαλής σε μία κουζίνα: αμφότεροι ηγούνται μίας performance με το συντονισμό της ομάδας και ακόμα με την έμπνευση αυτής, με στόχο την επίτευξη ενός άρτιου δημιουργικά αποτελέσματος. Ο μουσικός καλείται να εκτελέσει με δεξιοτεχνία μία δεδομένη παρτιτούρα όμοια με έναν μάγειρα που εκτελεί μία συνταγή. Ωστόσο η αισθητική ποιότητα, που χαρακτηρίζει τις αξιομνημόνευτες μουσικές και γαστρονομικές εμπειρίες, οι εσωτερικές παύσεις, τα "τρυφερά" piano, τα αυστηρά staccato, η συνέπεια στις κοπές, το αρμονικό ψήσιμο, η χειρουργική ακρίβεια στη σύνθεση, ή αλλιώς η απαραίτητη δόση μαγείας, έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο συναίσθημα και το μεράκι που ο εκάστοτε "μαέστρος" θα ενσταλάξει σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους ξεχωριστά, ώστε να μετουσιώσει την εκτέλεση σε γνήσια καλλιτεχνική πράξη.

Από τους πλέον ανερχόμενους αρχιμουσικούς της γενιάς του, ο Στάθης Σούλης έχει καταφέρει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να διευθύνει μουσικά παραγωγές μεγάλου κύρους στους σημαντικότερους μουσικούς θεσμούς της χώρας. Εκτός όμως από κορυφαίος μουσικός, ο Στάθης Σούλης είναι και ένας απαιτητικός ουρανίσκος που αγαπά τον πειραματισμό και την ποιότητα στο φαγητό, όπως και στη μουσική. Τον συναντώ στο καμαρίνι του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, λίγο μετά την αξιομνημόνευτη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης όπερας "Οθέλλο" σε σκηνοθεσία Robert Wilson, πλημμυρισμένο από γλυκιά κούραση, ανακούφιση και φυσικά πείνα.

Σε παρατηρούσα σήμερα επί 3 ώρες να καταθέτεις ψυχή και σώμα στη σκηνή. Κάθε παράσταση είναι μία κοπιαστική δραστηριότητα και σε σωματικό επίπεδο. Τι προτιμάς και τι αποφεύγεις διατροφικά πριν από τις εμφανίσεις σου; Πώς αποζημιώνεις γευστικά τον εαυτό σου μετά από μία επιτυχημένη παράσταση;
Είναι όντως αρκετά κοπιαστική (τόσο εγκεφαλικά όσο και σωματικά) η διεύθυνση της κάθε παράστασης, ειδικά αν πρόκειται για παραγωγές όπως ο "Οθέλλο"! Την ημέρα της παράστασης προτιμώ να τρώω ελάχιστα πράγματα. Ξεκινώ με την απόλαυση του πρωινού καφέ (διπλό εσπρέσο) και ακολουθούν φρούτα, που και δε θα με βαρύνουν αλλά θα μπορούν να "σταθούν" δίπλα στην αδρεναλίνη που νιώθω, εξαιτίας της αναμονής μέχρι να ανέβω στο πόντιουμ και να σηκώσω τα χέρια μου. Τώρα η αποζημίωση, ειδικά μετά από μια επιτυχημένη παράσταση, είναι πάρα πολύ ιερή και ιδιαίτερη!  Ένα ωραίο δείπνο σε κάποιο γαλλικής κουζίνας εστιατόριο είναι πάντα το ιδανικό. Και ακόμη πιο έξοχο όταν συνοδεύεται από αγαπημένο/α πρόσωπο/α και το κατάλληλο κόκκινο κρασί!

Στάθης Σούλης

Ποιο είναι ένα τυπικό snacking στις πολύωρες πρόβες της ΕΛΣ; Παρουσίασέ μας ένα τυπικό lunch break μουσικών, χορευτών, performer.
Οι επιλογές ποικίλουν, ανάλογα με το επάγγελμα του κάθε καλλιτέχνη. Στον πέμπτο όροφο του ΚΠΙΣΝ υπάρχει χώρος για το καλλιτεχνικό δυναμικό που περιλαμβάνει ένα μενού διαφόρων μαγειρευτών φαγητών, μπαγκέτες, μπάρες, φρούτα, σαλάτες, σνακς και άλλα. Ένας μουσικός (αρχιμουσικός, μουσικός ορχήστρας κτλ) μπορεί να γευματίσει πιο ελεύθερα, παίρνοντας ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (πχ. χοιρινό με δαμάσκηνα και πουρέ, ρόλο κοτόπουλο γεμιστό με μανούρι και ρύζι και άλλα ωραία μαγειρευτά). Για τους τραγουδιστές είναι λίγο πιο light τα πράγματα, καθώς αν έχουν να συνεχίσουν τις πρόβες/δοκιμές στο χώρο γευματίζουν με κάτι πιο ελαφρύ, μια σαλάτα ενδεχομένως ή μια μπαγκέτα με γαλοπούλα ή τορτίγια με φαλάφελ και λαχανικά ψητά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χορευτές, όπου είναι η κατηγορία super light, επιλέγοντας σαλάτα, φρούτο, κάποια μπάρα πρωτεϊνική ενδεχομένως κ.α.

Η περιοχή γύρω από το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυσυλλεκτική γαστρονομική σκηνή. Ποια είναι τα προσωπικά αγαπημένα σου στην περιοχή;
Πράγματι, έχει "στηθεί" μια ιδιαίτερη γαστρονομική σκηνή εδώ στην περιοχή γύρω από το ΚΠΙΣΝ. Και είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι γεύσεων σε οποιοδήποτε μέρος και αν διαλέξει κανείς να απολαύσει το γεύμα του. Οι επιλογές είναι πολλές και απευθύνονται σε όλα τα γούστα και πορτοφόλια. Ξεχωρίζουν φυσικά οι ψαροφαγικοί θεσμοί της περιοχής, τα "Άργουρα" και ο "Θαλασσινός". Επιπλέον, η νέα άφιξη του "Warehouse" προσέθεσε μία σίγουρη επιλογή για δοκιμή κρασιών και τσίμπημα. Το προσωπικό μου ωστόσο αγαπημένο είναι το εστιατόριο "Delta", που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του ΚΠΙΣΝ. Προτείνει μία ολιστική εμπειρία που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν κάποια στιγμή.

Ακοή και γεύση. Δύο αισθήσεις που δύσκολα παντρεύονται. Πώς πιστεύεις σχετίζονται ως προς το αισθητηριακό τους αποτύπωμα;
Όταν ένα φαγητό σε φτάνει σε σημείο να "ακούσεις τη γεύση του", τότε ίσως τα πράγματα να πηγαίνουν τέλεια, αρμονικά, όμορφα!

Ας δοκιμάσουμε ένα sound pairing. Ταίριαξέ μας κάποια από τα προσωπικά σου αγαπημένα μουσικά έργα με γεύσεις, όπως κατ’ αναλογία θα πάντρευε κανείς πιάτα με κρασί.
Sound pairing… Χμμ! Ενδιαφέρον! Ο Οθέλλο θα ήταν ενα Σατομπριάν με sauce Béarnaise, πλούσιο, έντονο και για κάποιους βαρύ! Η Κάρμεν θα ήταν ένα Entrecôte Café de Paris, με το μυστήριο γύρω από τη συνταγή! Η Μαντάμ Μπατερφλάι θα ήταν casarecce με πέστο βασιλικού, λιτά αλλά και ντελικάτα! 


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.