Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα από το Μέγαρο

3 μεγάλες συναυλίες με διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδα.

Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα από το Μέγαρο

Ο αγαπημένος θεσμός του Μεγάρου, "Αdagio – Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα", φέρνει διαφορετικές μουσικές προτάσεις για τις κατανυκτικές βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας. Φέτος, το "Adagio" γίνεται αφορμή για να αναζητηθούν, μέσα από τρεις εκδηλώσεις στις 17, 19 και 20 Απριλίου, κοινά μονοπάτια ανάμεσα στην ανθρώπινη οδύνη και στο Θείο Δράμα, στη λαϊκή παράδοση της Ανατολής και στη δυτική εργογραφία, στη μουσική του χθες και του σήμερα, ανάμεσα στους κλασικούς μουσουργούς και τους σύγχρονους δημιουργούς που υμνούν τα Πάθη του Θεανθρώπου, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο φως της Ανάστασης. 

"Το Μοιρολόι της Παναγιάς: O ανθρώπινος πόνος στο Θείο Δράμα"

Μαρία Φαραντούρη

Με αφορμή το "Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς", ένα μακροσκελές μεσαιωνικό στιχούργημα λόγιας προέλευσης, ευρύτατα διαδομένο στον ελλαδικό χώρο, που έχει επηρεαστεί από τις ευαγγελικές περικοπές και τη βυζαντινή υμνογραφία και τραγουδιέται από γυναίκες γύρω από τον "τάφο" του Χριστού, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος συναντά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη Μαρία Φαραντούρη (ειδική συμμετοχή), αλλά και καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς, οι οποίοι επιχειρούν για πρώτη φορά να αποδώσουν όλο το κείμενο του Μοιρολογιού. Στη συναυλία τους, την Κυριακή των Βαΐων (17/4) στις 8.30 μ.μ., θα συνδυάσουν τις περισσότερες από τις γνωστές παραλλαγές του σε ενιαία αφηγηματική ροή.

Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα από το Μέγαρο
Σωκράτης Σινόπουλος

Η μουσική ατμόσφαιρα της βραδιάς θα είναι ξεχωριστή και οικουμενική, καθώς το ηχόχρωμα της τρομπέτας, που παραπέμπει στην αρχαία ή βυζαντινή σάλπιγγα αλλά και στις μπάντες της Μεγάλης Παρασκευής, συνυπάρχει με τον ήχο παραδοσιακών κρουστών από όλο τον κόσμο, αλλά και με τη "φωνή" του βιολοντσέλουΤραγουδά η και της λύρας. Κατερίνα Παπαδοπούλου. Λαμβάνουν μέρος η Χορωδία Δόμνα Σαμίου και οι μουσικοί Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά). Το μουσικό μέρος πλαισιώνεται οπτικά από φωτογραφικό υλικό των Κωνσταντίνου και Πέτρου Σοφικίτη. Επιστημονική σύμβουλος, η Μιράντα Τερζοπούλου. Τη μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχουν ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου (σύλληψη, έρευνα). Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου. 

"Cantate Domino"

Ο τίτλος της δεύτερης συναυλίας του Αdagio είναι εμπνευσμένος από το έργο "Cantate Domino" (Αινείτε τον Κύριο) για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων (2019) του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, το οποίο παρουσιάζεται τη Mεγάλη Δευτέρα (18/4) στις 8.30 μ.μ., σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου, σολίστ με αξιόλογη παρουσία σε θέατρα και συμφωνικά κέντρα του εξωτερικού. Το γνωστό σχήμα –από τα σημαντικότερα σύνολα μουσικής δωματίου στη χώρα μας– θα ερμηνεύσει ένα ακόμη έργο του Φ. Τσαλαχούρη, το Κουαρτέτο αρ. 5, Προσευχή ενώπιον του τέλους της σκέψης (2013). H βραδιά κορυφώνεται με το περίφημο Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, "Ο Θάνατος και η Κόρη" Φραντς Σούμπερτ, ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Μια σύνθεση που χαρακτηρίζεται από λεπτεπίλεπτη μελωδικότητα, παρότι διακατέχεται από έντονη μεταφυσική ανησυχία. Το  Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών αποτελούν οι μουσικοί Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα) και Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

"Ρέκβιεμ"

Mουσικές για τις ημέρες του Πάσχα από το Μέγαρο
Μύρων Μιχαηλίδης

Η φετινή πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, τη Mεγάλη Τετάρτη (20/4) στις 8.30 μ.μ, εστιάζει στην έννοια του τραγικού. Έλληνες λυρικοί καλλιτέχνες υπό τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη ερμηνεύουν συγκινητικά έργα μεγάλων συνθετών, όπως την Τραγική εισαγωγή, έργο 81 του Γιοχάννες Μπραμς και το Πρελούδιο και θάνατος της Ιζόλδης από το μουσικό δράμα "Τριστάνος και Ιζόλδη" του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το κύκνειο άσμα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το συγκλονιστικό "Ρέκβιεμ". Συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος) και Αλέξανδρος Σταυρακάκης (βαθύφωνος). Λαμβάνουν επίσης μέρος η Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. Πριν την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (7.30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων. 

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις (€ 50-9) του "Adagio" έχει αρχίσει και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά (2107282333).
 

Περισσότερες πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

O πρωτοποριακός γερμανικός θίασος Novoflot για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τα καινοτόμα έργα "Η όπερα #3 – Οι κομμένες σκηνές" και "Η όπερα #2 – Στα σχοινιά" θα παρουσιαστούν στο ΚΠΙΣΝ.

23/09/2022

Το Guitarte ensemble σε ένα "ρεμπέτικο ταξίδι" απ’ την Σμύρνη ως τον Πειραιά και την Αθήνα

Με όχημα τον ήχο της κιθάρας και videos με αφηγήσεις των μεγάλων ιστοριών του Ρεμπέτικου, το σύνολο μετατρέπει τη σκηνή του Lux Athens σε Καφέ Αμάν.

"Η καρδιά του Σοπέν θα χτυπήσει στο Ηρώδειο": Μια συναυλία για καλό σκοπό

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα.

Το "Ολύμπια" γράφει την επόμενη σελίδα της ιστορίας του

Μετά την επιτυχημένη περσινή επανεκκίνησή του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου "Μαρία Κάλλας", ο Ολιβιέ Ντεκότ ξεδιπλώνει τον ποικιλόμορφο προγραμματισμό του για την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23.

Οι διεθνείς συναυλίες της εβδομάδας

Ετοιμαζόμαστε για μια μουσική εβδομάδα γεμάτη προγραμματικούς προβληματισμούς για γερούς λύτες.

Το "Πνευματικό Εμβατήριο" του Άγγελου Σικελιανού και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Συνεχίζοντας η Εθνική Λυρική Σκηνή για δεύτερη χρονιά το αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συνθέτη, παρουσιάζει -στο πρώτο μέρος- το ορατόριό του Πνευματικό Εμβατήριο σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, καθώς και γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του σε ποίηση επίσης μεγάλων Ελλήνων ποιητών, στο δεύτερο μέρος.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Γιόρτασε τα γενέθλιά του στο "Κατράκειο", μπροστά σε πιστό και ενθουσιώδες κοινό

Σε μια χορταστική συναυλία με δύο διαφορετικά μα αλληλοσυμπληρούμενα πρόσωπα, ευτύχησε να παίξει μπροστά σε κόσμο που έχει μεγαλώσει με τους δίσκους του, μα και σε νεότερους που δείχνουν να τον ακολουθούν σταθερά.