Βιολέτα Ίκαρη: "Βλέπω ότι ο κόσμος όσο πιο πολύ ζορίζεται, τόσο στρέφεται στη μουσική"

Λίγο πριν τα live στη μουσική σκηνή Σφίγγα (11 και 18 Μαρτίου), η ερμηνεύτρια μας μιλάει για τη συνεργασία της με τον Νίκο Ξύδη, το φρέσκο "Πορτοκάλι" και την επιστροφή στις ζωντανές εμφανίσεις.

Βιολέτα Ίκαρη - Νίκος Ξύδης

Θυμάσαι την πρώτη φορά που τραγούδησες ζωντανά; Ήξερες τότε ότι αυτό ήταν πλέον για σένα; 
Ήξερα ότι ακολουθώ ένα άγνωστο μονοπάτι καθ΄όλα ευχάριστο. Ζούσα τη στιγμή και δεν με απασχολούσε το ¨που θα με βγάλει¨. Ξεκίνησα το τραγούδι όπως ξεκινάς για μία εκδρομή αλλά δεν επέστρεψα ποτέ. 

Έχεις συνεργαστεί, επί σκηνής και δισκογραφικά, με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τι σου χάρισαν αυτοί οι άνθρωποι; 
Όλοι οι καλλιτέχνες που συνεργάστηκα μαζί τους είναι οι σπουδαίοι δάσκαλοί μου. Έμαθα πολλά πράγματα κοντά τους, από το πως να τονίζω τις λέξεις σωστά ώστε να αποδίδεται καλύτερα το νόημα ενός στίχου, μέχρι το πως να στέκομαι στη σκηνή. Με όλους είχαμε άψογη συνεργασία και πλέον μας δένει δυνατή φιλία.

Πώς ήταν για εσένα η αναγκαστική παύση που έφερε η πανδημία στη ζωντανή μουσική; Ήταν μια δημιουργική περίοδος;
Πέρασα από διάφορα ψυχολογικά στάδια, άλλοτε έπεφτα και δεν είχα όρεξη για τίποτα, άλλοτε σηκωνόμουν για να κάνω την επανάστασή μου αλλά στο σύνολό της δεν ήταν δημιουργική περίοδος για μένα. Θα μπορούσα ίσως  να έχω τρεις έτοιμους, καινούργιους δίσκους σήμερα, άλλοι το έκαναν, εγώ ένιωθα ότι ήταν μάταιο. 

Μπορεί ένας καλλιτέχνης να διατηρεί μια θέση απολιτίκ και μια απόσταση από την κοινωνία; 
Δεν έχω κρατήσει απολιτίκ στάση ούτε στη ζωή, ούτε στην τέχνη μου. Αυτή η απειλή ότι το να εκφράζεσαι ελεύθερα θα επηρεάσει τη ζωή και τη δουλειά σου με κάνει να πεισμώνω περισσότερο. Δε θα αρνηθώ αυτό που είμαι και αυτό που πιστεύω για να μη μου στερήσουν το ψωμί, γιατί στο τέλος θα μείνω με άφθονο "ψωμι" αλλά θα έχω χάσει τη ζωή που θέλω για να έχω έτσι κι αλλιώς.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Νίκο Ξύδη; 
Με το Νίκο γνωριστήκαμε στην παράσταση της Ελένη Βιτάλη ¨Η Βεγγέρα της Ελένης¨ όπου τραγούδαγα στο πλευρό της Ελένης και ο Νίκος ήταν μαέστρος της μπάντας του ΤΖΟΥΜ. Κάποια στιγμή μου πρότεινε να ακούσω δικά του τραγούδια, μήπως και εντάξω ένα-δύο στην επερχόμενη δουλειά μου. Άκουσα 40 τραγούδια και δεν ήξερα ποιο να πρωτοδιαλέξω, αμέσως του πρότεινα να κάνουμε παρέα έναν ολόκληρο δίσκο και το ταξίδι μας ξεκίνησε.

Από τη γνωριμία σας και την απόφαση να συνυπάρξετε καλλιτεχνικά, ποια ήταν η κοινή σας πορεία μέχρι και τη στιγμή που ξεκινήσατε να ηχογραφείτε το νέο σας δίσκο;
Αμέσως μετά την απόφασή μας να κάνουμε παρέα το δίσκο που πλέον κυκλοφορεί και έχει τον τίτλο "Πορτοκάλι", πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά που αρχικά είχε να κάνει με το στήσιμο αυτού του δίσκου. Εστιάσαμε στο ψάξιμο του χαρακτήρα που θα επιλέγαμε για το δίσκο, στα θέματα που θέλαμε να θίξουμε, στο ύφος και στον ήχο μας. Δηλαδή ψάξαμε πολύ για να καταλήξουμε στο σενάριο και στη σκηνοθεσία του έργου μας.

Βιολέτα Ίκαρη

Πώς νιώθετε που ήρθε επιτέλους η ώρα να παρουσιάσετε το "Πορτοκάλι" ζωντανά;
Η χαρά μας δεν περιγράφεται. Πήραμε απίστευτα καλό feedback από την παρουσίαση του δίσκου, τις καλύτερες ευχές από τους ακροατές του album και τώρα ξεκινάει για μας ένα δεύτερο ταξίδι, εξίσου μαγικό, στο οποίο θα έχουμε συνταξιδιώτες τον κόσμο που θα έρθει να μας δει στις live εμφανίσεις.

Αν αφιέρωνες ένα τραγούδι στον Νίκο Ξύδη, ποιο θα ήταν αυτό;
Επειδή πλέον ο Νίκος, εκτός από συνοδοιπόρος μου στα μουσικά ταξίδια, είναι και αδερφικός μου φίλος, θα του αφιερώσω το τραγούδι "Κάλεσμα" γιατί θέλω να ξέρει πως αν ποτέ βρεθεί σε αδιέξοδο θα είμαι εκεί για να βρούμε μαζί απ΄την αρχή που βγάζει ο χάρτης.

Πώς είναι η επιστροφή στις ζωντανές εμφανίσεις, Έχει αλλάξει η επικοινωνία με το κοινό;
Η μουσική είναι γιάτρισσα. Βλέπω ότι ο κόσμος όσο πιο πολύ ζορίζεται, τόσο στρέφεται στη μουσική και όλοι έχουμε διψάσει γι΄ αυτό το "πάρε δώσε", οπότε η συνθήκη του live έχει ανεβάσει αξία και το κοινό είναι πιο θερμό.

Τι να περιμένουμε από τα live σας στη μουσική σκηνή Σφίγγα (11 και 18 Μαρτίου);
Θα παίξουμε τραγούδια από το νέο μας album, τραγούδια από τις προσωπικές μας διαδρομές αλλά και διασκευές τραγουδιών που έχουμε αγαπήσει και μας έχουν αφήσει το σημάδι τους. Εξωστρέφεια, ρομαντισμός, ηλεκτρισμός, παράδοση και λαϊκότητα, είναι τα χαρακτηριστικά που δένουν ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Σφίγγα Music Theatre

Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής, κέντρο
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.