Η "Φαντασία" του Γουόλτ Ντίσνεϊ συναντάει την ΚΟΑ για ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική και τον κινηματογράφο

Η μοναδική σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής θα ενθουσιάσει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Christmas Theater.

Fantasia

Η κορυφαία ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, η θρυλική "Φαντασία" της Disney, συναντά στο Christmas Theater την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, για ένα μαγικό ταξίδι στη μουσική και τον κινηματογράφο υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Χαλιάσα. Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει ζωντανά τη μουσική επένδυση της ταινίας παράλληλα με την προβολή της σε τέσσερεις συναυλίες το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιανουαρίου (12μ.μ. και 7 μ.μ.).

Fantasia

Η αρχική σκέψη του Γουόλτ Ντίσνεϊ να δημιουργήσει ένα σύντομο φιλμ, που θα ενίσχυε τη δημοτικότητα του Μίκι Μάους ακολούθησε η τυχαία συνάντηση με τον θρυλικό μαέστρο Λέοπολντ Στοκόφσκι, διευθυντή της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας που προσφέρθηκε να διευθύνει δωρεάν τη μουσική της ταινίας. Για τη μουσική επένδυση της "Φαντασίας" επιλέχθηκαν μερικά από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων μεγάλων συνθετών, μεταξύ άλλων των Μπαχ, Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι, Στραβίνσκι, Σούμπερτ. Η πρεμιέρα της ταινίας στο Broadway Theater της Νέας Υόρκης, το 1940, έγραψε μια νέα λαμπρή σελίδα κινηματογραφικής ιστορίας, καθώς όρισε εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και το κινούμενο σχέδιο. Μονόκεροι, κινούμενες σκούπες, στρουθοκάμηλοι, μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων συνδυάζονται με κορυφαία κλασικά έργα, σε μια μαγική ταινία.

Το 1999, ο ανιψιός του Γουόλτ, Ρόι Ντίσνεϊ, επιμελήθηκε προσωπικά το remake του φιλμ και συνδύασε το παραδοσιακό "χειροποίητο" animation με την ολοκαίνουρια για την εποχή ψηφιακή τεχνολογία στη "Φαντασία 2000". Για τη μουσική της επένδυση, επιλέχθηκαν εξίσου σημαντικοί συνθέτες - Σοστακόβιτς, Έλγκαρ,  Γκέρσουϊν κ.α. - μέρη των έργων τους ερμήνευσε η Ορχήστρα του Σικάγου, υπό τη διεύθυνση του Τζέιμς Λιβάιν.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ουσιαστικές τιμές στον Σοστακόβιτς και την εποχή του: Θαυμάσιες συναυλίες Συμφωνικής ΕΡΤ- Οικονόμου – Φιλαρμόνιας- Φιδετζή & ρεσιτάλ Σδούκου/ Κιτσικόπουλου

Θαυμάσιες ερμηνείες έργων του Σοστακόβιτς χάρισαν το Νοέμβρη η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η "Φιλαρμόνια" Ορχήστρα Αθηνών και οι Η. Σδούκος - Μ. Κιτσικόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
12/12/2025

Avant premiere στο Θέατρο Παλλάς για το 'Κωνσταντίνος Αργυρός live στο Royal Albert Hall'

Σε πρώτη προβολή στο Θέατρο Παλλάς η sold out συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού που πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Οι Street Outdoors Soundsystem στα decks του Onassis Ready

Το δεύτερο DJ session από τους Street Outdoors Soundsystem στο πλαίσιο της έκθεσης "you are invited" του Juergen Teller, στου Ρέντη.

Τα lives του Σαββατοκύριακου

Ο Sir Rod Stewart, ο Kadebostany και όλα όσα θα παίξουν αυτό το ΣΚ.

Νεφέλη Φασούλη και Καλογεράκια συναντώνται στον Σταυρό του Νότου

Μια συνεργασία που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά πάντα εκπλήσσει ευχάριστα - από 2 Ιανουαρίου 2026.

Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δημοφιλή έργα, ύμνοι και κάλαντα την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Η Billie Eilish συναντά τον James Cameron στη μεγάλη οθόνη

Αυτή άλλαξε τη μουσική. Αυτός άλλαξε τον κινηματογράφο. Μαζί θα επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία της συναυλίας με το 'Billie Eilish - Hit me hard and soft: The tour (Live in 3D)'