«Μουσικές Μεταμφιέσεις»: 9 συνθέτες και 9 εκτελεστές σε 9 ξεχωριστές μουσικές δημιουργίες

Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση φιλοξενείται, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γρηγόρη Ελευθερίου.

«Μουσικές Μεταμφιέσεις»: 9 συνθέτες και 9 εκτελεστές σε 9 ξεχωριστές μουσικές δημιουργίες

Μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση φιλοξενείται από τις 10 έως τις 12, και από τις 17 έως τις 19 Δεκεμβρίου στην Κάμιρο της εταιρείας θεάτρου Θέρος. Στο κέντρο του αθηναϊκού (και βακαλοπουλικού κόσμου), την Κυψελη, η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και οι συνεργάτες της, 14 μήνες μετά την εμφάνιση των Μεταμφιέσεων της «Γραμμής του Ορίζοντος», τις ραδιοφωνικές εκπομπές, την εικαστική έκθεση και τη θεατρική παράσταση, παρουσιάζουν τον επόμενο σταθμό της διαδρομής τους στο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου, τις «Μουσικές Μεταμφιέσεις», τις συναυλίες, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γρηγόρη Ελευθερίου.

«Μουσικές Μεταμφιέσεις»: 9 συνθέτες και 9 εκτελεστές σε 9 ξεχωριστές μουσικές δημιουργίες - εικόνα 1

Εννέα συνθέτες προερχόμενοι από διαφορετικές μουσικές αφετηρίες, έχοντας χαράξει ξεχωριστή καλλιτεχνική πορεία, συναντιούνται στην Κάμιρο με έναν κοινό σκοπό: να συνθέσουν μουσική σαν να μην υπήρχε πριν. Και οι ακροατές ενεργά να παρατηρήσουν εννέα διαφορετικά μυαλά, εννέα διαφορετικές πένες, εννέα διαφορετικούς τρόπους εργασίας. Στη διάθεσή τους, εννέα ταλαντούχοι εκτελεστές με τη δική τους ξεχωριστή διαδρομή, χορδές, σωλήνες, επιφάνειες που δίνουν με τη σειρά τους τη σκυτάλη σε όλους όσοι θα βρεθούν στην Κάμιρο.

«Δεν υπάρχει πια μουσική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη «Γραμμή του Ορίζοντος». Μία τόσο δυνατή πρόταση, που δεν μπορεί να αφήσει την φαντασία ήσυχη, πόσο μάλλον τη μουσική ενότητα των «Μεταμφιέσεων». Τι θα συνέβαινε, αν πράγματι, δεν υπήρχε πια μουσική, αν κρύφτηκε επειδή την υπερχρησιμοποιήσαμε, την βλασφημήσαμε, τη θεωρήσαμε δεδομένη, την κάναμε διακόσμηση εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου. Και πώς μπορεί να υπάρξει πάλι;

Η ερώτηση αυτή, αποτελεί κεντρικό πυρήνα των μουσικών «Μεταμφιέσεων». Οι συνθέτες, οι μουσικοί και οι ακροατές καλούνται να μεταμφιεστούν, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την μουσική να εμφανιστεί ξανά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει όντως να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει πια μουσική, δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτήν και συναντιόμαστε για να την προσδιορίσουμε είτε συνθέτοντας, είτε ακούγοντας ή παρατηρώντας την πραγματικά.

Αφήνοντας πίσω τον γρήγορο χρόνο, την υπερπληροφόρηση, τα ιλιγγιώδη scroll down, προσκαλούμαστε να δημιουργήσουμε μια ιεροτελεστία, σε ησυχία, να αφιερωθούμε στους ήχους και στο τι πραγματικά μας είναι, σαν να μην υπήρξαν ποτέ πριν. Να τους γνωρίσουμε ξανά, να μας γνωρίσουμε ξανά. Ας μεταμφιεστούμε, μπας και καταφέρουμε να εμφανίσουμε τη μουσική. Ίσως υπάρξει πάλι. Ίσως αυτή η μεταμφίεση μας ταιριάζει περισσότερο από τις άλλες.

Συμμετέχουν οι μουσικοί
Συνθέτες: Γρηγόρης Ελευθερίου, Παύλος Κατσιβέλης, Κωνσταντίνος Κουτρουμπής, Μανόλης Λιανής, Ιωάννης Παναγιώτου, Αιμιλία Παπαθεοχάρη, Gary Salomon, Γιώργος Χανός, Ρωξάνη Χατζηδημητρίου
Εκτελεστές: Στέλλα Γιαμούρη (πιάνο), Ηρώ Καρτάνου (βιολί), Νίκος Λιάσκος (κοντραμπάσο), Έφη Κούτελου (Κλαρίνο), Κωνσταντίνος Μανωλκίδης (κιθάρα), Αλέξης Στενάκης (σαξόφωνο), Άγγελος Χρηστάκης (κρουστά)

Περισσότερες πληροφορίες

«Μουσικές Μεταμφιέσεις»

  • Μουσική παράσταση

«Δεν υπάρχει πια μουσική» λέει μια φράση στη «Γραμμή του Ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου. Εννιά συνθέτες και οκτώ μουσικοί καλούνται να μεταμφιεστούν, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη μουσική να εμφανιστεί ξανά.

Κάμιρος

Ιθάκης 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι New Model Army επιτέλους στην Αθήνα

Η εξ'αναβολής, από το 2020, επετειακή, για τα 40 χρόνια της μπάντας, συναυλία της μπάντας στο Fuzz Club, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

27/09/2022

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο στο θέατρο Ακροπόλ

Στην παράσταση "Με φάρο το φεγγάρι" τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν τέσσερις σολίστες μουσικοί με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Σταύρος Ξαρχάκος: Καταχειροκροτήθηκε στο sold-out Ηρώδειο, τιμώντας τον Νίκο Ξυλούρη

Αν και υπήρξαν αβαρίες εδώ κι εκεί, ήταν μια συναυλία επιτυχημένη από κάθε άποψη, με το κοινό να ξεπερνά την παράλυση της Αθήνας λόγω της 24ωρης απεργίας των μέσων μεταφοράς.

Ο Γιάννης Πάριος μας ταξιδεύει σε παλιούς και νέους έρωτες στο Faliro Summer Theater

Με έναν μοναδικό καλλιτέχνη κλείνει η τελευταία μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού.

Η Katerine Duska, ο Θοδωρής Μαυρογιώργης και η Βάσια Ζαχαροπούλου θα πλαισιώσουν τον Shigeru Umebayashi

Η συναυλία "In the Mood For Music", στο Ηρώδειο, θα μας μυήσει στη μουσική ουτοπία αυτού του χαρισματικού Ιάπωνα καλλιτέχνη.

Μια ημέρα μουσικής και διαλόγου για τη Μεσόγειο

Το Global Live Med, σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ξεκινά την πρώτη εκδήλωση μουσικής και διαλόγου υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Lise Davidsen και η ΚΟΑ σε ένα λαμπερό γκαλά όπερας

Το άστρο μιας νέας ντίβας λάμπει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και στην Ελλάδα.