Updated | Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο - αλλά με τις μουσικές του πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία να ακούγονται καινούριες. Και να είναι καινούριες μέσα από την έκδοση ενός δίσκου και ενός διαδικτυακού αφιερώματος.

Updated | Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο

Ένας χρόνος έκλεισε που λείπει ο Θάνος Μικρούτσικος ως φυσική παρουσία – όμως οι μουσικές του εξακολουθούν να παίζουν το ίδιο συχνά (και ζωντανά!) όπως πριν. Σκαλίζοντας τα βινύλια και τα CD της δισκοθήκης ή μπλέκοντας στα ψηφιακά ίχνη του άυλου κόσμου που μας περιτριγυρίζει, κάθε τόσο συναντάμε τα τραγούδια που έχει ηχοποιήσει ή τις μουσικές που έχει γράψει δίνοντάς τες σε μορφές όπερας, καντάτας, ηλεκτρονική και σύγχρονης, τζαζ, ροκ ή οτιδήποτε μπορούσε να γεννήσει η δημιουργική του φαντασία.

Πριν να φύγει ο Θάνος Μικρούτσικος, ανάμεσα σε άλλες δουλειές του, σχεδίασε και ολοκλήρωσε μια ακόμα μορφοποίηση του Νίκου Καββαδία, δίνοντας ένα definitive σχήμα στα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε μέσα από τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά. Δυο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής και μία στο Ηρώδειο, πριν από ενάμιση χρόνο, μας δίνουν το διπλό CD «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», που κυκλοφορεί από το Όγδοο Music Group. Ο Κώστας Θωμαΐδης, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Χρήστος Θηβαίος είναι οι τραγουδιστές, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Μάξιμος Δράκος είναι οι πιανίστες και ο Θύμιος Παπαδόπουλος είναι ο μετρ των πνευστών – και ο έχων την καλλιτεχνική επίβλεψη αυτής της έκδοσης, που έγινε με τις οδηγίες του Θάνου Μικρούτσικου ως τις τελικές λεπτομέρειες και ως την τελευταία στιγμή.

[Ώσπου να ανοίξουν ξανά τα δισκάδικα, το διπλό αυτό άλμπουμ μπορεί να το αγοράσει κανείς από εδώ: https://shop.ogdoo.gr/thanos-mikroutsikos-chorepse-pano-sto-ftero-tou-karharia.php]

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου, το News 24/7 παρουσιάζει ένα βίντεο-αφιέρωμα στη μνήμη του με είκοσι φίλους και συνεργάτες του συνθέτη να μοιράζονται αναμνήσεις και να φτιάχνουν το πορτρέτο του. Το αφιέρωμα αυτό το βλέπουμε στο παρακάτω site:

https://longreads.news247.gr/afieroma-thanos-mikroutsikos/index.html

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Kneecap (ξανα)έρχονται στην Ελλάδα

Επιστροφή στο Rockwave Festival 2026 για το ιρλανδικό trio μια μοναδική εμφάνιση στις 20 Ιουνίου. Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/02/2026

Η ομάδα Quilombo σε μια γιορτή με αφροβραζιλιάνικους ήχους και μπόλικο χορό

Μια αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μετατρέπεται σε ζωντανή πίστα χορού προσκαλώντας το κοινό σε ένα αυθεντικό καρναβαλικό πάρτι.

Ένα δυναμικό συναυλιακό τετραήμερο έρχεται στο Jazzèt Music Hall

Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα Jazz & Blues με ονόματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής θα βρείτε στο jazz club του Χαϊδαρίου.

"Megadeth": Το νέο άλμπουμ των Megadeth τους οδήγησε στην κορυφή της Αμερικής

Tο κύκνειο άσμα των Megadeth παράλληλα εξελίσσεται σε παγκόσμια επιτυχία τους.

Ο Danny L Harle συνεργάζεται ξανά με τη Dua Lipa και ακούγεται παντού

Ο υποψήφιος για Grammy μουσικός, παραγωγός και συνθέτης κυκλοφόρησε το ντεμπούτο-άλμπουμ του "Cerulean", από το οποίο το κομμάτι "Two Hearts" -που αποτελεί τη νέα συνεργασία του με τη Dua Lipa- ακούγεται παντού.

Damon Albarn, Grian Chatten και Kae Tempest ενώνουν τις φωνές τους στο "Flags"

Σήμερα κυκλοφόρησε το σινγκλ από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ "HELP(2)" με στόχο την στήριξη της War Child που παρέχει άμεση βοήθεια σε παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα καλύτερα έργα του Vangelis υπό το φως των κεριών

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική βραδιά κλασικής μουσικής στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που θα σας καθηλώσει.