Πέθανε ο Genesis P-Orridge, φυσιογνωμία της ποπ αβανγκάρντιας

Ο Genesis Breyer P-Orridge, δημιουργός σπουδαίων γκρουπ όπως οι Throbbing Gristle και οι Psychic TV, πέθανε στις 14 Μαρτίου μετά από μακρά ασθένεια.

Πέθανε ο Genesis P-Orridge, φυσιογνωμία της ποπ αβανγκάρντιας

Δυόμιση χρόνια πάλευε με μια μη αντιμετωπίσιμη μορφή λευχαιμίας ο Genesis Breyer P-Orridge, δημιουργός των Throbbing Gristle και των Psychic TV και, τελικά, έφυγε χθες, στα 70 του χρόνια.

Πέθανε ο Genesis P-Orridge, φυσιογνωμία της ποπ αβανγκάρντιας - εικόνα 1

Το βασικό σύνολο της δουλειάς του Genesis P-Orridge έγινε μέσα από τους Throbbing Gristle και τους Psychic TV. Με καθαρή πανκ attitude εξ’ αρχής, η πρόθεσή του ήταν να εκθέτει τη διαφθορά μιας σάπιας κοινωνίας – πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στις εντάσεις μιας μουσικής που, ουσιαστικά, θέτει τις βάσεις του industrial. Ξεκινώντας με ισχυρές και καινοτομικές αντιλήψεις περί performance art στα ‘70’s, o Neil Megson και οι φίλοι του δημιούργησαν μέσω των Throbbing Gristle μια κατάσταση καλλιτεχνικά πολύ πιο ουσιώδη από το τυπικό πανκ της εποχής [και η οποία αξίζει μιας συνεχούς επανεξέτασης καθώς έθεσε τις βάσεις της industrial μουσικής αντίληψης]. Στην επόμενη δεκαετία προχώρησε με τους Psychic TV και, ουσιαστικά, ποτέ δεν έπαψε να (εξ)ερευνά και να προβάλλει στην τέχνη και τη ζωή του την αβάν γκαρντ φύση του.

Από το 1993 και μετά, ο P-Orridge και η δεύτερη σύζυγός του Lady Jaye, συνέλαβαν το «Pandrogeny Project», τροποποιώντας χειρουργικά τα σώματά τους ώστε να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται – με το επώνυμο Breyer P-Orridge και ουδέτερα μικρά ονόματα που να μην υποδηλώνουν φύλο, πολιτική πρακτική που ο/η Genesis συνέχισε και μετά το θάνατο της Lady Jaye το 2007. Συνέχισε να βγάζει ενδιαφέρουσα μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.